Ще излязат ли сметките на Доган и на Ердоган (с хода „Местан"), ако… Бойко Борисов завърти два-три маньовъра след Нова година и заложените в „Боянските сараи" динамични процеси докарат нещата до едни предсрочни парламентарни избори през 2016-та.
Премиерът и лидер на ГЕРБ ще намери достатъчно аргументи, дори за 30-минутна с трусови измерения реч, като тази на Ахмед Доган от 17 декември. И без това, още сутрин като се събуди и му пожелаят „Добро утро" с напомнянето, че в България има „Реформаторски блок", му иде отвътре да изкрещи: Избори! През април-май или октомври, заедно с президентските. Точка.

Какво би станало тогава с ДПС? А с Местан и новата партия, която ще създаде?
Ако има предсрочен парламентарен вот напролет, ДПС ще си прескочи лесната за партията кота „4 процента" и с 30-ина депутати ще се надява в предверието на властта да няма много гости за „малък коалиционен партньор". И разбира се, избирателите да не са дали на Бойко Борисов такава подкрепа, че да може да изгради кабинет само с една малка дясна партия.
За българските турци, за гурбетчиите от смесените райони в Западна Европа, за българомохамеданите, дори за по-голямата част от изселниците, водещо при избора е кои са кандидатите под шапката „ДПС", а не кои са харесваните от Реджеп Тайип Ердоган и Ахмед Давутоглу. Поне към момента е така.
А и ще си остане така, защото

едва ли Анкара и Москва ще си позволят повече хлад в отношенията помежду им, и едва ли във всеки дом на български турци ще влезе съдбовният избор „Настанало е време на покажем дали сме с Турция или Русия".
Вярно, един от съветниците на бившето ръководство на ДПС, който този месец получи последната си заплата от 10 000 лева, ходи от медия в медия и се опитва да влезе в главите на хората от смесените райони, че едва ли не Путин е взел под крилото си ДПС, а който се чувства турчин трябва да подкрепи Местан, защото видите ли само той е с Ердоган и НАТО. Грешката е там, че едно е познаваш и да се подмазваш на лидер, който добре плаща, а бамбашка е да познаваш избирателя, който е дал възможност един от етноса да стане водач с мандат.
Избирателят не е толкова елементарен, че да си мислиш, че ще „промиеш мозъка му" с лексика, която е сестра на изтърканото и неизползвано вече „Ако не гласувате за ДПС, ще ви сменят имената". Освен това, да демонстрираш, че турският вариант на „Райна Княгиня" ти е любима песен, не те прави по-голям турчин от онези 80 на сто от присъствалите в „Сарая" на 17-ти декември, които знаят много повече румелийски песни от стария си председател.
Това последното не е издребняване и принизяване на темата, а само анонс за „доказателствата" кой е по-голям турчин, които ще бъдат в оборот оттук насетне.

Сблъсъкът „Кой е по- по- най" в България ще бъде спечелен с огромна преднина от Доган, но какво ще се случи в Турция?
Следва да отбележим, че партията, която ще създаде Местан ще бъде 5-и или 6-и опит за разцепване на ДПС. Ще наблюдаваме римейк на това, което направи Касим Дал (човека, който контролираше структурите на ДПС, което е важно за отбелязване), но с корекции, направени от партийните строители на Ердоган. Всъщност, новите моменти вече бяха демонстрирани на 26 декември в Могиляне и Момчилград. На поклоненията в Кърджалийско Местан се появи не само с турските дипломати, но и с лидерите на изселническите организации, главния мюфтия и група районни мюфтии.
Никой не последва Местан от ДПС, с изключение на областния лидер на партията в Кърджали Бахри Юмер, но той получи подкрепа от 3-ма депутати от така нар. „Квота на Ердоган", от изселническите и духовни водачи, което показва, че мечтаните 4-процента за влизане в Народното събрание ще зависят основно от възможностите на строителя на бъдещата партия. Което ще рече, че за да има две ДПС-та в следващото Народно събрание, на първо място ще бъде важен резултатът от вота на изселниците в Турция, а после калкулацията от смесените райони в България и ромските махали.

