Кога и какви мерки ще се предприемат за създаването на допълнителни условия за усвояване на български език от децата в Детските градини в община Кърджали, за които българският език не е майчин? Какви мерки ще бъдат предприети за нормализиране на бройката на децата, които посещават Детски градини в областния център?
Тези въпроси задават от Сдружение „Алтай" в писмо до кмета на Кърджали Хасан Азис и министъра на образованието Меглена Кунева. Питането е във връзка със създаването на допълнителни условия за усвояването на българския език и 200-процентовата  пренатовареност на детските градини в Кърджали.
„Както добре ви е известно преобладаващата част от населението на община Кърджали е етнически турско. Респективно за повечето деца в предучилищна възраст българският език не е майчин език. Въпреки това прави впечатление, че в повечето случаи децата от етнически турските семейства, още от детските градини се третират като такива, за които българският език е майчин, и преподавателският персонал в повечето детски градини, администрирани от Вас, често изисква и натяква на родителите на тези деца, че трябва да си научат децата на български в семейството, като често се дава и съвет вкъщи да се говори на български език, което по същество представлява и вмешателство в семейния живот на гражданите /Чл. 8 от ЕКЗПЧОС/.
Още при първоначалното си постъпване в детска градина на 3, 4 или 5-годишна възраст, често самите деца, за които българският не е майчин език, биват навиквани и укорявани на български т.е. на напълно неразбираем за тях език, като често този укор е и от рода на „Ти защо не знаеш български, бе?". Така се получава няколкомесечен въвеждащ тормоз върху психиката на най-малките, които не са етнически българи.
В Чл.16 на ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ясно е записано следното:„За децата и учениците, за които българският език не е майчин, се създават допълнителни условия за усвояването му с цел подпомагане на образователната интеграция при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език". Подобно изискване за създаване на допълнителни условия за усвояване на български език от децата е отразено и в други подзаконови нормативни актове.
Ясно е, че тези допълнителни условия трябва да включват и възпитателки, владеещи едновременно и двата езика. Ясно е и това, че такива допълнителни условия не може да се създават в детски групи от по 38-40 деца, каквито са всички в гр. Кърджали например. Същевременно наред с описания проблем, броят на децата в групите, в повечето Детски градини в Областния център е между 38 и 40, т.е. двойно надвишава законовата норма за водене на нормален учебен процес, което също е уникално за град от провинцията, като Кърджали.
Съчетанието на описаните два проблема създава директен психологически тормоз върху крехката психика на децата от етнически турските семейства, като в голяма степен отнема шанса за равен старт в образованието на тези деца", мотивират питането си от „Алтай", посочвайки и примери за подобно отношение в детските градини „Чайка" и „Вяра, Надежда и Любов".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

56 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/16 14:25

    Mi sperete da govorite turski v kushti i decata avtomatichno shte zagovorqt bulgarski po dobre

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/16 14:59

    Моето дете живее в САЩ и е длъжно да научи децата си на английски и това е правилно!!!! А, тези ,които не желаят да научат децата си на български ги обричат на неуспех в бъдещето им развитие/ ако имат въобще такова/

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/16 15:01

    България е нашата родина ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/16 15:01

    Първо Антиката да научи български, тогава :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/8/16 15:09

    Е, толкова ли е сложно бе, след като децата ви са бг граждани, ще ходят на детска градина и училище тук, научете ги още вкъщи да говорят български език. Накрая ще трябва обществото май да ви прави децата и да ви ги отгледа, пък вие да си чешете задниците.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/8/16 15:18

    На местните турци тука все някой все за нещо им е виновен и все нещо искат и все са жертва, аман вече от вас

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/8/16 15:24

    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕЗОННО ПИТАНЕ, ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНАТА ДА СИ ВЛЯЗАТ В РОЛЯТА, И КАКВИ СА ТЕЗИ ГРУПИ ОТ ПО 40 ДЕЦА ТАКИВА ВЕЧЕ НЯНА И В СОФИЯ?! АЛТАЙ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТАЗИ ВАША ИНИЦИАТИВА.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/8/16 15:28

