„Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед или трябва да се извини за случилото се на 3 март, или да напусне мюфтийството", заяви бизнесменът и бивш кмет на община Джебел Алиосман Яшар след като отиде при енорийския свещеник отец Петър, за да му се извини от името на мюсюлманите.
Както вече 24rodopi.com първи писа, форматът „Кафето на толерантността", който от 10 години на 3 март беше запазена марка за кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Бейхан Мехмед, вече е история. Мюфтията подкрепя Лютви Местан и партията му „Демократи за отговорност, свобода и достойнство" (ДОСТ) и отказа поканата отново да седне на една маса с кмета и свещеника.
Бейхан Мехмед не участва и в тържеството за 3 март пред Паметника на освободителите.
„Срамувам се от това, което направи мюфтията. Извиних се на попа. Двата етноса и двете религии живеем в мир и разбирателство, а сега, когато се появи партията на Лютви Местан, нов дневен ред в тези отношения ли има? Нова правила ли? Религията в подчинение на политиката ли е вече? Какво иска да покаже мюфтията – че докато кметът на Кърджали е от ДПС, той няма да участва в обществени прояви ли? Че няма да допуска мюсюлмани от ДПС в джамията ли? Въпросите са много, но мюфтията трябва първо да се извини или да напусне поста в Районното мюфтийство. Той не е партиен мюфтия на нерегистрираната партия на Местан, а и не може да бъде. Политиката не трябва да влиза в джамиите", заяви Алиосман Яшар. На местните избори през октомври м. г. той бе кандидат за кмет на Джебел от Местна коалиция „ЕВЕТ".
24rodopi.com
На снимката:
Празен остана столът на мюфтията за традиционното 3-томартенско кафе;
„Кафето на толерантността" е в нов формат – Кметът, попът, даскалът
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

55 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/3/16 15:36

    Кой е Алиосманчо да говори от името на мюсюлманите, и как така от мое име ще се извинява.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/3/16 15:39

    НА КАКЪВ СЕ ПРАВИ ТОЯ ДА СЕ ИЗВИНЯВА ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ МЮСЮЛМАНИ,МЮФТИЯТА НЕ ПРИЗНАВА 3 МАРТ И ТВА Е ЗАЩО ДА ГО ПРАЗНУВА...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/3/16 15:41

    Popa da si stoi v cirkvara
    A Myuftiyata v myuftiystvoto
    Kakva rabota imat v kafetata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/3/16 10:35

      Точно така,да не се бъркат в политиката

      Изтриване
  4. Анонимен4/3/16 15:44

    Първите трима коментиращи - вие сте тъпи говеда! Вашето място изобщо не е в съвременния свят, а в пещерите. Там си се делете на каквото и колкото искате, малоумници такива!
    Позицията на бившия кмет го издигна в очите на всички трезвомислещи хора, които искат и няма да допускат разделение между хората, особено сред самите турци. Поздравления, г-н Алиосман Яшар!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/3/16 16:02

      Normalno Dpsari kato tebe da revat
      Nali hlqbavi idva ot tam
      Malko vi ostana idava DOST

      Изтриване
  5. Анонимен4/3/16 15:49

    Мюфтията може да е оришъл в София да пие кафе с толерантните демократи които нападнаха джамията в името на толерантноста и демокрацията.

    ОтговорИзтриване
  6. Като един турчин и елхамдулилАллах и мюсюлманинподкрепям кметовете и сегашния на кърджали и бившия на Джебел.Мюфтията може да не обича кмета,попа но като институция е длъжен да уважава институциите.Исляма не е религия на противопоставянето.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/3/16 16:04

    Аз съм Български гражданин с Турски произход според мен вярата не трябва да се смесва с политиката политиците се продават понякога за жълти стотинки понякога за милиони но вярата не се продава вярата е пътя към Алах (Господ)
    Трябва да се уважаваме ние живеем заедно Българи Турци Цигани Евреи Арменци заедно сме от векове и да не позволим такива глупаци да не ни разделят. Бъдете живи и здрави Алах(Господ) да помогне на всичкини

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/3/16 16:07

    Този Алиоман Яшар никав не е че да каже кой от кого трябва да се извини

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/3/16 16:08

    По добре да напусне и районното Мюфтюйство и да дойде друг образован,умен,интелигентен. ....това е недопустимо в новия век постъпката на сегашния мюфтюя

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/3/16 16:28

    Всички сме от партия ДОСТ
    В ДПС остана само комонистите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/3/16 20:20

      Пише се комунист. Голям си неграмотник .