Колко гласа ще получи Местан в Турция?
Това е въпросът на въпросите. Може ли да го подкрепят 100 000 изселници  и с още 60-70 хиляди гласа от турците и помаците в България, както и с наливане на средства в ромските махали, Ердоган да има своя партия в Народното събрание?
Зависи от финансирането на кампанията!
В политиката винаги гръмко се говори за каузи, а зад кадър винаги се вървят някакви пари. Огромни пари за тези, които карат локомотива. За тези, които са по страниците на вестниците, в телевизионните студия, в четените сайтове. За Важните. А за да станеш важен, трябва да инвестираш.
Колкото до изселниците, в най-голямата еуфория след създаването от Касим Дал и Корман Исмаилов на Народна партия „Свобода и достойнство", и с мощната подкрепа на Ердоган, тя получи 6 300 гласа, докато от урните в Турция за ДПС излязоха 41 653 бюлетини. Доган победи Дал в Турция с огромна преднина, защото тогава за ДПС на изборите в Турция работеха изселническите организации. Днес техните лидери подкрепят Лютви Местан. Това вече е притеснително за новото ръководство на ДПС.

24rodopi.com

Следва:
Кои са полезните ходове на Доган и Председателския съвет на ДПС?
Кои са полезните ходове на Лютви Местан и „важния човек зад него"?
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/12/15 09:12

    MEDİ DOGANÇETO HARAM DA SA GLASOVETE NA DPS SEGA RAZBRAHME ZA KOY SME GLASUVALİ AMA Tİ OT HARAM NE RAZBİRAŞ PRİLEP ATEİST

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/12/15 09:34

    Решението е просто - премахва се двойното гражданство и проблемът е решен...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/12/15 09:49

    NA TEZI DVAMATA REYTINGA IM PADNA.POSRED MALZINSTVATA.I DVAMATA SA ZA IZVIN PARLAMENTA.AKOIMA PREDSRCHNI IZBORI DPS,STE ZAGUBI
    80% PREDISCHNITE SPECHELENI GLASOVE.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/12/15 09:55

    Местан е бита карта,независимо какви напъни ще направи да ни спечели от Турция.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/12/15 09:57

    Ей тая проста аритметика... Близо 13 хиляди гласа "струва" един мандат. Всички гласове в Турция са само 3-4 мандата, не тежат.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/12/15 10:03

    ilhan vnimavaj s tezite koito vkarva6, ti si edin dobar jurnalit ne stavaj jertva, sled 2-3 mesetsa ruskite i turski otno6eniq 6te se opravqt to po4na s zarnoto s pregovorite za turski potok. ne iskame edin dobar jurnalis da bade upotrebavan za interesite na drugi. kakvoto pose6 tova 6te jane6, nedej

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/12/15 10:05

    V EVROPA ima samo levi i desni partii,nali AHMED DOGAN bese kazal na vremeto,DPS vece si svirsil rabotata,kato vlezem v Evropa nyama da ima nujda ot dps,az sim turcin i vece mislya ce naistina nyama nujda ot tazi partiya,koyato za sobstvenite si interesi mogat da razpalyat i etniceski konflikti,taka mislyat poveceto ot elektorata na dps

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/12/15 10:31

    Да помисли Бекир сарията

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/12/15 10:36

    Vajno e, izselnitsite, kogo shte podkrep9t-Dogan íli Mestan.
    Vajno e, turzite v Bılgaria, kogo shte podkrep9t-Dogan ili Mestan.
    Kakvo shte stane, ako Dal I Mestan se obedin9t?
    1/3 ot glasovete ostavat za Dogan, drugite otivat za Dal I Mestan.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/12/15 10:46

    Много турски тролчета се навъдиха в тоя сайт. Абе приятели пишете на кирилица или не знаете, кога се пише- о,у,двойно т и пр. Ето затова хората не ви искат и одобряват. Не може неуки хора да управляват.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/12/15 10:49

    Tosi pat ste poluchat vsichkite edin sreden pr*st. Za radost na komshiite.

    ОтговорИзтриване
  12. Точни сега искаме избори. И един въпрос: В България имаме повече турци или руснаци? Комунисти или феодали? Точно сега турците живеещи в България разбраха за кого са гласували до сега. По фашистките методи на провеждане на избори. Биха могли доста по рано да го усетят, но тя тъпотията ходи по хората

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/12/15 17:01

      Напълно си прав.Това което неможахме да обясним на амуджите Амет им обясни.

