В дейността на ОД на МВР-Кърджали има благоприятни тенденции, които показват, че това е една работеща дирекция със стабилни резултати и заслужена добра оценка, това каза на отчет-анализа на дирекцията, който се състоя днес, директорът на ГД „Национална полиция" в МВР главен комисар Христо Терзийски.
На отчета присъстваха още: зам.директорът на ГД „Гранична полиция" старши комисар Йотко Андреев, областният управител Илия Илиев, ръководителите на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов, на Окръжния съд Георги Милушев, на Административния съд Виктор Атанасов, директорът на ТД „Национална сигурност" в Кърджали Георги Ангелов. Главен комисар Терзийски постави акцент върху подобряване работата по противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол и изтъкна като приоритет повишаване на вниманието на полицейския състав към проблема с нелегалната миграция с оглед ключовото място на област Кърджали.
Резултатите от работата на дирекцията бяха представени от областния директор старши комисар Венцислав Момчилов. Той отбеляза, че установената през последните години тенденция за спад на интензивността на престъпността на територията на ОД на МВР-Кърджали се запазва и през 2015 година. Регистрираните 844 криминални престъпления бележат намаление с 2.5 %. Разкрити са 505 престъпления, което представлява увеличение на разкритите деяния с 94 броя. Разкриваемостта в процентно изражение - 59.8 %, е увеличена с 12 % спрямо предходната година.
Структуроопределящи са престъпленията против собствеността - 413 броя, равняващи се на 49 % от общо извършените криминални деяния. Същите са намалели с 57 броя - 12 % спрямо предходната година. Разкрити са 40 % (165 бр.) от тях. Разкриваемостта в процентно изражение е нараснала с 5 пункта.
През периода се отчита спад на кражбите с 10.6 % . Разкриваемостта в процентно изражение 42 % е увеличена с около 5 пункта.
Разкриваемостта при домовите кражби  е 36%. Кражбите от магазини - 43 на брой, бележат спад с 5 деяния в сравнение с предходната година. Работата по разкриване на тези деяния е подобрена. Разкрити са 25 кражби, а разкриваемостта им - 58%, е увеличена с 10 пункта.
Кражбите на черни и цветни метали са 26 броя – главно на телефонни кабели, ел.проводници, които не са част от електропреносната система на страната, домашна посуда, оградна тел и звена от огради. Разкриваемостта им е  42 %. Установени са 2 групи лица, жители на обл.Сливен и общ.Крумовград, извършители на кражби на телефонни кабели.
Запазва се тенденцията за спад на грабежите. Регистрираните 7 грабежа са намалени с 1 в сравнение с 2014 г. и с 3 спрямо 2013 година. Преобладават уличните грабежи. Повечето са извършени в областния център. Разкрити са 6 от извършените 7 грабежа. Всички са разкрити непосредствено след извършването им.
Престъпленията против личността са с нисък относителен дял - 5 %. Регистрираните през периода 43 деяния са увеличени с 6 броя. Разкриваемостта им - 53 %, е увеличена с 18 пункта. През периода е извършено 1 умишлено убийство, при 2 регистрирани и разкрити през сравнявания период. На 12.05.2015 год. в отбивка (горски път) на пътя между селата Седловина и Широко поле, общ.Кърджали, в близост до МПС е открито тялото на 21-годишен мъж от с.Жинзифово, общ.Кърджали. Смъртта е настъпила след пробождане с нож в областта на сърцето. Вследствие на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия на 13.05.2015 г. е установен извършителят на убийството - жена на 20 години от с.Панчево, общ.Кърджали, която е задържана.
Регистрираните 47 престъпления, свързани с наркотични вещества, са увеличени трикратно.  Реално броят на установените случаи е по-голям, тъй като 7 от тях са обединени в 1 досъдебно производство. От тях 4 са за отглеждане на наркотични растения. За пръв път на територията на областта е установено оглеждане на опиев мак. Разкрити са 41 от тези престъпления. Иззетите количества дрога са: 3, 5 кг марихуана, 45, 9 кг зелена суха листна маса канабис, 154 стръка канабис, 826 стръка опиев мак, 6, 11 г амфетамин, 2   таблетки амфетамин, 27, 71 г хероин, 1 г кокаин, 1 г "дизайнерска" дрога.
Регистрираните са 108 икономически престъпления. Най-голям е делът на документните престъпления, следвани от престъпленията против стопанството, престъпленията против собствеността, престъпленията против интелектуалната собственост. Разкритите 44 икономически престъпления бележат увеличение с 14 броя, а разкриваемостта им - 41 % , ръст с 10 пункта.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/2/16 17:30

    Ochite na publikata da vidim...kolko im viarvat...:-):-):-):-) abe kade e publikata?!:-):-):-):-)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/2/16 18:00

    Ало Редакция, Защо не публикувате Прикритите Досъдебни производства от страна на Прокуратурата и МВР гр.Кърджали.Искаме тези СПРАВКИ.А не тези измислени и лъжливи справки на Полицейските столоседящи директори.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/2/16 20:36

    Града е пълен с наркодилъри и сутеньори, вие наистина вярвате ли си, или мислите, че народа сме глупаци. Краля ви бойко е далече, той може да ви повярва. Грях е че получавате незаработени народни пари.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/2/16 21:38

    наркодилърите и сутеньорите не са ви виновни. не купувайте бе, млади хора. там е истината. нека си предлагат. това им е работата. да печелят пари. всичко зависи от купувачите. зорлен гюзелик олмаз. някой насила да ви кара да купувате наркотични вещества. да, ама не. нали така. до: 20:36 !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/2/16 22:46

    21:38 и ти ли си дилър? Синът ти или дъщерята, или пък внучетата ви като станат наркозависими, друга песен ще запееш! Да не им забраняват да продават наркотици тогава? За какво ни е полиция?
    Ами за сутеньорите, където насила заробват млади момичета ги правят проститутки? И тях ли да ги оставим да си " печелят" парите? По твоята логика не ни трябват полицаи? Ами сложете по едно униформенно чучело на всяко кръстовище, поне ще спестим от данъци, нали така: 21:38 ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/2/16 23:11

    21:38
    Zaribyavat decata oshte ot malki, takiva izrodi misleshti kato teb

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/2/16 08:25

    тия наши полицаи са много самочувствени те дори немогат да се усмихват

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/2/16 19:07

    8.25 що трябва пък да се усмихват?хората са на някакво заседание.Няма да се хилят като пияни......

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/2/16 22:28

    4enge kkuka ov4ar ti danesi sekretarka be kuko liza4

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.