Любимата марка на контрабандистите, вкарващи цигари от Турция в България през последните месеци, е „ММ". Тя е с холограмна лента на „Булгартабак", но няма бандерол.
„Цигарите се купуват от складове в Одрин и Истанбул. Вероятно са били предназначени за износ в страни от Близкия изток, но веднъж разтоварени в Турция се връщат обратно у нас чрез малки и големи играчи от двете страни на границата", разкрива пред 24rodopi търговец, който от години се препитава от внос на евтини стоки от Турция в България. Доволен е от бизнеса си. Не дава информация за „средната печалба на седмица и фирмените постижения", по посочва, че „ММ" се внася нелегално от три вида играчи.
„Има дребни играчи, които седмично минават 3-4 пъти границата, за вкарват всеки път между 5 и 10 стека. Има по-сериозни „фирми", които на едно минаване през ГКПП „Капитан Андреево" имат в актива си поне по 30 стека. Третите вече работят с камиони, но за тях нито имам данни, нито желая да ги коментирам", посочва дребният контрабандист.
След шумния скандал през пролетта на т. г., при задържането на два тира с контрабандни цигари и установяването на общо 18 камиона с рискови стоки, контролът по границата беше затегнат. Сега трафикът се осъществява предимно от физически лица. Това се е превърнало в основен бизнес на цели фамилии, както от близкото гранично село Капитан Андреево, така и от населени места в областите Хасково и Кърджали.
През лятото от митницата в Свиленград обявиха, че доходната контрабанда привлича групи от различни райони, които изцяло се издържат от криминалната схема.
Количествата, които влизат в страната по този начин, не са никак малки.  По неофициални данни става въпрос за 1 тон цигари на ден, или 100 мастербокса. Така всеки месец този „фамилен бизнес" успява да вкара в страната по 2 тира незаконни папироси.
„Каналът бе добре организиран и всеки ден близо 50 роми минаваха през граничната бариера на Капитан Андреево. Тяхната цел бе безмитният магазин на Капъкуле, който се намира в междуграничната зона на двете държави. Интересът беше основно към марките „Карелия" и „Оме", които винаги се продават на „промоционални", т.е. на най-ниските цени. Сега този поток към безмитните магазини го няма. „ММ" направо уби „Карелия"-та", твърди източникът ни.
Стек „Карелия" в безмитната зона струва 15 евро, а ако си купиш 5 стека, цената пада до 12,7 евро (25 лв.),  „Оме"-то върви за 12 евро (24 лв.). У нас стек „Карелия" с платен акциз излиза 47 лева.
А каква е „потребителската аритметика" на хитовите контрабандни „ММ"?
„Кутията в нашите магазини е 4,50 лева. На склад в Одрин стекът е 9 евро, в Истанбул е 7 евро. Аз не пътувам до мегаполиса, защото внасям малки количества и сметката не си струва. За стек „ММ" в Одрин плащаме по 17,50 лева, от което следва, че кутията излиза лев и 75 стотинки.  Правете си сметката до 4,50 лева и за колко може на едро да се продадат в България", твърди пътуващият търговец. Той подчертава, че „ММ" са най-добрите цигари за нелегален трансфер през границата.
„Първо цигарите са много консумирани в България. Цената е добра, а кутията е удобна за криене", добавя той.
Как цигарите се озовават в турски складове, след като камионите трябва да транспортират продукцията до Иран, Ирак и други страни? Преминаването през Турция би трябвало да е транзитно.
Смята се, че камионите стигат до дадената арабска държава и там продукцията се разтоварва, но после контрабандно се връща в Турция.
Данни на Европол пък сочат, че в Европейския съюз производството и контрабандата на цигари е специалност главно на обединения от бившия Съветски блок. Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол, счита, че годишните печалби от контрабанда на цигари надхвърля печалбата от наркотрафик. Само в Европейския съюз, мафиотските печалби от цигари се изчисляват на над 6 милиарда евро годишно. Само 5 на сто от контрабандните цигари са намирани някога.
Интересни данни бяха обявени от митницата в Свиленград през юни. Според тях, има опити да се възстанови стар контрабанден канал за цигари, прекъснат от разстрела на Иван Тодоров - Доктора през 2006 г..
Най-вероятно това се прави чрез турска връзка. В бранша усилено се говори за това, че босовете на цигарената контрабанда са решили да слеят турския и гръцкия контрабандни канали, за да конкурират по-успешно легалното производство и внос на български производител и на официалните вносители.
Количествата цигари, които влизат у нас, не са малки. По неофициални данни - на ден по 100 кашона. Това означава, че всеки месец в България влиза количество, което е равно на два тира.
Според запознати каналът, който се пробва да бъде съживен, е работил известно време и след смъртта на Доктора.

От тази сутрин тече специализирана акция между ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура на ГКПП "Капитан Андреево" за противодействие на корупцията. Това пък съобщи Малина Александрова, говорител на прокуратурата.
Пунктът е затворен на влизане в България, но е отворен на изхода на страната. Прави се всичко ГКПП "Капитан Андреево" да бъде отворен възможно най-рано.
Към момента (10.30 часа, 13 декември – б. р.) има задържани митничари при специализираната акция на ГКПП Капитан Андреево, съобщават от полицията в Хасково.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/12/15 11:31

    Народа ще пуши без бандерол контрабандни цигари,с бандерол и с акцис да си пушат депутати,министри,глутницата съветници и армията от любовниците им....народа не получава европейски прилични заплати....девиза на управниците е да живеее анархията,корупцията и контрабандата и трябва да се изпълни и от бедния народ....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/12/15 11:39

    Narkomafiata na manicure.:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/12/15 13:59

    Pushete..dragi mi siromahii..no ako vi hvanat da pushite bez banderol..shteplastate.. globi...hak vi e na vas:-da nyama samo shofyorite da plashtat.aktove globi...plashtayte i vie..kontrabandisti hayvani

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/12/15 17:39

    MAYNATA VI NA VSICKI

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/12/15 20:41

    Разни олигофрени и комплексари да не убиждат бедняците...защо пушим цигари без бандерол.....от немотия,нема нормална работа с хубави заплати и ще пушим и нема да плащаме глоби на крадците,корумпираните митничари.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/12/15 01:10

    Likiora vav Vazrojdenci prodava takiva cigari, samo da mu vidite zadgranichnia pasport...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/12/15 10:01

    Тези контрабанндни цигари били на пкк терористите.Нашенеца купувайки от тези цигари фактически финансира терористи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.