    Докъде стигнахме, "Алтай " да лобира за българския език! Значи много сме я изтървали!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/8/16 15:35

    ами те и в училищна възраст не говорят и в зряла също докога да ги учим официален език как не го разбраха арменци гърци и всякакви други с друг майчин език никой не разбира кога и как научават български само турци и цигани цял живот не им стига, или са тъпи или не желаят

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/8/16 15:35

    ot 2 godini sim v holandia,a desata mi vece govoryat perfektno ezika.....za kakvo govorim????spored men naistina nesto kutsa v na6to obrazovanie.edno vreme vsicki sme ucili nemski ili frenski,no po dalec ot zdravey zdrasti ne sme signal. taka,4e....

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/8/16 15:51

    Общината гони младите семейства, като не предоставя условия за нормален живот за семейства с малки деца. Няма места в детскиге градини, училищата затъват.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/8/16 15:53

    ami kak vsicki tursi bilgari sigani i tn v 4ujbina za 1godina maksimom2 naucavat ezika perfect no, a tuk nito bilgarskiya nito angliyskiya nito koy da e drug.na kakvo se dilji pomislete malko predi da napadnete naroda....molya

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/8/16 15:54

    teq ot altai nqma ve4e za kakvo da se hvanat sega ezika po4naha

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/8/16 15:54

    Такива като тази организация на в Турция ги хвърлят в пандиза до живот.Те за това си чешят езиците тука.Идете в Турция и лобирайте милионите кюрди да говорят само на майчин език а и турската държава да се съобразява с тях, тогава ще видим какво ще направи Ердоганчето с вас.Самите турци разчитат на градините и училищата да научат децата им на български а вие искате наистина да забулите накрая тоя народ и да го превърнете в чаршафосани молещи се брадати сенки.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/8/16 15:55

    До 15:35: Ти не си стигнал по-далеч от "здравей", "здрасти", както и да те учат, ако нямаш желание да възприемаш и да залягаш над уроците, нищо не става, то знанието не е х.й да ти го набият

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен3/8/16 15:57

    Най после да се намеси прокуратурата и да вземе мерки срещу тази насаждаща омраза организация Алтай.К ой я финансира, от къде и идват парите, ръководното и тяло да не се окаже с престъпно минало и най вече нека да видим за какво използват дарените средства.Дали не е за лична облага (коли, къщи, почивки....)?!?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен3/8/16 15:57

    To pak I tyrskia tolkova tyrski Kato iskat tyrski g tyrcia

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен3/8/16 16:23

    Как така всички чужденци, които пребивават в България научават езика за година макс, а тези, които цял живот са живяли тук не го знаят? Ами просто е-не им се учи, след като дори в изискванията за работа са с предимство хората, владеещи турски език. Вижте в бюрата по труда...Как да се мотивират българските турци да говорят български като в магазините всички ги посрещат на турски, а в къщи се гледат турски новини и сериали? Защо тази организация не се замисли, че пречката да се научи българския език е САМО и ЕДИНСТВЕНО в семейството!Затова с основание "се карат" на родителите...

    ОтговорИзтриване
  19. Аз съм3/8/16 16:29

    Напълно съгласна с 15:57. Група необразовани и деградирали хорица, които се чудят с каква глупост да се занимават, вместо да насочат вниманието си към наистина значими неща.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен3/8/16 16:32

    Да те самите турци докато говорят турски смесват от време на време някоя българска дума

    ОтговорИзтриване
  21. Реджеп от Лисиците3/8/16 16:44

    В нашето семейство никога не се е говорило на български език.То това не е нормално. Но научих българския по добре от българите в училище

