Първа новина.
След арестуването на най-страшния мъж на планетата – Булдозера от „Ислямска държава", кърджалийска транспортна фирма открива линия от Източните Родопи до Сирия. Идеята е стара, но едва след като сирийската армия задържа 130-килограмовото страшилище на „Ислямска държава в Ирак и Леванта" – Булдозера, прочул се с бруталните екзекуции на пленници на групировката, се дава зелен сигнал за пътя на луксозните ни автобуси към някогашната столица на Умаядската империя.
Втора новина.
В Кърджали се състоя шестият Национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността 2016".  Изпълненията на 300 танцьори и певци от различни региони на страната щяха да „срутят" Дома на културата. Голямата зала се „пръскаше" по шевовете от многобройна публика.
Това са двете топ новини от уикенда в Кърджали.

*
Глупости.
Нито ще има автобуси от Кърджали през североизточните територии на Сирия, контролирани от „Ислямска държава", за Дамаск, нито е имало Национален фестивал в града край Арда. Това за Булдозера и кърджалийските автобуси до Сирия, а скоро и до Ирак, е попадение на местните зевзеци. Втората „новина" пък е творението на организаторите как без да се прави нещо могат да се усвоят внушителни средства, стига да го оформиш документални и да пробуташ на медиите режисирани снимки.
Адмирации за народния фолклор и първата „новина". Ще си позволим повече изречения за втората „новина".
Какво се случи в събота?
Вбесени родители позвъниха в редакцията. „Измамници правят някакъв фестивал. Детето ми плаче, че е пяло в празна зала. Десетина минути имаше някаква церемония, участниците бяха накарани да седнат в залата, за да бъдат направени снимки, а после 2 часа столовете бяха празни. За първото изпълнение на читалището – организатор на фестивала, имаше двайсетина родители. Те си тръгнаха заедно с представителя на Общината. Дори водещият не издържа и нахока организаторите за празната зала", гневеше се родителят.
Друго дете пък изрекло смутено „Тате, фестивалът беше за празни столове!".
Родители ни изпратиха снимки и видео за това, което се е случило в Дома на културата на 4 юни 2016 година. Определят го като „Какофония", „Гавра", „Пародия"….
Да твърдиш пред спонсори, че си организирал Национален фестивал е пресилено дори за нагласено на книга. Все пак на сцена са били само групи от Стремци, Кобиляне, Чилик, Островица, Широко поле, Енчец, Миладиново, Рани лист и други населени места в област Кърджали.
Понеже фестивалът не е по принцип с конкурсен характер, всички били отличени с грамоти за участие.
Няма лошо, но раздайте наградите накрая. Защото най-голямата награда за децата са аплодисментите на публиката. Някой заблуден батко или кака може да бъде заблуден с хартийката „Грамота", но децата искат своето, истинското, а това са усмивките на зрителите.

*
Може би турските дипломати този път трябва да погледнат по-внимателно на случващото се в Кърджали с финансиране от Анкара. Не конкретно за съботния "фестивал", защото в залата нямаше представители на турската държава, а за всичко, което се е случвало в последните години и ще се случва по отношение на турската култура.
Мамят ви, Ваше Превъзходителство г-н Генерален консул на Република Турция! На книга Ви свалят звезди, но реалностите са тъжни, Ваше Превъзходителство!  Като се започне от усвояването на средства за турски фолклор, турско читалище, турски вестник, турски сайт, турски сдружения на култура и партньорство, поставянето на „златни" керемиди на покривите на джамии и месчити…
Ако се правеше какво трябва, „Адам гиби" – както казват възрастните турци, в Кърджали щеше да има турско радио, а не кърджалийци да слушат радиото на Хюсеин от Ксанти; щеше да има вестник на турски език, но с реални читатели; щеше да има турски театър; щеше да има групи за турски песни и танци, а не отбиване на номер със стари изпълнения; залите щяха да се пълнят без команда „под строй след работа, защото консулът ще дойде"…
Не е работа на една медия да се бърка в работата на турските дипломати, нито на Анкара на кого, как и по колко да дава. Не ни интересува и защо един от подпомаганите мрънка „Взимаме, ама и от нас взимат!".
Когато обаче се подиграваш със стотици деца заради „уйдурма фестивал", това ни задължава да кажем на висок глас: Колкото искате лъжете Турция и лапайте парички, но имайте срам поне от сълзите на децата!
24rodopi.com
Бележка на редакцията: Ще повторим - не е важно кой колко лева е платил за съботния фестивал. Сълзите на децата ни карат да повдигнем въпроса за ревизия на проведените мероприятия през годините и да се вземат мерки за бъдещите фестивали, концерти и други инициативи за популяризиране на турската култура. Да се видят, аджеба, съорганизаторите дали пък не са фантомни.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. АТАКИСТ5/6/16 18:39

    АТАКА-ПОБЕДА !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/6/16 18:44

    DPS-UYDURMA PARTIYA,UYDURMA FESTIVAL.VIE KAKVO OCHAKVAHTE...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/6/16 18:58

    Нема как весник на дпс да не хвърли кал на здружения на дост...за дейностите им...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/6/16 19:03

    Редакцията, не сте забравили, че в Кърджали живеят българи и сме област от територията на република България. Както сте се засилили с прокламиране турско присъствие в региона по отношение на културата, религията, вестници и радио, започвате да навлизате в опасна територия.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/6/16 19:15

