Ще се запази ли досегашният формат на участие в "кафето на толерантността", което в Кърджали пият заедно на 3 март кметът, попът и мюфтията – на този въпрос, зададен от Front.bg, отговаря кметът инж. Хасан Азис. Медията отбелязва, че кметът е отговорил и на въпроси за новия проект на Местан, но нито веднъж не нарекъл с името му ДОСТ, а като "новия политически продукт".

- Г-н Азис, случайно ли не дойде мюфтията на кафе вчера?
- Отговор на въпроса дали мюфтията е отсъствал случайно или не от традиционното "кафе на толерантността" в Кърджали може да даде само времето.  Сега всичко, което бъде казано, може да е вярно или напълно погрешно. В момента не искам да вярвам, че мюфтията съзнателно отсъства на националния празник. Има формална причина за отсъствието на Бейхан Мехмед  - на 3 март е бил на посещение с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Турция.

- В едно ваше интервю казвате, че Кърджали е стратегически важно място предвид процесите в ДПС? Така ли мислите и сега, когато ДОСТ вече е факт?
- С всеки изминал ден събитията и процесите, които текат, доказват, че Кърджали ще продължава да бъде стратегически район от гледна точка на отношенията между България и Турция, на създаване на нови политически проекти, насочване на общественото внимание към един или друг политически проект, което означава влияние върху вътрешно-партийните, а защо не и върху националните процеси в страната.
Значимостта на Кърджали, без да омаловажавам нито един друг район на страната, ще е увеличава. Още повече, че сега основните играчи на новия политически продукт са от Кърджали и една голяма част от хората, които ще бъдат въвлечени, или ще има опит да бъдат въвлечени в този проект, ще бъдат от Кърджали. Не по този начин стои въпросът в Северна България, където влиянието на сочените основни играчи не е голямо.

- Как се случва разцепленето на ДПС на местно ниво?
- На този етап параметрите му не могат да бъдат определени, защото няма разцепление. Има дузина души, които са били в София на учредяването на партията. Да, знакови лица от началото на демокрацията са в лицето на бивши председатели на Областния съвет на ДПС в Кърджали, няколко  учредители- 3-4-ма, не всички, които са били на срещата. В този смисъл параметрите са все още минимални и бих казал незначителни от гледна точка на разцеплението.
Но не трябва да се подценява този факт, защото това е процес и въпросът е дали ще се разширява, или ще си остане в рамките на тези няколко души, които са въвлечени сега.

- Тази година няма местни избори, за да се види какъв електорат ще мобилизира новата партия, но пък има президентски. Ще бъдат ли те показател за влиянието на партията на Местан?
- Президентските избори могат да бъдат показател, ако този нов политически продукт заяви открито своето отношение към една или друга президентска двойка, и ако тя постигне или не постигне успехи. Вторият показател, макар и относителен, е каква част от избирателите от съседна Турция ще подкрепят двойката, предпочетена от новия политически продукт. Но и това е много относително. Само процесите оттук нататък до президентските избори могат да бъдат показател за влиянието на новия политически продукт. И то в рамките не на България, а на съседна Турция.  

- Как при вас се усеща очакването за подкрепа от Турция?
- Този процес няма как да не бъде забелязван. И ако някой си заравя главата в пясъка, може дори да бъде изненадан. Затова за мен най-правилният подход е да се наблюдава този процес и доколкото е възможно хората да бъдат информирани за позицията на ДПС. Информацията, която се разпространява и с която се манипулират хората, не стига до избирателите, до хората, които пътуват между България и Турция и се преиначава в полза на една или друга идея.

- От кого се прави това?
- Естествено е от кого....от хората, които промотират новия политически продукт и на базата само и единствено на последните събития, които са протекли в нашата страна. Затова за мен по-важната задача на ДПС е да има по-мощна, по-убедителна информационна кампания за това, което е ставало, става и ще става от гледна точка на развитие на ДПС като партия. Никой няма интерес да се преиначава тя, все пак през последните 26 години ДПС е една утвърдена политическа партия.

