Бай Мехмед: Правя хаир защото искам да отида в рая

Гюнер ШЮКРИ
За поредна година 85-годишният Мехмед Мурадов организира ифтар за мюсюлманите от ардинското село Млечино. На благотворителната ритуална вечеря в местната джамия присъстваха над 30 вярващи. Сред тях бяха кметът на общината Ресми Мурад и селския управник Гюлистан Садула.
„Вече съм на преклонна възраст. Сега правя хаир защото искам в отвъдния свят да бъда в рая. Благодаря на всички за присъствието. Напълнихте сърцето ми", сподели бай Мехмед след ифтара.
Той е роден на 26 май 1931 г. в село Горно Прахово. Родителите му били тютюнопроизводители. Заради беднотията на 8-годишна възраст е принуден да работи като овчар в родното си село, а на 14 заедно с баща си заминават да работят по строителните обекти в Димитровград. На 26 години създава семейство. Със съпругата си Гюлфиде, починала преди десет години, били сплотено семейство и отгледали с всеотдайност пет деца. Най-големият му син Селяхиттин от дълги години живее в Чорлу. Заради кризата другите му синове повече от 20 години живеят и работят в Белгия. По-голямата му дъщеря Томрис е омъжена в София, а Йълдъз е загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 година. В нейна памет е изградена и чешма, която носи нейното име.
Бай Мехмед има 13 години трудов стаж като миньор в Мадан. Дълги години е бил и бюфетчик-сервитьор в родното си село Горно Прахово. Най-голямото му богатство са децата, внуците и правнуците, които често го навестяват. През 2007 година се сбъдва и голямата мечта на бай Мехмед - отива на хаджилък в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.
Кметът Ресми Мурад поздрави присъстващите по случай празничната вечер. Той пожела на всички мюсюлмани да продължат да постят до край и с достойнство да посрещнат Рамазан Байрам.
От името на всички, имаминът на джамията Тахир Тахир направи благодарствена молитва. Той пожела благоденствие и берекет на бай Мехмед, който от дълги години се грижи за молитвения дом в Млечино.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.