    Толкова истина не съм чувал от доста време..Аплодисменти за статията..Толкова разбойници и мошеници.се развъдиха в този град...Срамота..да излъжеш и децата...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/6/16 20:11

    Да, но има читалища където има само един служител на 4 часа със заплата 200 лв. и постигат реални резултати. Печелят конкурси и участват във фестивали.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/6/16 20:14

    ДПС и ДОСТ да престанат да използват читалищата и НПО-тата за политически цели. Нерде "мръстна" политика, нерде "чиста" култура.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/6/16 20:23

    Respekt efendi YA!:-)

    ОтговорИзтриване
  9. зафериус5/6/16 20:28

    зафериус споделя.
    През 2008 дойдох от Белгия.
    Регистрирах еоод.
    Отидох при счетоводителката.
    Обясних каква дейност ще имаме.
    Тя ме попита, ддс ли ще точим.
    Помислих че съм объркал нещо и пак обясних всичко.
    Тя пак ме попита, ддс ли ще точим.
    Аз не бях употребил думата ддс, ама тя пита.
    Трети път като на първолаче разказах всичко като изрично казах ддс то ще стой в НАП няма да теглим ще прави баланс.
    Тя абе човек като няма да точиш за какво ти е тази фирма.
    За сетен път разбрах че.
    Султанът когато отговорил на запитването на Батенбер е бил прав.
    Батенберг попитал Сулатана, нали е Васал.
    Султане какъв народ са живущите на тези земи.
    Султанът отговорил/ документа е в НИМ/.
    ТОВА СА КРАДЛИВИ, ЛЪЖЛИВИ ПЛАНИНСКИ ПЛЕМЕНА ОТ КОИТО РОД НЕ СТАВА НАРОД.
    зафериус казал.
    НИЩО НОВО В БУЛГАРИСТАН.
    ВСЕКИ ЛЪЖЕ И МАМИ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ.
    НАЗДРАВЕ.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/6/16 20:51

    Muzekii yeter yedin miletin parasaini artik

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/6/16 21:11

    Ако Мюзекки полуграмотника от ДПС се лепне на ДОСТ, няма как да гласувам за ДОСТаджиите.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/6/16 21:12

    Мюзекки от ДОСТ ли е?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/6/16 07:37

    Да от ДОСТ Е

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/6/16 08:49

    До Зафериус.
    За съжаление е така. Султанът е прав, може би и Батенберг затова да напуснал България.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/6/16 16:00

    Зафериус ти си толкова тъп гъ...з, че чак ме радваш!!!???? А кажи коя е счетоводителката на НАП и МВР. Нали си много отворен? Те те чета с интерес, защото си точно си събирателен образ на българин. Тъп, нагъл, лъжлив и безочен човек.
    П.С.
    Като казвам българин, нямам в предвид етнически българи. За всички българи, помаци, турци и цигани, става въпрос.

    А ти да си жив и здрав, та чужденците да са наясно, к'во мяса българина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зафериус6/6/16 19:05

      Бяхме двама при нея.
      Когато искаш ела при мен.
      Доколкото помня преди 3/4 години МВР и Данъчните са ги подгонили. Видях в пресата.
      Всичко негативно което си писал за мен се отнася за твоята особа.
      НАЗДРАВЕ

      Изтриване
  16. KONSTANTINOPOLIS6/6/16 18:27

    ZAFERIUS ZDRAVKO TIA SCETOVODITELKATA KAK SE KAZVA MUSEIBE LI HABIBE LI ????? MI TO V SLUCAIA NIAMA KAK DA NAMESVASH BALGARI TE SAMO S MUOSULMANSKI IMENA BRE . A OTNOSNO SULTANITE VI TO 90% MAIKITE IM SA TOCNO OT TEZI BALKANSKI NARODI TOI ISDTINATA LI KAZVA??????? LAJCI PREDATELI I KRADCI STE VIE . ZA OSMANCITE ARABITE PISHAT -CIGANITE I KRADCITE NA ANATOLIA , KARAMANCITE KAZVAT CE EOBIDNO DA SE SEDI S TIAH DAJE NA EDNA MASA , TURCIA E SBIRSHTINA OT PLEMENA KOITO EDNO PO EDNO SE SAMOOPREDELIAT KATO NE TURCI I SE OTDELIAT OT IZMISLENATA OT PAMAK KEMAL DARJAVA SAZDADENA SLED MLADOTURSKIA PREVRAT s deinoto ucastie na balgarski cetnici i voivodi ot VMORO . ZA SPRAVKA VIJ NAGRADENITE S VISOKI POSTOVE I ORDENI BALGARI UCASTVALI V MLADOTURSKIA PREVRAT. EDVA SLED TOVA POMAGAT I SAVETITE S FINANSI I ORAJIE.NIMA LAZITE NE KRADAT I KRIAT DDS MI VIJ RODATA NA MALOUMNIKA REDJEP , KOLKO DALAVERI S IMOTI IMA samo na teritoriata na KONSTANTINOPOL ???????? IDE SIA OCAKVAM DA MI KAJESH CE TOVA SA FIRMI NA KIOURDI I CIGANI .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зафериус6/6/16 20:46

      От това което си писал разбирам че си Близък до мен.
      Маймунката е от кърджали.
      Българи са и то Съчанлий.
      Сега са подсъдими.
      Българии.

      Изтриване
  17. зафериус6/6/16 20:49

    Ти си гютош.
    женати е при мене.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.