Над два пъти повече хора от законовия минимум са присъствали на Учредителната конференция на ПП ДОСТ, като по този начин не е поставено под никакво съмнение законността при провеждането й.
Това твърдят от пресцентъра на Демократи за отговорност, свобода и толерантност във връзка с позицията на Прокуратурата по време на откритото заседание на Върховния съд относно регистрацията на партията. Държавното обвинение има претенции за общо 19 сгрешени декларации на учредители на партията.
„На Учредителната конференция на ПП ДОСТ присъстваха общо 1084 учредители. Ако, без да коментираме основателността на претенциите на Прокуратурата, тези 19 учредители с оспорени декларации бъдат извадени, каквото съгласие декларирахме в хода на откритото заседание на ВКС, получаваме 1084 - 19 = 1065 безспорни учредители с коректно попълнени декларации при изискуем минимум по Закона за политическите партии 500 учредители. Т.е. Учредителната конференция на ПП ДОСТ е проведена от 1065 учредители при законово изискване от 500, което означава, че участниците, дори без оспорените от Прокуратурата, са с 565 повече, което е над два пъти и това по никакъв начин не поставя под съмнение законосъобразността на проведената Учредителна конференция.
Относно останалите претенции на Прокуратурата, които засягат декларациите на още 198 учредители, чиято нотариална заверка е след датата на проведената Конференция, обяснението е много просто – това са учредители, които попълниха декларации в деня на Конференцията - 10.04.2016 г., преди нейното започване. И понеже 10 април беше неделен, неработен ден, тяхната нотариална заверка бе направена впоследствие. Няма никакво съмнение, че тези хора са присъствали на Конференцията, което личи от техните подписи в присъствения списък. Въпреки това, дори и тези 198 декларации да бъдат оспорени отново, в крайна сметка броят на учредителите би бил 867. Т.е. с 367 над изискуемите по Закон 500.
Абсолютно несъстоятелна е претенцията, че във формулярите на декларациите липсва дата и реквизит българско гражданство, защото наличието на българско ЕГН е най-точният признак, че лицата са български граждани, които освен това де факто и де юре са декларирали, че са български граждани, съгласно т.2 от Декларацията. Текстът гласи, че съответният декларатор и учредител отговаря „на законовите изисквания за членство в политическа партия". Това включва и статута на гражданин. Освен това припомняме, че с изменение на чл.11(Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) в Закона за политическите партии изразът "български гражданин" се заменя с „гражданин", без тук да е необходимо да коментираме мотивите на Законодателя.
Несъстоятелно е и съображението за липсваща дата до подписа в декларациите, защото има отразена дата в регистрационния номер на всяка една от декларациите, а най-сигурното доказателство, че декларациите на достатъчен брой учредители са попълнени и подписани преди началото на Конференцията, е заверката от специализиран орган – българския нотариус", се посочва в позицията на ДОСТ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/16 14:41

    Игра на котка и мишка на съда и прокуратурата .А бе вие съд ли сте ,прокуратура ли сте та не можете да се мотивирате достойно за уважение доказателства .за не допустимост за регистрация на ислямска турска партия в съда .Акъла не ми побира от смехотворните мотиви .-адреси ,турска дума ,подписи, ЕГН-та, декларации, нотариуси бърлгарски граждани и ред, ред глупости.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/7/16 15:48

    За съжаление и съда търси под вола теле да не би другите 200 на брой партии са били така изцедени все нещо щяха нередно да намерят.Ясно е като бял ден, че някои се страхуват да има такава партия и за това пък става и интересно и ДОСТ магнетично придръпва хората, нали знаете,че трудната работа е най сладка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/7/16 07:21

    kolko ste jalki vie bilgarite kak e vizmojno dogan da vi raspredelya porcite vse oste izkorenete go i sis dost ste se jivem po demokraticno i sigorno dps e izpyata pesen kradit mnogo i doyde vreme za proverki na kmetovete za imustestvoto im

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.