С пари или без пари нека бъдем по-добри!

Жельо МИХОВ
„Евала на момчето, ще се жени и преобрази входа! Преди какво беше? Същинска джунгла! Тц-тц, браво". Оценката е на живеещи в панелна кооперация в кърджалийския квартал „Възрожденци". Насочена е към техен комшия, който нае работници, които изкорениха храсталаци и треви, направиха алеи и поставиха нови плочки пред входа на блока. Само за дни визията бе „Брех, можело значи!".
Действията са продиктувани от важно семейно събитие. Млад мъж от Кърджали ще сключва брак с чужденка. Германката обаче едва ли би се възхитила от състоянието на семейното жилище, използвано от майката на младоженеца и брат му решава да извърши ремонта. Всичко е за „Отличен", а примерът остава.
„Значи ако всеки задели средства и потърси съдействие от своите съседи, нещата могат да станат по-добри или поне такива за окото. Колко струва това да живееш в по-добро място? Малко пари, малко единство, малко и собствен труд. Защото и да не се плаща-няколко съботи поред, ако се събират комшии, и могат да променят околната си среда", коментират съседи на инициативния, но с повод, кърджалиец.

Защо „Направи си сам" е последната надежда на нашенеца?

Хиляди боклуци „красят" „небостъргачите" на Кърджали. Районът около блокове 14, 15 и 16 във „Възрожденци" се е превърнал в сметище поради две неща-мързел и височина. Стотици найлонови торбички с отпадъци са изхвърлени от терасите на сградите с един вход и пръснали съдържанието си из тревата и клоните на околните дръвчета. „Всеки си прави пас, никой не знае кой точно е извършителят. Обикновено се хвърлят вечер. Ако асансьорът е развален и го мързи да слезе, просто хвърля боклука през терасата. Просто и ясно, както и много отвратително. Под блоковете има дюшеци, бутилки, торбички, каквото му дойде на ума на човек да изхвърли. В къщи да е чисто, а навън-нали е на държавата, може и да е кочина", коментират хора от въпросните блокове. Гледката е ужасяваща. Там няма сезони. Има боклук, който не може да бъде скрит нито от снега, нито от зеленината-нищо не прикрива манталитета на мързеливеца. В същото време всички се възмущават. Сякаш виновните не са сред тях. Не, отговорността е само една-на фирми, община, държава, марсианците…

„Плащаш 1500 лева за саниране, но става за дни"

„Не чакаме програми. Цял живот сме чакали, стига толкова, събираме пари и всичко се случва". Думите са на жена, чието жилище е било санирано, въпреки мащабно прокламираната програма за безплатна енергийна ефективност. Кърджалийката е заделила средства и апартаментът й вече е кръпка в олющената панелка. Отпечатък, показващ на комшиите „Вижте как щеше да е всичко ако бяхте се включили!". Много собственици на жилища в кооперации обаче са били единни и са наели майстори, които да дадат нов шанс на овехтелите сгради. Парите се събират от домоуправителите, избират се изпълнители и… работата е свършена за дни.
„Вземаме по 30 лева за квадрат, при положение, че материалите са от нас. Вдигаме скелето и започваме работа. Аз съм само с един помощник. Скелето е мое и затова печалбата ни е по-голяма. По принцип наемът на скеле е в порядъка на около 150 лева на месец в зависимост от квадратурата, дори обаче и ако го ползваш за седмица. За да е твое обаче, парите са 160 лева за две рамки, които покриват 5 квадратни метра. Трябва и помещение, в което да се съхранява, също и транспорт. Иначе клиенти винаги има. Надницата ми със собствено скеле е 120 лева на ден, за помощника-50 лева", споделя един от майсторите при санирането с дълъг стаж в региона на Източните Родопи.

„Даваш пари, ама все капе вода"

