Ако за последно сте били в Керамоти преди 5 години и сега отново ви се отвори път до живописното градче в Северна Гърция, първото, което ще си кажете е: Тук има голяма промяна!
И промяната са я направили дошлите от България - туристи, работещи нашенци в таверни и бийч барове, инвеститори.
„Несъмнено най-хубавият плаж на Балканите е в Керамоти, но тук беше и най-скучното място, с най-лошите хотели. Три лета не стъпихме заради празнотата вечер и неудобствата по отношение на нощувките", разказват Петя и Станимир, които срещаме в първите дни на юни. Описват се като „Гаджета от Слънчака" – запознали се в дискотека в „Слънчев бряг". В края на миналото лято решили отново да се върнат в Керамоти. Били удивени от промяната.
„Затова сме тук и в първите хубави дни за плаж тази година", казва Петя. Провокираме ги: „Сравними ли са Слънчака и Керамоти?". Замислят се, не бързат да отговорят. На пръв прочит нелепо е да търсиш общото в едно малко градче на брега на Бяло море и прословут курорт като „Слънчев бряг".
Станимир отваря галерията на телефона си и показвайки ни снимки обяснява:
„Забележете, че всички запомнящи се снимки от нашето море са кръчмите, дискотеките, танцуващите голи мацки по масите в заведенията, пияните чужди туристи. Докато кадрите за чисто море и безкрайни плажове са от Гърция".
Увеличава ни една снимка на хотелска стая. „Това е лукс само за 50 евро. Спалня, удобен матрак, мебели последна мода, кухненски блок, хладилник, пералня, огромен телевизор, кафе машина. На терасата има барбекю. Това е новият Керамоти", казва той.
Двамата влюбени решават да влязат във водата, като си правим уговорка по-късно да „наредим едни плюсове и минуси" за почивката на Черно море и предпочитанията за Керамоти.

14-километрова пясъчна ивица, удостоявана 9 години поред със званието „Син флаг" за чистота, безопасност и добра организация - това е Керамоти  (на гръцки: Κεραμωτή).
Малкото градче е бивш общински център. По данни от последното официално преброяване населението на градчето наброява 1 228 души.
Възникнало като рибарско селце, днес Керамоти е китно курортно селище, разположено в равнина местност, част от долното поречие на река Нестос (Места). Целият район представлява малък полуостров, създаден за милиони години от наносите на р. Нестос, който се врязва на около километър в Егейско море, а самото Керамоти е най-близко разположеното селище от континентална Гърция до остров Тасос и разполага с пристанище, откъдето редовно пътува ферибот до острова.
Организираните плажове са със стотици безплатни чадъри и шезлонги, подходящи за отдих. Както се казва, поръчвате две фрапета с вода, общо за 6 евро, и получавате чадър, масичка, чист плаж и лазурно море, което е плитко и спокойно.
Градчето е изключително подходящо за почивка заради мекия си средиземноморски климат. Ако се обърнете към туроператор с въпрос какво бихте получили в Керамоти, в 9 от 10 случая отговорът е: Атрактивна лятна дестинация за романтична и семейна ваканция.
А 10-ият отговор?
(Следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.