Деветото поредно издание на инициативата „Мултикултурният град" ще бъде открито на 21 май. Първото събитие в тазгодишната културна програма е гостуваща обща изложба на авторски екип от ОЕБ (Организация на евреите в България) „Шалом" с ръководител Зафер Галибов, съобщиха организаторите.
Самият Зафер Галибов е носител на бронзов медал на ЮНЕСКО за творчески постижения и е един от родните фотографи, често представящ България зад граница. Роден е във Видин от майка еврейка и баща мюсюлманин. Работи в лабораторията по цифровизация на научното и културното наследство към Института по математика и информатика на Българската академия на науките.
Тазгодишната програма на „Мултикултурният град" включва разнообразни събития в периода от 21 май до 10 юни. Първият фото-пленер за тази година „Чудесата на Източните Родопи" в Дъждовница е от „изнесените" извън града културни събития, какъвто е и „Урок по ладино" – лекция в читалището в Енчец от изследователя Леон Бенатов за един от умиращите световни езици, който се е говорел и в Кърджали до 1948г.
Видео-презентации преди месец Рамазан, посветени на най-старите джамии и няколкото запазени синагоги в България като част от културно-историческото наследство на страната, ще покажат Арт движение КРЪГ и ОЕБ „Шалом" пред гости и посетители в джамията в Кърджали на 3 юни (петък) от 10.00 ч.
За тазгодишната „Зона Култура" отново ще отворят врати Тютюневите складове, където на 4 юни от 19.00 ч. започва концерт на млади изпълнители по повод 40-години от отплаването на яхтата „Кор Кароли" на околосветско плаване на кърджалиеца кап. Георги Георгиев, който е роден на тази дата. По-късно през юни младежка акция „Мултикултурни ключове" ще маркира градски пространства в района на Пазара на производителите с артинсталации, препращащи към мултикултурната памет на града.
Наградата „Мултикултурният човек" ще бъде връчена на 21 май. Нейни носители досега са Нуреддин Мехмед, проф. д-р Петър Гарена и инж. Хасан Азис.
Наградата "Мултикултурният човек" е учредена от Арт движение КРЪГ и представлява статуетка и грамота. Връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той – за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. За първи път тази година тя ще бъде „поделена" между двама кърджалийци.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.