      Изтриване
    2. Анонимен6/3/16 02:24

      Амана кодумун манафларъ!

      Изтриване
  11. Анонимен4/3/16 16:38

    TOYA PROSTAK MYUFTİYA VEDNAGA TRYABVA DA NAPUSNE KIRDJALİYSKATA OBŞTİNA İDA İDE NA MAYNATA.Sİ DOSEGA ZAŞTO EPİL KAFE S POPA DO SEGA DA İDE DA LİJE GIZA NA MESTAN TAKİVA PROSTATSİ KATO TOYA ÇE OTNEGO İ MÜFTİYA NESTAVA TOY E S DVE DUPETA

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/3/16 16:41

    Четвъртия, да духа на тримата плюс на Алиосмана.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/3/16 16:44

    Браво г-н Яшар,напълно съм съгласен с Вас.И все пак ще се зарадвам повече ако видя попа и мюфтията в някой делничен ден в кафене без лутащи се фотографи около тях!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/3/16 16:56

    prav e müftiyata, 3 mart ne e müsülmanski praznik ,

    ОтговорИзтриване
  15. Аптикадир4/3/16 17:22

    Бившия мюсюлманин Боян Саръев /Бекир Саръ/ защо не идва на тези мероприятия ?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/3/16 17:46

    BRAVO NA MUFTIYATA, 3 MART NE E MUSLUMANSKI PRAZNIK. OSTE PO MALKO RELIGIOZEN.DO SEGA DPS GO ZADILJAVASE. NO HORA STIGA VI STRAH, VECE IMAME DOST.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/3/16 17:47

    Алиосман ,ти кой си да коментираш вьпроса от името на други хора? Колко гласа спечели на последните избори ? Май беше много малко гласове.Аз на твое място не бих излезнал пред хората. Всеки е свободен и отгопваря за действията си.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен4/3/16 19:30

    Алиосман е човек ,който явно НАИСТИНА иска да живее в мир с всички от този град,като добри съседи.........ТАКЪВ трябва да е истинския мюсюлманин.А ВСИЧКИ ВИЕ които се смятате за истински мюсюлмани и само обиждате и търсите омраза,вие сте изглежда наистина от ДОСТ-там Местан проповядва идеите на омразата между българи и турци.Ще се задавите от омраза и ненавист,а искате от другите уважение.ТАКИВА КАТО ВАС НЯМА НИКОЙ ДА УВАЖАВА И РАЗБИРА.Хасан Азис е и наш кмет,колкото и малко да сме българите в града,и то точно заради жестове като този.Постъпката на мюфтията ви Бейхан е наистина обида.НЕ САМО ВИЕ СТЕ ОБИЖДАНИ ТУК.Но сега ще почнете пак да плюете ,нали?ЕДИН ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ ДА СЕ ИЗВИНИ,не на кмета,на обикновените хора и да каже:"Това че,нашия мюфтия не присъства на кафето на толерантността не означава,че ви мразим и че не искаме да живеем в мир един до друг,българи и турци.Това е негово мнение,негово право,но ние не сме ви врагове,а добри съседи ."ЕДИН ТУРЧИН ПОНЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ?Ха,...гледайте се какви сте и после питайте що толкова ви мразим!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен4/3/16 19:33

    Алиосман е мъж.И истински мюсюлманин!Така се постъпва ,когато си ДОСТОЕН човек.А когато си ......Бейхан,отиваш в Турция...........за да покажеш,колко си обичаш родината.ТОВА е ДОСТ.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен4/3/16 19:44

