По време на опита за държавен преврат в Турция на 15 юли президентът Реджеп Тайип Ердоган бил очакван в Анталия на събитие, организирано от фондация, сред учредителите на която имало много заможни български изселници. Това разкри пред 24rodopi.com депутат.
Ердоган приел поканата и възнамерявал да пътува от Мармарис, където почивал, до Анталия.
"Става дума за благотворително събитие на 15 юли и футболен мач с участието на звезди в чест на Самюел Ето на следващия ден. Ердоган е приел още преди седмица поканата на кмета на Анталия Мендерес Тюрел и обещал да уважи и двете събития", коментира пред 24rodopi.com депутатът.
Едното събитие се провело без Ердоган, а мачът на мегазвездите бил отложен. По предварителен сценарий на терена заедно с Лионел Меси, Самюел Ето да излезе и Ердоган, който е бил футболист.
Новината се потвърждава и от посланик Надежда Нейнски, която днес отговаря на въпроса на „24 часа“ „Защо мълчите в последните 48 часа, госпожа Нейнски?“.
"Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция", твърди пред „24 часа“ българският посланик в Турция.
Дипломатът ни не е в отпуск и вероятно слухът, че това е причината за нейното изчезване, е вътрешно-ведомствена интрига на чиновници от българското външно министерство, отбелязва „24 часа“.
В петък Надежда Нейнски е пътувала за Анталия на отдавна планирано благотворително събитие на фондацията "Самуел Ето". Организацията на успелите български изселници е била един от спонсорите на събитието, в което е трябвало да участва и турският президент Ердоган. Михайлова е имала и планирана среща с кмета на Анталия, за да лобира за предоставяне на помещения, които да се използват за дейността на нашата изселническа организация. В началото на събитието, докато всички чакали президента Ердоган, настъпило неочаквано оживление, домакини и охрани оживено говорили по телефоните. "Нещо страшно става!" се чувало сред десетките официални гости.
От първите минути на преврата Нейнски ръководи връзката с българите в Турция и извеждането им. Почти 48 часа тя координира работата на консулите ни в Истанбул и Одрин, както и препращането на грамите Към българското Външно министерство. Още в петък през нощта на автобуси с наши туристи им е било осигурена възможност да стигнат българската граница преди затварянето от турска страна на всички гранични пунктове. Туристически агенции и членове на екипа на български евродепутат са търсили посланика ни за съвети как да реагират в подобна ситуация. Най-емоционална е била ситуацията с българка в САЩ, чиито две деца на 10 и 16 години по време на преврата са били на летището в Истанбул. Разплаканата жена е молила да проверят дали са невредими деца й. Консулът в Истанбул е успял да влезе в контакт с малките пътници.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.