Областният управител Илия Илиев проведе работна среща с ръководството на Хидроенергийна компания „Горна Арда" в лицето на Вернер Казагранде, председател на Управителния съвет, и Гюнтер Вайлцер, член на УС на дружеството. Представителите на компанията, натоварена с проектирането, изграждането и експлоатацията на каскадата, споделиха подробности около бъдещите си инвестиционни намерения и темповете, с които се развива проектът. Илиев изтъкна, че „Горна Арда" е изключително важен за региона инфраструктурен обект със значим икономически и социален ефект и държавата е заинтересована той да се реализира  възможно най-скоро. 
За постигане на по-добра координация между институциите, имащи отношение към изпълнението на проекта, бе създадена междуведомствена група под ръководството на заместник-министъра на енергетиката Николай Николов, информира Вернер Казагранде. В нея влизат експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и представители на фирмите-акционери - НЕК и EVN. Целта е да се намери най-подходящата форма за изграждане на каскадата, съобразно изискванията на националното и европейското законодателство, международните стандарти за строителство на ВЕЦ-ове и регулациите в сферата на екологията.
Друга тема, обсъдена по време на срещата, бе включването на проекта в работния вариант на Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорския район за периода 2016-2021 г., който в момента е на етап обществени консултации.
„Екипът на ХЕК „Горна Арда" продължава работата по осъвременяването на проекта, за да сме сигурни, че той отговаря на съвременните изисквания за ефективност, икономически ползи и екологосъобразност", каза Вернер Казагранде. Старият идеен проект бе за каскада с три хидровъзела, възможно е новият да е с два. При всички положения обаче, инвестицията ще бъде на територията на област Кърджали.
Илиев и представителите от ХЕК Горна Арда изразиха желание да продължат диалога и сътрудничеството си за скорошна реализация на проекта, който ще допринесе за отваряне на нови работни места и съживяване на региона.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Бай Хасан2/8/16 17:19

    ДРЪН , ДРЪН ТА ПЛЯС

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/16 07:46


    Държавата държи 30%, а останалите 70 са на ЕВН. За матр'ияла фиксирани високи цени на изкупуване за 30 години напред.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.