От 2017 г. в редица финансово затруднени общини ще се стигне до вдигане на данъци и такси като мярка за осигуряване на допълнителни приходи. Това става ясно от публикуваните оздравителни планове на част от 36-те общини с финансови затруднения, които бяха задължени със закон да предприемат мерки за подобряване на местните финанси. По места плановете вече са гласувани и одобрени от общинските съвети, пише днес "Сега".
Перник възнамерява да увеличи данъка за възмездно придобиване на имущество от 2 на 2.5% при максимална ставка от 3%, показва одобреният план за финансово оздравяване на общината. Само от тази мярка се очаква ръст на приходите в размер на 200 000 лв. годишно.
От мерки в частта на приходите Перник се надява до 2019 г. да натрупа 6 млн. лв. допълнителни постъпления.
Данъци ще вдига и община Кърджали, като ефектът от мерки в приходната част - 3.3 млн. лв. ръст, надхвърля този от орязване на разходите - 2.8 млн. лв. до 2019 година, съобщава „Сега". Кърджали ще вдига имотния данък, като годишният ефект от по-високата ставка и повишена събираемост се оценява на 500 000 лв. при обичайни приходи от данъка в размер на 1.5 млн. лв. Не е ясно с колко точно ще се вдигне ставката. Ще се увеличи и данъкът върху колите с мощност над 100 kw, като от това се чакат по 110 000 лв. ръст на година при годишен план за постъпления на този налог около 1.3 млн. лв. И Кърджали ще въвежда синя зона за платено паркиране.
В разходната част Кърджали смята да свива културния и спортния календар, ще ограничи сериозно и дофинансирането на делегирани от държавата дейности, включително училища. Дофинансирането ще бъде намалено с 470 000 лв., за култура и спорт ще има 274 000 лв. по-малко. На този фон от съкращаване на чиновници, допълнително материално стимулиране и оптимизиране на структури се обещава ефект от 513 000 лв.
Общината ще търси безлихвен заем от бюджета в размер на 7.8 млн. лв. Сумата е калкулирана в общия ефект от оздравителния план, който заедно със заема достига 13.9 млн. лв.
Общините Ловеч и Смолян са подходили изключително формално към оздравителните си планове, посочва изданието.
24rodopi.com
Всички мерки на общината – четете по-късно тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/16 15:50

    И 100% ползи за бедния народ няма да има.В Момчилград местен "хотелиер" заличи със боя,пред погледа на общинари и полиция пешеходна пътека(пречи му явно да паркира върху пешеходната.Познайте кой ще плати за възстановяването му.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/16 15:52

    Догодина и данък въздух

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/8/16 16:33

    Вместо да вдигате данъците кмете намалете малко общинската администрация не може в една стая да работят по 3 ма служители които от нищо не разбират сложете кадърни и можещи хора които ще ви вършат работа а не да назначавате по партийна линия мога да дам примери но се въздържам за сега

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/8/16 16:45

    Кмете,"корабът" е пълен с чиновници,там е проблемът,а не във спорта!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/8/16 18:02

    А неможе ли да се намалят заплатите,премиите,бонусите на канцеларските плъхове,които само смучат кртвта на бедния народ...да се орежат астрономическите заплати на ненужните съветници.... нема постоянна работа и прилични заплати за народа и решили да вкарат гол на бедния народ......то изборите наближават и народа си знае вече и не иска да е под геноцид

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/8/16 21:04

    ДАНАЦИТЕ И ПЪТИЩАТА РАЗБИТИ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/8/16 21:08

    Koy kakvoto nadrobi tova ste sirba dnes ti vdigas danitsite utre naroda si znae rabotata idat izbori

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/8/16 23:54

    Кмете,оправете администрацията -намалете броя на ненужните чиновници които не знаят защо са там и какво да правят,решете по-смело въпроса с пенсионерите които са на заплата и пенсия и се хвалят из града за това.Направете това,а не да вдигате данъците и отново да бъркате в изтънелия джоб на хората.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/8/16 08:47

    Чудя се дори и на себе си защо все още ги търпим ,а не залеем площадите????

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/8/16 10:05

    В рамките на една година вдигнаха такса смет, водата с 30 процента а сега и данък сгради с както изглежда 20-30 процента. Специално за данък сгради - сумата от него, а и от такса смет, нараства всяка година защото постоянно се въвеждат нови сгради. Поскъпването е неприемливо. Инвестициите в града ще са мираж още дълги години а и все повече хора ще напускат града. Не може хем да сме включени в списък с най-слабо развитите икономически общини с най-ниски заплати и в същото време постоянно да се вдигат данъците.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/8/16 11:13

    Do 08:47-prav si ti si silen.umen .a drugite milcat.may im haresva da sa precakani?;da rabotyat za 340lv.shtom ne izbuhvat

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/8/16 14:24

    Кмете, вместо да пенсионирате директорите на училищата,изгонете всички пенсионирани ваши служители.ФАЙДА ОТ ТЯХ ЙОК.Обградили сте се от неграмотни и корумпирани служители.Изнудват, не работят, искат комисионни,бавят преписките,избърсват си ръцете с вас кмете.няма да подпише договра, кмета не дава пари, от кмета зависи всичко ,но ще говоря и трябва да платите и т. н. Хаос и безкрупулност цари в общината.Пълно безхаберие и корупция от вашите служители.Но така е удобно, нали кмете?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/8/16 14:57

    А эа уличното осветление кмете колко години ще чакаме?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/8/16 16:56

    На какво основание ще вдигнете данъците след като реалният брой на жителите в града е три пъти по-малко, следователно реалната категоризацията на града е със занижени оценки и тенденции т.е. съм "по-малки градове”. Захванете се да вършите работата си съвестно или си вземете шапките и палтата и си заминавайте от властта!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/8/16 17:28

    Браво кмете ти си наша"гордост". Вдигнете и таксата в детските градини увиличете бройката на децата от 30 в група на 45 така ще има повече за вас да се задавите дано.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/8/16 18:04

    пенионери е пълно в общината, хем взимат пенсии, хем заплати, пък другата полоина са неграмотници, чоплят семки, а да видите как се пуши по стаите. Направо , като влезнеш се закашляш

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен9/8/16 19:06

    Какъв спорт и каква култура има в Кърджали??? Единственият областен град без закрит басеин и без кино. За кучета, осветление и дупки по улиците да не говори, че не е по темата, ама мизерията е пълна навсякъде. Трябва да давате пари на младите да се връщат в Кърджали, а не да дерете кожи, жалки сте.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен9/8/16 22:37

    ОДК защо го държите там има само имитация на работа

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.