„Преди години целият вход приготвихме пари за ремонт на покрива. Беше станало нетърпимо-на последния етаж събирахме буквално вода в кофите при проливен дъжд. Пиеш си ракията в хола и гледаш мач, а отгоре „кап-кап", ту по главата ти, ту в чашата", разказва Светлин от кърджалийския квартал „Възрожденци". Той е бил и един от инициаторите за ремонт на покрива. „Повикахме една бригада. Тия разчистиха баластрата, започнаха да лепят, приключиха и си заминаха. След време отново същото. Кап-кап, течовете продължиха. Отново събрахме пари, щяхме да търсим други майстори и си останахме с търсенето. Аз така и не разбрах какво се случи с парите. Един комшия обясняваше, че са дошли други момчета, направили някакви процедури, а промяна така и не стана. Парите ги няма, нищо не е свършено качествено, а водата вече достига и до по-долните етажи. Аз местя кофите у дома при проливни дъждове и не искам да правя нищо заедно със съседите ми. Някой тарикат се възползва от парите и отново се доказа, че заедно не можем да свършим нищо качествено. Сега някакви нови програми, безплатно това-онова. Не мисля, че ще стане нещо. Аз съм си свикнал с водата, другите надолу да му мислят, защото рано или късно тя ще достигне до тях. Животът ми мина с кофите, време е и те да усетят как е да си на открито пък макар и с покрив над главата", смята 60-годишният кърджалиец.
„Направихме сдружението на собствениците буквално за дни. Вечер обикаляхме от етаж на етаж и от врата на врата разяснявахме на всички, че ще е безплатно, че няма да дадат и стотинка и т.н. Някои веднага подписваха, питаха с какво друго могат да бъдат полезни, има обаче и дървени глави", обяснява Сабрие. „Част от съседите отказваха дори да чуят за саниране. „Това е измама. Някакви некадърници ще дойдат и нищо качествено няма да свършат. Няма да подписваме, изобщо не искаме да се занимаваме, не ни интересува", бяха отговорите. Казваш им, че каквито и да са фирмите, всичко е безплатно и 100 пъти ще е по-добре след тяхната намеса отколкото в момента в състоянието, в което се намира кооперацията. Те обаче си държат на своето. Когато събирахме пари за саниране на входа, също не пожелаха да участват, а когато е безплатно се оправдават с некадърни фирми-изпълнители. Това не може да се проумее.
Готови са да продължат да живеят в нещо, което се разпада, без дори да си мръднат и пръста, за да се промени нещо. Когато всичко приключи, едва ли отново ще са доволни, едва ли ще кажат и едно „благодаря" за усилията на съседите си всичко да е точно с документацията и всички тези мерки за енергийна ефективност да се случат", споделя жената, инициатор за учредяване на сдружението на собствениците.

44 „тарикати" искат нова визия за блока, но без пари

54 са сдруженията на собствениците, които са регистрирани в Кърджали, сочат данните на Общината. 44 от тях кандидатстват по програмата за енергийна ефективност. Десет пък са били готови да поемат 25% от разходите само и само да бъдат „енергийно ефективни". Те обаче вече са прехвърлени към новия вариант „100 на 100 без пари". Недоверчивостта на родопчани за „безплатния обяд" е победена от три кооперации, които вече са завършени. Две от тях са въведени в експлоатация.
29 са одобрените сдружения на собствениците при кандидатстване по програмата за м.г. в община Кърджали. Три са тези през 2016 година. В момента тече процедура са окончателното им влизане в режим „Безплатно саниране". Договорът първо се сключва между сдруженията на собствениците и Община Кърджали като следва одобрение впоследствие от Министерството на регионалното развитие, което прави контракта с фирмите-изпълнители. Към момента обаче нито една кърджалийска не е на „дневен ред" при изпълнението на дейностите по саниране.
24rodopi.com
На снимките:
Това е резултатът от метода „Оправи се сам"
Саниране за милиони…
… и саниране за хиляди
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/5/16 09:49

    Ремонта е направен пред 28 блок Възрожденци, вече и тревата е поникнала. Но ремонта е направен нлагодарение на кмета на града.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/5/16 09:58

    На Балтата зет я направи ремонта пред 28 блок с благословията на община кърджали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/5/16 10:02

    Започва голямото саниране не възрожденци, бъдете готови за новата визия на града

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/5/16 10:04

    Има ли смисъл да се коментира....Лош човешки материал..но всичко идва от мизерията които ни докараха ЕвроГейските Демократични Управници и наистина трябва да се благодари на управниците на прехода,а сега корумпираните КАЛИНКИИИИИ просто ще довършат народа с тия замразени заплати,пенсии,детски,майчинства.....какво чака още народааааааа,до кога ще изпият кръвта на бедния народ......

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/5/16 10:46

    Даа благпдарение на Кмета е направен ремонт а,грешна ви е информацията, не е направено заради булка от германия

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/5/16 10:55

    Общината триябва пред всеки блок така триябва да направи, не само на определени хора. Защо плащаме данъци да ги крадат ли, да ги дават на близки фирми и приятели

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/5/16 11:03

    Много ми е интересно дали наистина това е направено в кирджали, пред кой блок е. Да идем да видим, кой ли болен мозък би направил такова нещо. Урааааааааааа

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/5/16 11:15

    Няма толкова малък, но за сметка на това толкова прост народ като българският! Моите съседи не купуват дори крушки та да им е светло на етажите, какво остава да се събират пари за някакво подобрение. Как им харесва да живеят в кочина, не знам. Иначе са с големи претенции всички, а не знам как не се срамуват от състояните на входа, когато им идват гости. Уникални идиоти. Извън външната им врата не дават и стотинка за каквото и да било. Добре че част от тях поостаряха та дават пари поне за асансьор.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/5/16 11:18