    Г-Н АЛИОСМАН ЯШАР НЕ ПОСЕЩАВА НИТО ПЕТЪЧНА МОЛИТВА НИТО МОЛИТВА ЗА БАЙРЯМА, ТОЙ ВЕРОЯТНО Е АТЕИСТ ИЛИ СКРИТ МЮСЛЮМАНИН, ОТ КАКВО ТОЧНО СЕ ОПЛАКВА НЕ Е МНОГО ЯСНО?!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен4/3/16 19:48

    НИКОЙ НЕ Е 'ДЛЪЖЕН' ДА УВАЖАВА НИКОГО И НИЩО. АКО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ОЧАКВА УВАЖЕНИЕ ОТ НАС ТУРЦИТЕ, ПЪРВО ТРЯБВА ДА НИ ЗАЧИТА КАТО ТУРЦИ, ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ДИСКРИМИНАЦИЯТА СПРЯМО ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЕЗИКОВАТА, РЕЛИГИОЗНАТА, ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И ПРИ НАЗНАЧЕНИЯТА В ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИ ТОТАЛНА ЕТНИЧЕСКА ДИСКРИМИНАЦИЯ,

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен4/3/16 20:39

    ot istanbul pitat - vqrno li e che kmet na obshtina si e podal ostavkata.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен4/3/16 20:53

    Идва Дост. Бъдещето на България.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен4/3/16 21:08

    алиосман е хитър като стадо лисици...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен4/3/16 21:46

    Демократи за отговорност, свобода и достойнство" (ДОСТ)

    Ало, редакцията. Изписвайте правилно.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен4/3/16 22:39

    BRAVO NA BEYHAN...SAMO TAKA GORE GLAVATA DA PUKNAT OT YAD

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен4/3/16 23:08

    Бейхан няма забрана, може да ходи където си иска, когато си иска.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен5/3/16 00:55

    Жал ми е за Лютви. Ако наистина той е истинският лидер на ДОСТ, никога не би допуснал такъв гаф с мюфтията. Да се държат като ощипана мома е безотговорно и позорно. Но понеже е само ПИОНКА, а не е никакъв лидер, други дирижират играта. Той отново е само пионка и нищо друго не му остава, освен да гледа как новата партия ДОСТ още преди да е регистрирана, прави грешки след грешки. Незнам ДОСТ колко дълго ще просъществува, но ако Лютви издържи поне една година начело на този политически продукт, аз ще си сменя името от турско на българско.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен5/3/16 10:55

    ЮПИОНКИТЕ СА В ДПС

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен5/3/16 12:13

    А тури от кога има ???? 1923 края и тя измислена от алкохолик памак кеал .Днес се отделят Кюрдите, утре Татарите,Черкезите,Юруците,сюндюци,мамелюци,борсуци,ми то турци няма бре тур сики галеба йок.А давидим Караманците и Юруците от южа България повече ли са от Казалбашите,Татарите и Черезите от северна България.Циганите са най чисти турци все пак на територията на днешна турсики държава живеят над5 до 8 милиона чисти турци от цигански произход. Я да видим първоще има ли дост прост тост бост ан хайван айрян и други подобни абривиатури

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен5/3/16 12:29

    До 16:38 хеей помак неверник,, ти ли си тоя който ще прецени гн, мюфтиятя да напусне,, още малко ще искате на 3 март мюфтията да играе хоро,, кой ти дава това право да се гавриш с мюфтията,, какво те интересува тебе,, аз съм сигурен че не ходиш на църква , или на джамия,, преценявам от твоя коментар,, като малък ако си пострадал от някакъв си педофил никой не ти е виновен,, Не отразявай омраза към духовните лица просто е срамота,,

