Кръгла маса по проблемите на професионалното образование организира областният управител Илия Илиев съвместно с Регионалния инспекторат по образование. Тя ще се проведе на 17 юни от 11 часа в зала 301 на администрацията. Форумът ще събере директори на държавните училища от региона, службите по заетостта, представители на местната власт и работодателските организации, които ще дискутират къде се къса връзката между бизнеса и професионалното обучение и как да бъдат задоволени потребностите на пазара на труда.
По данни на МОН за последните 15 години броят на учениците в професионалното образование е намалял с близо 30 000. Фирмите се оплакват от дефицит на квалифицирани кадри в отделни браншове и пренасищане на други, както и от слаба практическа подготовка на младежите, което налага актуализиране на списъка с професиите и специалностите според нуждата от работна сила.
„Необходимо е да се вземат мерки за повишаване привлекателността на професионалното образование с помощта на „защитени" професии и своевременно кариерно ориентиране на младите хора, за да не произвежда образователната ни система трайно безработни", смята областният управител. Добър пример в това отношение е т.нар. дуално обучение /обучение чрез работа/, което успешно се практикува в някои професионални гимназии. Обобщените резултати от дискусията ще послужат за подготовка на държавния план-прием за учебната 2017/2018 г.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/6/16 14:10

    Г-н Илиев,подготвените кадри са извън страната.Партийните назначения са бич за България.Хора с незавършено образование назначават директори на училища,началници на РПУ,и др.Един пример: директора на гимназията в с. Бенковски - Стоян Хаджиев го докараха до положение на инфаркт за да направят Мирослав - физкултурника директор.От решаването на този проблем зависи повишаването на привлекателността на професионалното образование.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/6/16 14:31

    Решението е много лесно- 2000 евро минимална заплата и това е

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/6/16 14:42

    Nyakoi novoizlyupeni biznesmeni-tuk ne znayat kakvo e da si seriozen i da davash parite na irgata v denya.igrayat si siz truda i parite na siromaha

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/6/16 15:51

    Бизнесът да запомни веднъж завинаги че връзката се къса в отдел "труд и работна заплата"

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/6/16 10:37

    По новите правила на 21 век бизнесмен е този който има партийна протекция.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/6/16 10:48

    Огромна корупция, политически и етнически назначения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/6/16 14:12

      Ще има етнически назначения като сте толкова толерантни!

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.