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен3/8/16 16:52

    Като дългогодишен учител в Кърджали бих искала да посъветвам всички родители: незнанието на български език обрича децата ви на изолация, те не се включват в игри, песни, тържества, само стоят и гледат отстрани, това ги комплексира, става ми жал за тях, защото дечицата не са виновни. И те са деца като всички други, но самите те съзнават, че са различни и се дистанцират от групата.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен3/8/16 17:01

    Българите са най-големите ксенофоби на света.Децата ми посещаваха детска градина в Белгия.Изрично ни помолиха в къщи да научим децата на майчиния им език,а те ще се погрижат да ги научат на фламандски.Сега децата ми говорят перфектно и двата езика.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен3/8/16 17:25

    Bg language in the european school...:-):-):-)

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен3/8/16 17:50

    В чужбина съветват родителите да говорят на майчиния език с децата, а те
    ще ги научат в градината на тамошния си език,за какво говорим...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен3/8/16 18:17

    Алтай аз това винаги си го мислех но сега е още по важно, Възпитателките искат да си улеснят живота с "Ама то вашето дете хич не знае български". Сега като ида в Градината ще им кажа: "Ами научете го бе Г-жо, СЪЗДАЙТЕ ЗАКОНОВИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ, ние сме турцил." СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА! ТОЧНО ТАКА!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/8/16 18:31

    Познавам много деца които говорят български, както и турски абсолютно без грешка. Всичко зависи от родителите и семейството.
    В квартал "Боровец" след запитване от моя страна към баба на 9-10 годишно дете, защо то не знае и дума български и не посещава училище, отговора бе: "..Тук ще става Истанбулско, защо да учи.." до такава степен се капсулират, че нямам думи.
    Никой не казва децата да бъдат лишавани от майчин език.
    Аталай - по добре намерете съвестни кадри с Турски език които да говорят правилно Българския език за да могат да обучават децата качествено, на 2 та езика. Има детски градини където и лелки и учителки масово говорят на турски. Сравнете подготовката на 2 деца завършили градина в двата края на града и ще видите каква е разликата между тях.
    Част от излизащите от Учителския институт, не владеят нито турския ,нито българския както трябва но веднага стават преподаватели и от това страдаме всички. Нивото на образованието спада с всяка изминала година, сваляме критерии вместо да се опитаме да вникнем в проблема защо са ниски резултатите при изпитванията.

    На политиците са им нужни прости хора, необразовани, които като им подвикнат, веднага да тръгнат след тях. Да бъдат манипулирани и използвани и накрая забравени до следващите избори.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен3/8/16 18:39

    Когато детето не разбира български как учителката ще контактува с него? Или господата от тази организация смятат,че учителките трябва да научат турски?
    Според чл.12 от Закона за българското гражданство за придабиване на българско гражданство е необходимо лицето да владее български език, а тези родени в България не искат да го научат. Не може само да претендираш за права, трабва и да си изпълняваш и задълженията.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен3/8/16 18:52

    Нас българите ни е все едно ама турците имат интерес да знаят български, нали виждам като отидат в друга област на България едвам свързват две изречения

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен3/8/16 20:12

    Абе тъпи пачи, в чужбина се видите чужденжи, в България се водите български граждани уж, какво ще ви учим на език тъпанари

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен3/8/16 20:20

    Zaminal za Amerika bil naucil angliyskiya,alankolu ti si zaminal da rabotis (robuvash)tam.Dokato v Bilgariya Turtsite sa si mestno naselenie nezavisimo,ce iskate da gi iskarate cujdentsi.Poznavam mnogo bilgari koito se pravyat na "Patrioti" koito biha si prodali dirjavata si za jilti stotinki.Turcina e loyalen grajdanin nyama nisto losho da nauci dobre ofitsialniya ezik,koyto vprocem mnogo ot bilgarite sishto go govoryat s dialekt.Bravo Altay napilno te podkrepyam.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен3/8/16 20:45

    До 17:01 То пък турците не са ксенофоби, родени в България, живеят в България, а не знаят български. Това за Белгия да си ядеш ушите, разговорния език научават в училище, защото голямата част от децата говорят на френски или фламандски, а тук нещата стоят по друг начин. Няма как да научат български, когато в паралелката или групата в детската градина, децата с майчин език български е равен на 0

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен3/8/16 20:56

    Ако икаш да живееш и работиш в САЩ трябва знаеш английски. Никой не се интересува от къде си и кой е майчиния ти език, просто трябва да знаеш английски!