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен5/3/16 19:12

    16.48
    То само вас уважават,бе .Не се наядохте,аман от опяванията ви-вечно недоволни.За какви права и уважение говориш,бе мършо?ВИЕ КАКВИ ПРАВА ДАВАТЕ НА ДРУГИТЕ?Никакви!Прекалено много ви позволиха...ама както е тръгнало ще видиш едно уважение.
    12.29
    ДА,АЗ СЪМ ТОЗИ,КОЙТО ЩЕ ПРЕЦЕНИ.И ВСИЧКИ КАТО МЕНЕ.И ние сме повече . А МЮФТИЯТА ТИ И ХОРО ЩЕ ИГРАЕ,И РЪЧЕНИЦА ЩОМ ТРЯБВА.
    Като не ще-добре е поел към Турция.Да си остане там.Няма вечно да ви търпим

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аптикадир6/3/16 16:52

      Кой си ти да гониш хората от родината им бе педерас ? На пук на такива педераси като теб никаде няма ходим и ще продължаваме да се размножаваме тук в родината си !

      Изтриване
  33. Анонимен5/3/16 19:32

    Онези които оплюват мюфтията го правят заради спокойствието в региона!Те искат мювтия като онези в Сирия дето се движат с автоматично оръжие.Нали тъй проклети махмурлии такива?!

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен5/3/16 20:42

    До 12.13 щом САЩ съществува с 99 чешита народ без проблем ,защо Турция да не съществува.Разнообразието е богатство за една държава.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен5/3/16 20:42

    До 12.13 щом САЩ съществува с 99 чешита народ без проблем ,защо Турция да не съществува.Разнообразието е богатство за една държава.

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен6/3/16 00:10

    20:42 Da i az pitam zashto i koi ubiva jeni i deca v kiourdskite sela veche nad 50 godini, koi zabraniava da ima drugi etnosi osvenizmisleniaprez 1923godina taka narecen turkopulski na koito etnos mu se izmislia dori iezik /smesica mejdu Azerbaidjanski i Kazahstanski / i pismenost Latinska prez 1926god. Koi koi koi zashto zahsto zashto . Karamanliite kazvat za osmancite ce sa ciganite na Anatolia s tiah e obidno da se sedi dori na edna masa,Karamanskoto carstvo e prevzeto sled padaneto na Konstantinopol na koto Karamanliite pomagat do krai, zatova sultana gi razselva v rodopite .A da vidim sega ima li tursiki etnos i koi sa povece Tatarite ,Kazalbashite,Cerkezite ili koi koi koi .USA vseki shtat si e s zakoni i pravitelstvo,no dokato vKomunisticeska b
    BALGARIA miousulmanite imaha i radio i mendresete i teatri i klubove i dokturi i direktori i uciteli ilekari i inteligencia to v statite ima mesta kadeto e zabraneno za KUCETA INDIANCI I TAMNOKOJI
    .

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен6/3/16 09:44

    Много сте заблудени,то корена на турците е азербейджански,туркменски.юзбекски,казахски,киргизки,уюгурски всички са тюрки,те са дошли от там.В САЩ има квартали в Вашингтон,Ню йорк населени предимно с китайци,руснаци ,поляци ,където се говори само на техен език даже някои не знаят английски,надписи по търговски обекти предимно е на техен език.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен6/3/16 12:44

    Да, и тези, които не знаят английски в Америка, си стоят в квартала, продават си в магазинчето и не се напъват да работят на държавна работа, защото никой няма да ги назначи, без да знаят отлично езика. А тук пишат хора, които се лакомят да управляват и не знаят дори прилично езика на държавата, чиито граждани са поне по документи. Интересно, същите тези защитници на "демократична" Турция защо не се откажат от презряното българско гражданство (нали е унижение да се празнува 3 март?), а се напъват чак зетьовете си да правят граждани на България? После ревем, че нямали тези хора права, то не само права, то привилегии бол, та цял живот!

