Отличен 6 по история писа на славейковци проф. Тодор Мишев, след големия успех на Третата национална ученическа конференция по история, която ясе проведе в Кърджали. Темата бе „140 години от Априлското въстание".
Събитието бе организирано от СОУ „Петко Рачов Славейков" и по-специално школа „ИстОрика" с ръководител Димитър Димов, Регионалния инспекторат по образованието и Община Кърджали.
Конференцията бе открита официално в Бизнесинкубатора. 143-ма делегати от 34 училища от 24 населени места на страната присъстваха на приветствените думи и премиерата на късометражния ученически филм „Оборище 1876". Представители на различни институции изказаха своите поздравления за инициативата и проследиха част от представянето на докладите.
Специални гости бяха проф. дин Тодор Мишев – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски", катедра „История", както и директорът на училището-домакин СОУ „Петко Рачов Славейков"–Милко Багдасаров. Официален старт на конференцията даде именно директорът Багдасаров, който обясни, че спонсорира за трети път подобен проект, защото присъстващите млади историци са бъдещето на България и за тях трябва да има ясно и широко отворен път, което в „Славейков " е закон. Чрез провеждането на събития от този род, освен дискутиране по темата, се зараждат и нови приятелства. „Патриотизмът не се учи, той се предава", допълни той.
Същинската част на конференцията започна в училището-домакин със салют на черешовото топче, с хляб и сол и гвардейци на пост.
Фактическата научна дейност бе проведена в пет работни сесии. Всеки един от участниците имаше 10 минути, за да предостави своята разработка. Темите отговаряха на зададената тема „140 години от Априлското въстание". Неотлъчно до учениците от Петрич, Карлово, Русе, Сливен, Варна, Черноочене, Стара Загора, Дряново, Димитровград,  Казанлък, Белене, Котел, Кубрат, Нова Загора, Панагюрище, Попово, Пазарджик, Стражица, Златоград, Велико Търново  и др.-бяха младите историци на СОУ„Петко Рачов Славейков" от Школата по история. Сред участниците бяха и ученици от местни училища като  СОУ „Отец Паисий", ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров", както и от училището-домакин. Бяха представени 62 разработки, от които 9 есета, 23 реферата и 30 презентации.
Отличени бяха най-добрите есета, реферати и презентации.
Проф. Тодор Мишев награди всички участници в конференцията със сертификати и изказа изключителното си задоволство от съдържанието и организацията на събитието.
След изтощителната работа по време на научните сесии бе предвидено опознаване на участниците в неформална и приятна обстановка. Възможността за установяване на контакти и нови приятелства винаги е важна част от съпътстващата всяко официално събитие програма.
В третия ден на Третата национална конференция по история за всички участници бе организирано посещение на светилището Перперикон с професионална беседа от страна на екскурзовода Георги Христов.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.