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен3/8/16 21:06

    браво Антика...шапка ти сваляме...направо ги побърка батка

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен3/8/16 21:38

    Възродителен процес, Хелал храна, майчин език..... кое ли ще е следващото с което ще ни провокират ?

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен3/8/16 22:03

    ДО 20:56, ЗА САЩ Е ЖЕЛАТЕЛНО ДА ЗНАЕШ АБГЛИЙСКИ И/ИЛИ ИСПАНСКИ. НО И 100 ДУМИ ДА ЗНАЕШ ПАК МОЖЕ ДА РАБОТИШ КАТО ТАКСИДЖИЯ НАПРИМЕР. НЕ Е ТОЛКОЗ СТРАШНО. ОСВЕН ТОВА В САЩ НЯМА ПОНЯТИЕ "ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК". ИМА ШИРОКО ИЗПОЛЗВАНИ ЕЗИЦИ И ТЕ СА English and Spanish.

    ОтговорИзтриване
  37. зафериус3/8/16 22:18

    Нищо ново под слънцето е казал зафериус.
    Колко сте найвни.
    Алтай е една пирамида за източване на пари.
    Мозъкът е пенсионер от службите който навремето беше направил чадър над далаверите на Антиката.
    Антиката вече е в услуга и Турските служби.
    Алтай е приемлива и изгодна за всички.
    Турците си имат доносник алчен наречен Антиката.
    Антиката нов стопанин и източник на пари.
    Бившият шестак процент от далаверато.
    Алтай ли е Боза ли е, един господ знае.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен3/8/16 23:05

    22:18 Ти си фалшиф Зафериус истинският си пише прякора на латиница- "Zaferius". Всъшност ти си галафона -Тасимиус май😀. Ти самият си далавераджия и редовно крадеш дърва и бракониерстваш. Ще те издадем ...

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен3/8/16 23:06

    Сега май се опитват да направят така, че ако не знаеш турски да не можеш да практикуваш тази професия, това движение Алтай е създадено май само да мъти водата. В коя друга държава можете да предявите такива претенции?

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен3/8/16 23:07

    Детето ми проговори английски тук в Англия на шестия месец. В началото ни помолиха да го научим само да казва, че иска да ходи по нужда. Да не забравя да кажа, че у нас не се говори на английски. Като имайте предвид, че посещава градината за 5часа и 30 мин., а не цял ден, като в България. Учителите и въобще цялата им образователна система знаят как да мотивират децата. Не ги делят... Не се зачеркват грешките в контролните листове на децата с червен химикал. Посочват им правилните отговори със зелен химикал.
    Но това с червеният химикал е наложен на неразвитите държави от по-развитите за да се подтисне населението още в зародиш.
    В България две години ходи на градина и няма да Ви казвам колко го научи. Жал ми е за България, много ни липсва. Но няма бъдеще.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен3/8/16 23:31

    Когато ползваш скопена версия на турсия език с 500 думи речник, нито турски, нито български, нито какъвто и да е друг език можеш да говориш.Лигвистичните модели на българските турци за ужасно осакатени. Кърджалийския вариант на турсия език ощетява носителите му.Децата с 500 думи речник са обречени на интелектуална недостатъчност.Ако турците, които мразят българското, но обичат децата си, поне да ги учат на английски.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен3/8/16 23:55

