В Момчилград и Бенковски хиляди посрещнаха заедно Святата нощ - Нощта Кадр (Kadir Gecesi).
Над 500 души присъстваха на ифтара в село Бенковски, община Кирково, организиран от ДПС. Тук бяха кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, депутатът Мустафа Ахмед, председателят на ОбС в Кирково д-р Ерджан Фърънджъ.
Над 2000 души се събраха на традиционната благотворителна вечеря /ифтар/ на централния площад в Момчилград в свещената нощ Кадир. Един до друг седнаха и споделиха трапезата мюсюлмани и християни. Организатори на ифтара бяха Сдружениeто на момчилградчани в град Бурса, Република Турция и бизнесменът Фуат Гювен със съдействието на Община Момчилград. За благотворителната вечеря в центъра на Момчилград бяха дошли и жители на селата в общината, както и на съседни общини. Сред уважилите ифтара бяха заместник председателят на ДПС и кмет на Община Кърджали Хасан Азис, депутатът от Момчилград Ердинч Хайрула, председателят на кърджалийската структура на ДПС Мюмюн Али и други. Специални гости бяха председателят на сдружението на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтюрк и Джан Киразлъ, представител на Фуат Гювен.
"Щастлив съм, че спазихме традицията. Щастлив съм, че се събрахме толкова много хора в най-свещената нощ в годината - Нощта Кадир. Точно в такива моменти си даваме сметка, че трябва да проявяваме благородство и да си прощаваме грешките, за да можем да продължим напред", заяви кметът на Момчилград Сунай Хасан.
"Винаги с радост се връщам в Момчилград. Надявам се, че скоро ще се видим отново на традиционната международна среща на момчилградчани "Момчилград видаги в сърцето ми" през последната седмица на юли", каза Хасан Йозтюрк. Той предаде на присъсъващите специални поздрави от техните земляци, живеещи в Бурса.
Ифтарът, в който сдружението на момчилградчани са съорганизатори, е само част от техните инициативи, свързани с родния край. По-рано в месец Рамазан те осигуриха 1 200 пакета с хранителни продукти от първа необходимост, които бяха раздадени на социалнослаби в общината.
Нощта Кадр е нощта, в която на пророка Мохамед е бил низпуслан (изпратен свише – б. р.) свещенният Коран. Нощта Кадр в Корана се отбелязва като „нощ по-свята от хиляди месеци". В тази нощ целият ислямски свят се моли и иска прошка за греховете си.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/7/16 17:18

    svoboda na slovoto iskam koy kakvoto iska da pise po toya na4in se se razvivame

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/7/16 17:51

    Едни организират Ифтар от почит и преклонение пред всевишния, за съжаление някои тарикати търсят и там келепир. Това хич, ама хич не ни прилича като мюсюлмани!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/7/16 21:18

    Няма нищо по-хубаво от смирението. Точно към това ги призовават на такива събития представителите на ДПС, за да могат те да вдигат глава.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/7/16 23:11

    Allah Kabul etsin

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/7/16 09:15

    Какво ще правим след като свърши рамазана?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.