      Изтриване
  13. Анонимен29/12/15 11:13

    Referendum za finansov nezavisim region ot sofia.:-)parite ot regiona za regiona.:-) patna taksa na mostovete.:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/12/15 11:18

    Referendum za eu ste izbere...:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/12/15 12:57

    изселническите организации при нови избори са обещали на Местан около 300 хиляди гласа от Турция

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/12/15 13:06

    Това е точно така,само,че немотията в която живее българина го кара да се лута и да търси лъч надежда.Аз се радвам,че Доган показа на българите как политиците си играят със нашите съдби.Европа това е нещо което още е мечта за българина.Но добре стана,че ДПС се оказа една политическа сила която не е българска.Това показва ,че ние още не можем сами да израснем политически и се оставяме да ни манипулират.Не се знае утре или в други ден ГЕРБ или БСП коя държава я командва.А една държава разпънат ли я на кръста,жалко за народа.А Вече и не виждам кои са останали в България.Търсейки запада и ЕС хората изчезнаха от родината.Вече които сме в чужбина цитираме 11 години,15 години20години.,но и не мислим вече за връщане.Пожелаваме си здраве и благополучие далеч от родината.Гордеем се,че сме българи,но нашите политици нищо не правят.Доган към Русия,Местан къмТурция.Борисов Америка.Плевнелиев и той ще изгърми някога ще видим и той къде е вземал добри пари.Народа се умори 26 години от лъжи.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/12/15 13:14

    Лютви Местан се оказа голям празноглавец! И много прост човек, колкото и хубаво да говореше на български! Ако старият ми приятел от Чорбаджийско и голям български поет / отдавна рахметлия/ Фехим Хюсеинов / Хорозов/ беше жив, лично щеше да изкълве изгнилия мозък на пишман политика Лютфю Йолдаш /Павел/...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/12/15 13:40

    Do 10:46 IMAM SAMO LATINECA....IZVINETE.....Do 09:34 I AZ MISLIA CHE AKO MAXNAT DVOINOTO GRAJDANSTVO.....NO ONEZI GORE SPAT...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/12/15 14:15

    Местан трябва да бъде вкаран в затвора, защото се саморазкри като турски агент след като се скри позорно в поганското посолство

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/12/15 14:48

    ако много турци не отидат до урната, ама ша почна да ги агитирам да не ходят. забранявам на всички депутати, техни лизачи да ходят и да агитират хората по къщи да гласуват. требва ред да се сложи на най-после. хората имат работа, ниви, тютюн, животни, те са изпотрепани, уморени от работа, а те насилствено ги изкарват от дома им, плащат им, стига ви толкова не е лъжа това, което ви пиша, а самата действителност. те сами си казват-онова време беше по-хубаво. как да не е по хубаво, като вземеш, че гледаш някое животинче, крава и накрая я виж са ти ги откраднали. крава с теле и бременна крава. бременната крава са я върнали. близък ни е все ни пита, кой може да е. ами има си полиция. ама те, а ние нищо не можем да кажем. това не са случайни хора. ние които немаме кола, пари, кво можем да направим, не можем да му откраднем кравите. и много са от тях, които искат да им върнат българските имена, но да не живеят в немотия. 26 години все чуваме лъжи. хората нямат работа. и това са хората, които са гласували за дпс. всичко е с главата надолу обърнато. всичко е леш. всичко е мафия. нека дойдат честни хора. все пак всички сме хора независимо от религия и пр.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен29/12/15 18:16

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/12/15 18:31

    Шанс в Кърджали дпс да загуби мандати има, и то голям, но кой ще привлече гласовете на разочарованите? Нито реформаторите имат сила, бсп е на изчезване, а герб е немощен.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен29/12/15 20:20

    Не разбирам защо мислят ,че Ердоган е равно на Т-я. в Т-я не всички обичат предатели.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен31/12/15 16:47

    Обява:
    свободно место за учител в Чакаларово по български език
    изисквания: владеене на български език
    кандидатът да е завършил във ВУ специалност"Българска филология"
    Приеман на документи: до 20 януари 2016 година

    ОтговорИзтриване
  25. Авторът на статията явно е много далеч от реалното положение на нещата!
    Доган г-не, е бита карта и нищо не може да попречи на падението му!
    Огромна грешка е да се предполага, че избирателят гласува САМО за партия, но не и за личност-точно обратното! Доган сега се отъждествява с Русия, а Местан с Турция- ха познайте сега за кого ще гласуват турците- за този, който е за "Анаватан"-а, а Доган просто ще си ближе раните. Вече даде заден ход с "манипулативното тълкуване" на посланието му, но този трик не хваща "дикиш".

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.