Милиардерът Джавит Чаалар, потомък на изселници от Кърджалийско, е изиграл решаваща роля в „затоплянето" на отношенията между Москва и Анкара, стана ясно днес.
Всекидневникът „Хюриет" публикува статия, авторът на която съобщава, че бизнесменът Джавид Чаалар изиграл решаваща роля в „затоплянето" на отношенията между Москва и Анкара. Това разказал за турското издание прессекретарят на президента Ибрахим Калън, пише тв Звезда, цитирана от агенция Блиц.
По думите на Калън, по-голямата помощ за нормализирането на отношенията между страните изиграл предидентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев и главата на генщаба на Турция Хулуси Акар.
По данни на изданието, в края на април Хулуси Акар съобщил на президента на Турция, че са му известни пътища, по които може да се регулира кризата в отношенията с Русия. Ставало въпрос за бизнесмена Чаалар, който има текстилен бизнес в Дагестан. През 90-те години той заемал министерски пост в правителството на бившия президент Сюлейман Демирел.
Също така той подчертал, че бизнесменът е познат с главата на Дагестан Рамазан Абдулатипов, който поддържа дипломатически отношения с Путин.
След този разговор, пише турското издание, Ердоган поръчал на Чаалар да се свърже с Ушаков.
На 27 юни Владимир Путин получи от президента на Турция писмо с извинение за сваления през есента на 2015 г. руски бомбардировач.
Джавит Чаалар е роден на 1 януари 1944 година в Гюмюрджина (Комотини). Дядо му е от Кърджалийско и се преселил в Северна Гърция.
Чаалар беше държавен министър и като такъв е гостувал в България. Холдингът на Чаалар е базиран в Бурса, където преди 30 години създаде медийната империя „Олай".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/16 21:13

    От Гюмюрджина е..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/8/16 02:30

    Сигуренлиси че е от гюмюрджине ????
    Катнезнаеш от каде е недей да коментираш чоджюм..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/8/16 08:28

    През 2001 г., заповед е издадена за ареста на Çağlar, и през 2004 г., той обеща да се върне на междубанковия $ 1,4 млрд. Някои фирми са затворени за дълговете. През 2004 г., Çağlar бе осъден на близо 4 години затвор за банкова измама. ....По информация на Реджеб негов братовчед , а фирмите в Дагестанс са на сина му Мустафа CAGLAR ..хайде с здраве....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/8/16 08:47

    Джавид Чаалар е българин по баща! Баща му Георги Чалев е роден в село Чакаларово, където никога не са живели местни турци! Чалев се заселва в Комотини през 1940 година. Там, през 1944 година се ражда Джавит!Не преиначавайте историята! Затоплянето на отношенията между Ангора и Москва се дължи единствено на факта, че 24 часа преди опита за преврат, лично Путин предупреди Ердоган какво го очаква-преврат и разстрел! Това е причината Ердоган до гроб да е признателен на Путин,че му е спасил живота! За това Ердоган нарече Путин "моят приятел"! Турчеещите се българи в България повече да четат, повече да мислят и така ще пишат по-малко глупости!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/8/16 09:14

    10/8/16 08:47 Турчеещите се българи станаха по големи турци от самите турци, две думи на български едвам скалъпват, а ти ги караш да четат повече! Четат на турски и само това което им е угодно.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/8/16 12:18

    10/8/16 8:47,09:14 VİE MNOGO ÇETETE İ ZA TOVA ZNAETE RODOSLOVNOTO DIRVO NA VSEKİ. A AKO PİTAT VAS STE İSKARATE VSEKİ S BILGARSKO POTEKLO BEZ DA RAZNİSTİTE SVOİTE KORENİ. A DO KONSPİRATİVNATA TEORİA KOYATO RAZVİVATE E MNOGO POVIRHNOSNA. DA ZNAETE İ ÇE TURTSITE ÇETAT İ PİSAT NE SAMO PİSAT NO İ PRAVYAT İSTORİYATA OT ANKARA A NE OT ANGORA!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/8/16 12:37

    tipichen turchin,100½.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/8/16 14:17

    Турчеещите се турци са така наречените българомохамедани или накратко казано помаци

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.