Губим остров Тасос!
Провиква се Пешо пред супермаркет в Панагия. Няма нотка на тревожност в гласа му, просто брои колите с румънска регистрация на паркинга – 60 на сто. Това е положението в хотелите на острова. Румънците са повече от българите тази година.
Тасос е най-близкият до България гръцки остров, т. е. най-близък е и за румънците.
Островът има хилядолетна история, спираща дъха природа и чиста вода, за която няма как да не сте чували.
Останки от праисторически селища, реликви на древни и класически епохи, ранно християнски базилики, построени върху руините на древни храмове, стари църкви и десетки малки светилища – всички тези забележителности, разположени върху вулканичния остров Тасос, го превръщат в една уникална туристическа забележителност - гласи анонсът на туристическите агенции, били те български или румънски.
Хубавите плажове на Тасос не са много. Безспорен лидер е „Макриамос“  и не само заради водата и пясъка (ще разберете по-късно защо румънци, българи, сърби, руснаци, македонци го предпочитат не само заради плажната ивица), следван от „Ла Скала бийч“.
Островът разполага с няколко закътани, красиви заливчета с малки пясъчни плажове, които са извън селищата. Някои са на трудно достъпни места.
Всъщност, Пешо и компания не почиват на Тасос, техният хотел е в Керамоти и са дошли на острова за еднодневен тур. Фериботът за Тасос тръгва от Керамоти. Околовръстното шосе на острова е 90 км, но не си мислете, че ще го обиколите за час и половина – два. Ще спрете поне на 20 места, за да се насладите на природата и възможността да заснемете чудни обекти.
Пътят минава през различни населени места Лименас, Принос, Скала Калирачи, Лименария, Пефкари, Потос, Алики, Панагия. Встрани от пътя остават известното с виното си село Казавити и село Мариес, край което се намира единственото планинско сладководно езеро на острова. Ако имате време, отбийте се и в Теологос - колоритно планинско селище с най-добрия фолклорен музей на Тасос.
24rodopi.com

(Следва)
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.