Дарина Чечева, Садък Юмер и Криста Колева донесоха поредните отличия за Езиковата гимназия в Кърджали от Националната изява за лично творчество в Стара Загора. Те се включиха в конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Ромен Ролан и 50-годишния юбилей на старозагорската езикова гимназия. Дарина грабна първото място, а Садък и Криста се класираха трети в съответните възрастови групи.
За теми, по които работиха учениците, бяха зададени мисли на знаменития френски писател, идеалист, пацифист и антифашист Ромен Ролан, носител на Нобелова награда за литература. Първа възрастова група работи по темата „Всичко е добро само на своето място и своето време", а втора – по темата „Най-ценното качество в живота е вечно младото любопитство, неутолено от годините и възраждащо се всяко утро".
„Ако някога изгубиш пътя си–споделя Дарина в творбата си-следвай реката, изгубиш ли надежда, погледни към небето, нямаш ли приятели, виж звездите и изгубил ли си вяра, събуди се за изгрева. Знай, че живееш добре щом вярваш на своята оценка за добро и зло и никога не позволявай на многото чужди гласове да заглушат твоя вътрешен глас", коментира Дарина в размислите си за доброто и надеждата, убедена че „нашето сърце най-добре знае кога е точното време и точното място".
Мислите на Садък заредиха публиката с оптимизъм, защото „времето е най-добрият съдия за човешките дела, то тече и рано или късно поставя всичко и всекиго на своето място–достатъчно е само сроковете между извършената неправда и победилата истина са прекалено дълги".
В рамките на своето гостуване в Стара Загора, участниците имаха възможност да посетят изложбите на езиковата гимназия, уредени в училището и в центъра на града и да се запознаят с историята на двете списания „Пътеки" и „Его", в чиито юбилейни издания откриха и своите творби. По-късно наградените ученици взеха участие в представянето на първия български превод на повестта „Пиер и Люс" от Ромен Ролан.
Отличното представяне на Дарина, Садък и Криста в литературния конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Ромен Ролан е още едно доказателство, че „когато вярваш в нещо, прилагаш го на дело, без да се грижиш за резултата" успехът е предопределен.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.