- Според политолози е опасно за България да има повече турски партии?
- Един от показателите за демократичност в една страна е наличието на повече партии, на НПО-та, това са основополагащи критерии за демокрацията. Всеки е свободен да създава партии, стига да може да убеди достатъчно на брой хора, които да последват идеите му.
Партиите обаче трябва да бъдат национални и национално отговорни и да провеждат онази политика, която спомага за развитието на страната. Ако излезем извън рамките на това разсъждение, това означава, че във всяка една страна всяка една друга държава може да създава своя партия, което вече деформира демокрацията.
Представете си в една малка България всеки да има възможността да създава своя партия. Има достатъчно големи Велики сили, които имат възможности това да го правят и тогава възниква въпросът до каква степен сме свободни  в собствената си страна.

Бележка: Заглавието е на 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/3/16 19:09

    Nqma DOST nqma DPS nie sme za HASAN AZIS bravo kmete teb te obichat i turcite i balgarite i pomacite i romite ti si nashiq chovek SAMO NAPRED!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Кж турчин4/3/16 19:51

    Кмете, о неразумний кмете !
    Поради що се срамиш да назовеш стария политически продукт: "Изобретение на зловещата Държавна сигурност"!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/3/16 20:37

    Бейхан Мехмед - на 3 март е бил на посещение с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Турция.
    Пълни глупости!
    Главния мюфтия присъстваше вечерта на трибуната на тържествената заря в чест на 3-ти март пред паметника освободител.:)
    Направете си проверка!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/3/16 21:00

    ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ Е БИЛ, НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ ОТЧИТА НА НИКОЙ, ОТЧИТА СЕ САМО НА АЛЛАХ. НЯМА СМИСЪЛ ДА УЧАСТВА В 'СМЕСЕНИ' МЕРОПРИЯТИЯ С ХРИСТИЯНСКИ ПОП, ТАКА СЕ РАЗМИВАТ И ДВЕТЕ РЕЛИГИИ, И КАКВО БЕШЕ ТОВА Т.НАР. 'КУРБАН' НА 3 МАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА, ТОВА Е ГАВРА И С ДВТЕ РЕЛИГИИ. НОВА РЕЛИГИЯ ЛИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ ПОПА И МЮФТИЯТА КАТО СА ЗАЕДНО? ВАЖНОТО Е ДА СЕ УВАЖАВАТ И ДА СЕ ПОЗДРАВЯВАТ А ОТ ТАМ НАСЕТНЕ, КАКТО СЕ КАЗВА В НАШАТА МОЛИТВА 'kafirun suresi' -'Sizin dininiz size, bizim dinimiz bize' т.е. 'вашата религия си е за вас, нашата религия си е за нас'- ЯСНО И ПРОСТО.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/3/16 21:11

    Дпс нее само Кърджали.
    Факт е,че част от електората на дпс се насочи към други партии още много преди да се създаде новия политически продукт.
    Как ще се развият нещата за вбъдеще не можем да знаем от сега,но аз мисля,че дпс ще губи все повече.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/3/16 21:32

    ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е ДПС ДА СТАНЕ РЕАЛЕН ЗАЩИТНИК НА ЕТНИЧЕСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ТУРЦИТЕ...НО ЕДВА ЛИ...ВЕРОЯТНОСТТА Е ОКОЛО 5%!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/3/16 01:13

    Уважаеми кмете,вече и децата от детцката градина разбраха,че Доган агата разпуска дпсто,не ми се вярва ти да не си разбрал.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/3/16 06:34

    А бре анонимници, досега гледахте в устата Доган и чакахте всеки негов жест за да се почувствате значими, сега тръгнахте след една пионка като Местан, който беше цели 19 години в ДПС. Като е бил толкова отговорен и наясно с нещата защо е чакал толкова време за да се отцепи? Защо не си задавате този въпрос? Не разбирате ли, че и вие сте същите мишоци като него, само дето сега вашият господар си играе с чувствата ви по отношение на Турция. Русия и Турция са империи и те ще се разберат рано или късно, а вие пак ще духате супата.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/3/16 07:24