    30 лв/м2 и после идват проблемите.Какви материали ще купиш за да направиш тази цена.Аман от неграмотни ,,строители,,

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/16 11:24

    11.15 много правилна констатация, българите наистина сме свикнали да живеем в мизерия и нищета. Но нека познаем кое животно живее в мръсотията..........познайте

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/5/16 11:46

    Защо само пред един блок ремонтира общоната, искаме и другите да ги облагороди и ремонтира. Не вярвам на това, някой да ремонтира за собственна сметка
    Халил Апти

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/5/16 11:59

    11:15ч/ Това е най-стойностния и истински коментар за начина на живот на българина. Много точно и ясно е казано и е 100% вярно. Това е голата истина, и благодария на Родопи 24, че излиза с подпбни статии. Поздравления

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/5/16 12:03

    На Българина нема да пипате парите, на турчина жената, на помак а нивата или земята а на циганина най ценното е детето. Това другарки и другари положението, да запичваме с.......

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/5/16 12:06

    Строителите ни са калпави и бедни, народа е мързелив и беден, как да живее в по добри условия, дори и тези заплати са много за България. Не напразно всички гледат да крадат, крадливо племе сме българите, нека си признаем, крадливи маже, ебливи жени. Това е положението

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/5/16 12:10

    олкова малък, но за сметка на това толкова прост народ като българският! Моите съседи не купуват дори крушки та да им е светло на етажите, какво остава да се събират пари за някакво подобрение. Как им харесва да живеят в кочина, не знам. Иначе са с големи претенции всички, а не знам как не се срамуват от състояните на входа, когато им идват гости. Уникални идиоти. Извън външната им врата не дават и стотинка за каквото и да било. Добре че част от тях поостаряха та дават пари поне за асансьор.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/5/16 12:35

    Правилно сте написали в коментарите пред кой блок(28 блок кв.Възрожденци) е направен ремонта и озеленяването, но не е финансирано от общината или с подкрепата на кмета, а е направено с финансиране от Китай'ска компания.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен8/5/16 13:14

    12.03 часа - Не знам колко е вярна тази констатация, но държа да кажа, че моите съседи са предимно турци. Имаме няколко семейства българи, които са супер изрядни и няма момент в който да са отказали пари за каквото и да било, изключение прави само едно - нямам идея защо се правят на улави, но пари имат. И тук не става въпрос за милиони или хиляди, а за левчета на месец. Сто пъти съм им казвала, че ако събираме на месец по 5 лева от апартамент, за няколко месеца ще съберем достатъчно пари за наемем майстори, да купим боя и каквото е необходимо за да освежим входа, да заменим външната врата с някоя по-приемлива. Може дори да се заключва входа нощем за да не влизат кучета и котки или крадци. Пари за течовете от покрива не дават, пари за почистване на мазето не дават. Две три жени чистят пред апартаментите си и толкова. Пълна кочина. Живяла съм в чужбина. Там всеки месец всеки дава пари за поддръжката на входа и никой не роптае. Мисля си, че изобщо не става въпрос за бедност или нямане на 5 лева, просто хората като са немърливи и мръсни, няма спасение. И представете си същите тези хора, ако отидат в чужбина и заживеят там, си плащат чинно колкото и да им искат защото знаят, че ако не го правят ще бъдат изхвърлени като мръсни котета от жилищата им. А тук бай Ганьо или как`Сийка се правят на утрепани и викат - Няма да да дам и стотинка, що, к`во ша ми напр`иш? Изрядните платци и на тях им писва н един момент само де та дават пари и в крайна сметка заявяват - Докато еди кои си не платят и ние спираме да плащаме. И работата става бомбок. Наистина няма толкова малък, но за сметка на това толкова прост народ, прав си 11.15!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен8/5/16 13:34

    S edna duma, mizernik si e balgarina, nikoga ne go zabraviaite, po kolite shte gi poznaete, measni, izcapani, kalni, neizmiti, domovete im merishat na chesan i luk, mebelite im na po 20-30 godini, fasonote im strahotni, ama jenite sa im napraveni kato za festival. Dumi niamam

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен8/5/16 13:45

    Bay Ganyooooooo balgarinoo

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен8/5/16 17:34

    Rasim choo ti li remontira pred bloka, aferim na teb. Parichki ot kogo vze ot komshiite li sabra

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен8/5/16 19:16

    ДО 13.14 ТИ ВЪВ КОЙ БЛОК СИ АКО СИ ТОЛКОВА ЧЕСТНА...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен8/5/16 19:16

    ДО 13.14 ТИ ВЪВ КОЙ БЛОК СИ АКО СИ ТОЛКОВА ЧЕСТНА...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.