Една от живите емблеми на Кърджали се свързва традиционно с ГПЧЕ „Христо Ботев", град Кърджали. Първият ученически гвардейски отряд в България се ражда спонтанно по идея на директора на Езиковата гимназия  – госпожа Йорданка Чавдарова, и среща пламенната подкрепа на учители, ученици и родители.
Техният летопис натрупа сериозен брой участия в родния  им град, в страната и чужбина. Пътят, извървян от младите гвардейци, е дълъг и изпълнен  с много вълнения, усилена работа, разучаване на сложна хореография, дисциплина и патриотично възпитание. Кърджалийската общественост винаги с нетърпение очаква техните изпълнения, които превръщат градските празници в тържество на родолюбието, младежкия ентусиазъм  и силата на българския дух. Заслуга за популярността на отряда имат и неговите ръководители – Димитър и Елена Кондикови, които неуморно подготвят репертоара със запомнящи се оригинални хореографски решения и музикален съпровод.
За първи път, по покана на ръководството на Езиковата гимназия, Националната гвардейска част на Република България напусна своето поделение и гостува на отряда, за да  представи  своите умения в строевата подготовка и ритуалите. Това още повече окуражи и ентусиазира всички, съпричастни към идеята за развитието на ученическия  гвардейски отряд. Признание за усилията на гимназистите са многобройните им участия на различни събития и празници в страната. След участията си с Националната гвардейска част в Народния театър „Иван Вазов" през 2012г. и в зала 1 на НДК през 2015г., Първият ученически гвардейски отряд се изкачи с още едно стъпало нагоре.
В чест на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май - Гергьовден, на музикалния парад в зала „Арена Армеец", на който участваха гвардейски  части и военни духови оркестри от Европа и света,  най - скъпи гости  бяха и възпитаниците на Първия ученически гвардейски отряд от град Кърджали.  Парадът се проведе  под патронажа на президента на Република България и Министъра на отбраната. Участието на младите гвардейци в грандиозния спектакъл в столицата бе осъществено по покана на Ген. Боян Ставрев - командир на Националната гвардейска част, със съдействието на  Денислава Ангелова - Баронеса Плевенска и кмета на  град Кърджали  - инж.Хасан Азис. Това бе поредното голямо признание за упорития труд, който полагат момчетата и момичетата от отряда, наравно с техните ръководители, както и за безрезервната подкрепа, оказвана им от страна на целия учителски колектив на гимназията.
Още в самото начало, на генералната репетиция,  интересът към кърджалийци бе много голям. Телевизионни екипи от Канал 1,  БТВ, Нова ТВ, Канал 3 и други национални медии интервюираха директорката на ГПЧЕ „Христо Ботев", ръководителите на състава и младежите. Началникът на Националната гвардейска част – Ген. Боян Ставрев, поздрави възпитаниците на Езиковата гимназия за военния ред,  дисциплината, ентусиазма и  атрактивните им изпълнения. В  деня на парада, в препълнената зала на „Арена Армеец", където сред публиката присъстваха и  десетки  техни родители, приятели и фенове, момчетата и момичетата от отряда изпълниха два танца. Още с излизането си на сцената,  стройните редици на младите гвардейци предизвикаха бурни, нестихващи аплодисменти, а Ботевият марш и танцът им с националния трибагреник изправи присъстващите на крака. Техният уникален спектакъл се превърна в запомняща се част от най-големия военен музикален парад за годината. След края на спектакъла те получиха покани за участие през следващата година на същата сцена, както и на военен парад в Германия.
След еуфорията от поредното участие в столицата,  с нескрито самочувствие,  младежите споделяха, че са покорили най-голямата сцена в България, за което са мечтали години наред. Сега пред тях се разкриват нови хоризонти - повод за предизвикателства и мечти, а за всички нас  - вълнуващи моменти, които пълнят очите със сълзи и ни изпълват с гордост.
24rodopi.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/5/16 21:26

    https://www.youtube.com/watch?v=iHH0ho1YeFY

    ето линк към изпълнението на младежите и девойките.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/5/16 22:27

    https://youtu.be/6zCQ1kH9KqU?t=2185
    ето още един

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.