    Детето ми проговори английски тук в Англия на шестия месец. В началото ни помолиха да го научим само да казва, че иска да ходи по нужда. Да не забравя да кажа, че у нас не се говори на английски. Като имайте предвид, че посещава градината за 5часа и 30 мин., а не цял ден, като в България. Учителите и въобще цялата им образователна система знаят как да мотивират децата. Не ги делят... Не се зачеркват грешките в контролните листове на децата с червен химикал. Посочват им правилните отговори със зелен химикал.
    Но това с червеният химикал е наложен на неразвитите държави от по-развитите за да се подтисне населението още в зародиш.
    В България две години ходи на градина и няма да Ви казвам колко го научи. Жал ми е за България, много ни липсва. Но няма бъдеще.

    ОтговорИзтриване
  43. Преподавател4/8/16 00:02

    Но законите на страната няма регистрирано такова сдружение.
    А за това колко знаят езика съгражданите ни ще кажа - държавата да си влезе в ролята и да отдели в различни паралелки не знаещите езика. От къде на къде знаещите български език ще чакат някой да го научи. Или идват в училище знаещи, или в отделна паралелка докато го научат. Ако въобще искат да го научат.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен4/8/16 08:47

    Тези деца нали имат родители, които са завършили образованието си в български училища в България? И те ли не знаят български и не могат да научат децата си преди да постъпят в детска градина и училище? Това е задължение на родителите във всяка нормална държава!

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен4/8/16 09:17

    Който не иска да говори български, значи не иска да живее в България. Тук никой не го задържа насила. Свободен е да си ходи...

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен4/8/16 09:25

    Проблемът не е езикът, а религията. Сами сравнете:
    Нов Завет
    Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят (Матей 5:44)
    Коран
    Сура 5, стих 33
    Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение.

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен4/8/16 10:06

    ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК в БЪЛГАРИЯ е Б Ъ Л Г А Р С К И Я Т!!!Като не искате да го научите,одеалото на суджук и марш оттук!Идете при Ердоган да видите как живеят тези,които не му играят по гайдата

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен4/8/16 10:41

    Този Джевдет/инициаторът на това,сеещо омраза сдружение/,бил егати скритата лимонка!!!Намерил му колая да изкарва лесни пари и по цял ден да митлосва,мушморок с мушморок! Ей заради такива като него се махнах от родния си град!ПАРАЗИТИ!!!

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен4/8/16 11:20

    До 10:41, Джевдет да не те е измамил???😀

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен4/8/16 11:35

    Връщай се обратно в родния си град, никой нищо няма да ти направи и защо псуваш толкова много, в крайна сметка хората Молят Кмета да вземе Законови мерки за допълнителни условия за УСВОЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК от най малките. А това е ЧУДЕСНО! ЧУДЕСНА ИНИЦИАТИВА НА АЛТАЙ, НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕДОВОЛСТВАТ НЯКОИ ХОРА ТУК?!

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен4/8/16 12:04

    Турския език е Офицялен език във Европейския съюз. ..това означава че във Кърджали е Официален език. ..

    ОтговорИзтриване
  52. Анонимен4/8/16 12:24

    Нека движение "Алтай" да съдейства работниците в "Теклас - БЪЛГАРИЯ" да могат да ползват официалния език в страната.

    ОтговорИзтриване
  53. Анонимен4/8/16 14:01

    до 12.04ч.
    турския език е официален само и единствено в турция. в европейския съюз се ползват езиците на страните членки.

    ОтговорИзтриване
  54. Анонимен4/8/16 16:10

    Теклас е турско предприятие, работниците са турци, ... на Китайски ли да говорят там?!😀😀😆

    ОтговорИзтриване
  55. zaferiyus4/8/16 22:29

    22.18 не е истинският зафериус.
    Истинският зафериус има покана от Антиката и Джевжет да поеме лидерският пост на АЛТАЙ.

    ОтговорИзтриване
  56. Анонимен5/8/16 11:11

    Точно така истинският Зафериус е окумуш турчин, а не джахил от ени пазар.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.