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен6/3/16 19:29

    09:44 хе нещо не си в час ИМА ТЮРКСКА ЕЗИКОВА ГРУПА не етническа такава МОНГОЛИТЕ СА ТЮРКИ ТИ ПРИЛИЧАЩ ЛИ НА МОНГОЛЕЦ ХАЙВАН???? ЗАЩО ЕЗИКОВАТА РЕФОРМА -език и писмеността ви е от 1926 г ?????? защо сте Турци от 1923 -24 Кюрдите турски ли говорят ,Татарите,Черкезите,Юруците,Лазите,Каракашларите и Капанджиларите,Караманците ................всеки си има езикВИЕ СТЕ ТУРЦИ ЕДВА ОТ 1923

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен6/3/16 19:45

    До 12.44 Вие наистина сте били навремето комунистически функционер (пропагандист) щом си против други националности да работят държавна работа,това е чист расизъм.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен6/3/16 20:50

    До 19.29 От къде знаеш на кого приличам да не съм ти аз бащата.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен6/3/16 21:17

    Внуците на Чингиз хан са минали и през Анадола,където има много архиологични доказателства ,са стигнали в Индия,където в момента има над 200 милиона мюсюлмани.В момента турски и монголски археолози работят в Монголия .Открита е каменна плоча на турски възвание към идните поколения.

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен6/3/16 22:11

    Даже руснаците имат връзка с монголците,както изтъкна Путин при откриване на джамията в Москва ,каза че са наследници на златната орда.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен6/3/16 22:20

    Този Ататюрк май е бил много опасен направо извън земен щом за нула време през 1923 г.е създал турците,което не можаха другите за 100 години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/3/16 00:05

      E баш извънземен нее бил,но е бил необикновен,бил отличен математик шашкал учителя си по математика.Прозвището Кемал получа точно от учителя си по математика означава Съвършен.
      Мустафа Кемал паша/Atatürk
      Още преди Ататюрк да се появи на световната сцена един ясновидец предсказал за него.Казал,че ще дойде от запад един русокос синеок който с поглед ще стопи човека пред него.Хората не можели да го гледат в очите,защото имал страшен вълчи поглед.

      Изтриване
  45. Анонимен6/3/16 23:14

    21:17 прост по-прост най -прост малоумник ти Монгол ли си Татар ли селджук ли или селски бек. ОТ КОГА МОНГОЛЦИТЕ ИЛИ ТАТАРИТЕ ПИШАТ НА ТУРСКИ ей дана на баща ти козите са по умни от теб смешник. Айде решете Монголи ли сте Татари Кюрди Туркопули селджуки ли сте османци от луната откриватели на Америка колонизатори на земята пришълци от Марс и като са намерили плоча тя тротоарна ли е била там какво пише произведено в китай ли ????? ай завала голям си аптал.

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен7/3/16 14:34

    До 23,14 Абе амсалак кой е казал ,че монголите пишат и говорят на турски ти наистина си с прочит мозък ти сигурно си от новите закъснели българи.Познавам и други като тебе дето не вярват на дядо си на баща когато разказва неща от едно време и ги изкарват за психично болни и че говорят глупости защото децата им са чели измислени комунистически китари.

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен7/3/16 17:12

    14:34 ТИ ПИШЕШ ЧЕ В МОНГОЛИЯ Е НАМЕРЕНА ПЛОЧА С НАДПИС НА ТУРСКИ БРЕХ БРЕХ ЧЕ И С ВЪЗВАНИЕ КЪМ ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ,сигурно е от каменната ера или апталдоган и даулоглу са я скрили в пясъците на Гоби а .Виж се какво си написал амсалак в коментара си от 21:17 ха ха ха смешник.Вашата история е измислена и натакмявана таи като част от османските архиви са в България/за има нямя от последните 150 год на османската империя/

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен7/3/16 21:59

    До 17.12 само един помак като тебе може да да се пише за по голям католик от папата.

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен7/3/16 22:37

    До 17.12 Монголия граничи с Китай-уйгурски автономен район анексиран от Туркменистан ,които са тюрки .От 1236 до 1502г.там тюркие са имали мощна държава.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.