Николай Михайлов
Родопчани масово изпращат на близките им гурбетчии и студенти, които учат в чужбина, колети с буркани със зимнина. Хит сред продуктите са луканката, сиренето, кашкавалът и подправките. Нерядко се изпращат и прочутите родопски картофи и фасул. Това потвърждават от експедиторските фирми в региона и пощенските гишета. Най-чести са пратките до Обединеното кралство, Холандия и Германия.

36 лева за колет до 30 кг., пълен с луканки, кори за баница, сирене… пататник

„Дъщеря ми от две години е студентка в Лондон. Независимо, че там има всичко, тя казва, че по-хубави от нашата лютеница, луканка, кашкавал и сирене няма. Затъжва се за родния вкус. А и пататникът без джоджен и родопски картофи го отпиши, така казва дъщеря ми", споделя Дарина. Жената почти всеки месец изпраща колет на детето си. Предпочита експедиторските фирми, защото до 30 кг. цената на колета е 36 лв. , а и бързо пристига до Лондон. Бабата пък плете топли шушони за внучката си, които също влизат в пратките. В Лондон е влажно и мрачно, трябва да се топли детенцето, казвала загрижената баба.
Съпругата на Недко работи в цветарски цех в Холандия. Тя пък искала да й изпраща кори за баница, мед, чубрица, сирене, както и печени чушки в буркани. „Трудно й е на жена ми да свикне с вкуса на изкуствените продукти, но гурбетчийството изисква много жертви, които тя прави в името на семейството. Затова гледам да изпращам по-често колет с любимите й продукти. За съжаление цигари не мога да пратя, забранено е, а там са много скъпи", споделя Недко.      
Действително стриктно се проверява съдържанието на колетните пратки. Някои хора искат да изпратят червено вино, българска ракия, което не е разрешено. Всичко в течно и кремообразно състояние е забранено от мерки за безопасност, тъй като бутилката може да се счупи и да повреди останалите пратки в чувалите, обясняват от пощата.

Нови мерки за сигурност на пратките

Засилени са мерките за сигурност по отношение безопасността на пратките. „Български пощи"  уведомиха своите клиенти, че считано от 24.03.2016 г. препоръчаните писма и малки пакети за САЩ вече се следят и на официалния сайт на Американския пощенски оператор USPS от регистрацията на пратките в САЩ до доставката. Службите по сигурността в страната и чужбина са с повишено внимание към пратките, съдържащи течности в бутилки, буркани, ампули, туби, банки, флакони и други съдове, но забрана за изпращане на течности няма в рамките на позволеното от съответните държави.  Според списъка с опасни предмети, изготвен от „IATA" (Асоциация на международните въздушни превозвачи), влагането на съдове с газове под налягане (аерозоли, бутилки с кислород и др., включително празни) в пощенските пратки е забранено.

Канада забрани внос на „родна почва"

Месата и карантиите, изпращани за Канада например, трябва пък да са с приятна миризма, за да бъдат приети в пощенската станция, обясняват служителките. По същия начин стоят нещата и с различните видове риба, ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни. Забравете гениалната си идея и ако сте решили да изпратите късче родна земя на близките ви, които не са се връщали в България от години. Канада забранява изрично вноса на пясък и почва.
Български ядки и портокалови корички пък са мираж в Кипър, за сметка на това може да изпратите  натам пръст и камъни колкото искате. Там съществува обща забрана за внос на животни и продукти от животински произход. Но родопчани не пращат такива неща.

Ракия в буркани от кисели краставички

Както споменахме куриерските фирми отказват да изпращат алкохол и тютюневи изделия, защото в повечето страни действа забрана за вноса им. В други пък е разрешен с лимит. Причината е, че според изискванията по закона за акцизите и данъчните складове, за да пътуват, алкохолът или цигарите трябва да имат установен произход и платени налози, обясняват доставчиците. Превозвачи се натъквали на изобретателни нашенци, които пращат ракия  в буркани от кисели краставички. В много случаи когато някой от тях се счупи, сме откривали, че са пълни с алкохол, разказват свидетели на родните схеми. По думите им най-често изпращачите изливат водата от обикновените кисели краставички и пълнят на нейно място ракия.
Оказва се, че от нашето по-хубаво няма. Макар и зад граница гурбетчии и студенти си искат манджите и зимнините на баба и мама. Други пък измислят хитрости да пренасят и ракия. Отплатата пък е в стотици хиляди евро, които гурбетчиите връщат към близките в България.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/4/16 12:05

    TE AKO JIVEYAT DOBRE I SA DOBRE PECHELIVSCHI.NYAMA NUJDA OT ,TOVA; ONOVA OT B-YA.VIV ZAPADA IMASCHLI PARI,IMA VSICHKO.TE GORKITE OT KOLETITE SPESTYAVAT.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.