Техническият проект за обходния път на Кърджали вече е готов и предстои неговото разглеждане и одобрение от Експертен съвет. Едва след това ще се търсят възможности за финансиране на 15-километровото трасе, което ще бъде изграждано най-вероятно поетапно. „Това е сложно съоръжение с 5 виадукта, мостове. Нуждите от инвестиции в пътната инфраструктура на този етап са повече от нашите възможности", посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форума, организиран от КРИБ „ДА! На българската икономика". Четирима министри и двама зам.-министри се включиха в дискусията в Кърджали, на която бяха кметове на общини и представители на 150 фирми от региона.
Обходният път, заедно с разширяването на граничния пункт „Маказа", ремонт на пътя Кърджали-Смолян, бяха само част от темите, които поставиха на дневен ред пред министрите местната власт и бизнеса в региона.
„Дали сме съгласие и през „Маказа" могат да тръгнат автобуси. С оглед на сигурността обаче митническият контрол трябва да бъде завишен. На този етап не можем да говорим за преминаване на тежкотоварни камиони през пункта", заяви министър Павлова.
„Общината разполага с готов технически проект за изграждане на Индустриална зона в Кърджали. Имаме усещането обаче, че местната власт е оставена да разчита единствено на собствените си сили в търсене на инвеститори. Засега нямаме средства, за да изпълним този проект. Дори вече имахме случай да идват инвеститори, но когато им показахме празно поле и те се насочиха към Димитровград", посочи кметът на Кърджали Хасан Азис. Той постави пред министрите проблемите с инфраструктурата към зоната за отдих „Енчец", както и изграждане на мост към Крайно село, който да улесни трафика. Кметът не пропусна да насочи отново вниманието към свлачищата и водоснабдяването на селища в общината.
„Кърджали има гарантирани 21 млн.лв. за интегрирано градско развитие. От ръководството на Общината зависи към кои приоритетни проекти ще бъдат насочени тези средства. Министерството на регионалното развитие винаги е отворено за кметовете от региона, които могат да потърсят съдействието на ведомството и изложат проблемите си", допълни министър Павлова. Тя посочи, че на този етап ремонт на пътната отсечка Кърджали-Смолян не е приоритетен, а фокусът трябва да се насочи към Кърджали. Министърът посочи, че 200 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реновирането и оборудването на Спешните центрове в малките населени места, като за пример посочи Ардино, Джебел и Крумовград. Реформите в образованието пък целят професионалните гимназии да осигуряват достатъчно подготвени квалифицирани кадри за местния бизнес.
В дискусията се включиха министрите на туризма, земеделието и социалната политика-Николина Ангелкова, Десислава Танева и Зорница Русинова, както и зам.-министрите на икономиката и образованието-Даниела Везиева и Диян Стаматов.
Своите проблеми лично поставиха пред изпълнителната и законодателната власт още кметовете на Кирково Шинаси Сюлейман, на Ардино Ресми Мурад, на Черноочене Айдън Осман, на Крумовград Себихан Мехмед, на Златоград Мирослав Янчев, както и зам.-кметът на Момчилград Севдалин Огнянов. Законодателно решение на проблемите пък ще търсят народните представители от региона Цвета Караянчева и депутатите от ДПС Селиха Емин, Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед.
„Адмирирам идеята за такъв форум. Важно е да чуем освен проблемите с инфраструктурата, но и на бизнеса. Подобна дискусия показва отношението на правителството към бизнеса", посочи областният управител на Кърджали Илия Илиев.
„Това бе една ползотворна дискусия. Бизнесът в Кърджали има единна визия за развитието на региона. Надявам се на следващата ни среща вече да има изградена връзка на магистрала „Марица" и „Маказа", посочи домакинът на форума и председател на КРИБ-Кърджали инж.Фахри Идриз.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/7/16 13:59

    Довиждане,довиждане довиждане................

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/7/16 14:13

    Абе ще стане , ама някой друг път,
    Та за това дойдохме да ви кажем

    ОтговорИзтриване
  3. В Кърджали да се пуснат тролейбусите!Чули кмете?През големия мост за кв.Възрожденци.Стига сте спали в тая община!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/7/16 15:52

    Abe to mnogo nesta se govoryat 4e ste stane v kircali ama samo prazni lafove prepori4vam vi za drugata godina da se napravi i proekt i za metro v kircali

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/7/16 16:06

    и малко за пътищата да се погрижат от общината

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/7/16 21:58

    Воднато огледало да стане летище за хидроплани

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/7/16 22:56

    parvo opravete uli4nite ocyvetleniq posle yajte asvalt dano nyakoya ve4er v timninata zvqr da uhape zadnika togava da razberete za kvo stava vapros

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/7/16 09:10

    По какъв принцип се избират фирмите участници в тези срещи ???????????????

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/7/16 16:47

    КАК ПО КАКЪВ ПРИНЦИП, САМО И ЕДИНСТВЕНО ПО ПАРТИЕН РАЗБИРА СЕ!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/7/16 21:15

    То в Кърджали освен фирми на ДПС други няма...пък те едни некадърници са там че нямам думи. Всичко правят по няколко пъти, копат, зариват, асфалтират и после пак същото. Ебаха майката на града тези некадърници.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.