Това са две истории за почиващи нашенци на морето – нашето и Гръцкото, разказани от Емил Кошлуков.
Не е масова практика, но се случва да видите подобни български изпълнения – да ви разсмеят, да ви накарат да псувате, да ги посочите като пример на децата как не бива да я карат в този живот…

*
Седя в чудесен, много зелен комплекс на морето. Има засадени лози по оградата, красиво е. Две жени, по бански, пристигат и започват да късат листата. Тъй като са третата група за деня, а няма още 12.00, решавам да ги питам защо го правят.
- За сарми- отговаря ми едната дръзко. И пъха листата в торба, според мен достатъчна, да подсигури лозови сарми за цялата армия. Питам колко сарми ще готви.
- Ние си правим буркани - отвръща тя. В смисъл - нещо имаш да ни кажеш ли? Казвам им, че са пръскани с много силен препарат срещу гларуси, които ги ядат също и после мрат. Тя ми казва. че щели да ги измият хубаво.
Тръгнаха си, но аз сега проверявам в интернет за пестициди, които предизвикват тежки разстройства. Поне да прекарат лятото в кенефа, където би трябвало да са поначало.
Щях да озаглавя това ,,Компоти по бански", но знам, че ще ми обясни някой веднага, че всъщност жениците са бедни, какво като са набрали малко листенца, те държавата окрадоха, аз за едни лозови листа се хващам, не ме ли е срам да нападам горките жени и т.н.
Няма спасение.

*
Сега един приятел ми разказа за същото в Гърция. В някакъв комплекс в Халкидики, където дават къщи под наем. Понеже токът е включен в наема, нашите хора купували чушки, слагат ги в чушкопека и после на котлона, в тенджера, затварят буркани с печени чушки.
Викам му майтапиш се, той вика да бе, ела да видиш лятото как всичко живо пече чушки, до Коледа ми се повдига само от миризмата. Викам чорбаджиите не ги ли спират, той вика не, щото купуват чушките от тях. Обаче вдигнали наема леко.
И си викам - прави са хората, че то иначе докато си на море, изпуснеш сезона и ниските цени, а и чушките свършват. А така - хем летуване, хем зимнина, върнеш се с тен и пълен багажник.
Мъдър, древен народ сме ние.
Вие представяте ли си да граничехме с Монте Карло?
Нашите туристи щяха да дърпат по цял ден принца на Монако, да им пробва лютеницата.
Само да набарат на пазара, пред казиното, евтини домати.

На снимката: Който си носи чадър от вкъщи и хладилна чанта, плажуването му излиза 0 евро

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Аптикадир29/5/16 18:46

    В Гърция на морето зарт, зарт зад храстите и ни лук ял, ни лук мирисал, а ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/16 18:47

    а ти писачо знаеш ли ,че по европейският закон навсякъде трябва да има плажове свободни от наеми

    ОтговорИзтриване
  3. Наджие29/5/16 19:20

    От тука с пълни дисаги с буркани от лютеница, кремвирши, лук и чесън и после зарт, зарт зад храстите на плажа, а ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/16 19:54

    Байганьовщина

    ОтговорИзтриване
  5. Реджеп от Лисиците29/5/16 22:22

    Не знам, повече от 20 години съм зад локвата, правя си туршия от зеле в стъклен буркан да се побере в хладилника, подквасям кисело мляко. Правил съм и лютеница и всякакви туршии, вярвайте ми, купешките са боклук. Да си призная не купувам българско сирене от 15 год.Предпочитам турско или немско. Сега си наумих да направя собствено домашно сирене, чета в момента как се прави. Това ми е като хоби. Няма нищо срамно да правиш по домашни рецепти храна.А вие си яжте найлоновите домати и чушки, нали сте западняци вече.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/5/16 08:09

    Гръцките лайна са по-вкусни!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/16 08:43

    Няма нищо лошо да си правиш зимнина, но не и когато си отишъл на почивка, да обираш къде каквото видиш. Да опустошаваш всичко, до което се докопаш.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/16 09:23

    Манталитет е това

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/16 17:46

    Бяло море е на БГ, някога било ???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.