    GUMBIR GUMBUR GELIYORUZ
    HERGUN COKALIYORUZ
    HASAN BEY VAKITLEN GEL BIZIM PARTIMIZE SONRA GEC OLMASIN

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/3/16 07:33

    В Кърджалийско ако искаш даже да закусиш първо трябва да питаш кмета така излиза
    ако не е така какво против имате към новата партия ДОСТ
    като се седне на една маса едни пият мастика други гроздова а трети кафе с кола
    и в политиката е същото
    кой каквото си иска за ваше съжаление вече сме грамотни а не като преди 12г вие сегашните кметове от областта бяхте с висше образование и затова че сте бяхте кадърни не ви избраха а защото нямаше бг турци с висше образование това не го забравяйте
    а в момента имаме толкова кадърни момчета и момичета но вие ги познавате и не им давате път за да не ви вземат стола
    но идва края идва новата вълна с новата партия ДОСТ и там ще са всички млади можещи и умни ще си върнем младите от запад стига са работила за друга държава нека се върнат
    млади и стари хора които са на запад заповядайте в новата партия ДОСТ тука не се делиме на вяра етнос или по образование тука всеки ще си дава предложението и ще се гласува на място а не да ни пращат телеграма от САРАИТЕ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/3/16 11:36

    "Промотират новия политически продукт "Хората искат работа и спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/3/16 12:56

    Искам да попитам
    За кой ДЗПО фонд работят кметовете в община Крумовград
    Обикалят населените места и лъжат хората който подпише ще се пенсионира на 50г
    какво е това къде е икономическа полиция къде е държавата?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/3/16 14:49

    Скоро ще попълни списъка с нежеланите в Турция.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/3/16 15:17

    Една от целите на новата партия ДОСТ е да върне младите от ЕС в родните си места ,чрез отварянето на работни места с добро заплащане и т.н

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/3/16 18:39

    a tezi kmetove koito imat imoti za milioni v tyrsia kakvo ste stane tova sa nasi pari na danikoplatesa kakvo caka erdogan da kaje koy kolko ima togava xorata ste poviarvat na dost .

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/3/16 20:06

    Бре момци ,г-н Хасан знае ,че работи за България.А вие за кого работите.Никой в тази държава не трябва да предизвиква разруха и безредие.Един съвършен виртуоз на лъжата говори с високоговорители ,подкопавайки чувствата на хората към отечеството.Държавните органи като полиция ,жандармерия,прокуратура,съд да действат към посока пресичане на всякакви антинародни ,противоконституционни изказвания и действия.Никой няма право да превръща в разменна монета един милион български турци , българи-мохамедани и да ги хвърли в пожара на задаващата се война между Русия и Турция.Г-н Доган знае и е разучил всички лисичи хитрини на световноизвестния илюзионист .

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен6/3/16 08:52

    става интересно сега като се почнат едни на други всички си знаят с какви имоти разполагат и ще има бая работа за Прокуратурата
    На народа ни беше интересно как с едната заплата имат палати и т.н

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/3/16 08:53

    до редакцията на родопи защо правите статия за МЕСТАН а не давате да пишем
    няма да мине вашата пропаганда написана в сараите

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/3/16 10:13

    Кога ще поблекуват списъка с имоти???

    ОтговорИзтриване
  20. Зрящ6/3/16 11:05

    Аз съм за Айхан. Завършил е ИТ "Алеко Константинов" през 2002 година, първа паралелка с изучаване на английски език, специалност "Счетоводство и контрол". След завършването на средно-специално образование(2002) е приет в Техническият университет, София. Икономист, инженер, както казват младите рядко срещана личност - владее езици.., математика, физика, литература, химия и по всички предмети е на ти. Баща му също е завършил ТУ,София, сестра му е лекар,Пловдив,
    Родени са много Догановци през 1983/84...2016
    Много често попадам на следното: ДЪРЖАВАТА Е ИДИОТСКА, ЗАЩОТО НАРОДЪТ Й Е ИДИОТСКИ, КАКЪВТО НАРОДЪТ, ТАКАВА МУ И ДЪРЖАВАТА.
    Има много млади възпитани, интелигентни, образовани хора. През всяко време е имало и ще има. Надеждата ни е в младото поколение.
    А сега ни управляват хора, които все някъде са завършили с отличие.
    Има и такива: Речникът му е от 20 думи...
    Двуличници, лоши, завистливи...

    Не се натягаме. . .
    БЪЛГАРИЯ Е ЗАТВОРЕНА СТРАНИЦА ЗА НАС!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.