Кърджали и Смолян отбелязват своята свобода. Отминали са 104 години от Освобождението на Родопите и преминаването им отново в пределите на България.
На 21 октомври 1912 г., пет дни след началото на Балканската война, е сложен край на османското владичество в Кърджали. Бойци от Хасковския военен отряд на полковник Васил Делов издигат българското знаме над турския конак (днешната Художествена галерия). Тогавашното селище е било разположено в днешния квартал „Боровец”, където в около 380
паянтови постройки живеят близо 2400 души, основно турско население. Селището се е оформило след Руско-Турската война от 1877–1878 година, като предпоставките за това са дейности, свързани с обслужването на разположения тук многочислен турски гарнизон. Същевременно географското му разположение го прави оживен търговски център.
Полковник Цеков, командир на военната колона, влязла първа в селището поема и комендантските функции. Негови задължения стават осигуряването на запасите с храна за жителите през тежките зимни месеци, реда и спокойствието им. При изпълнение на своите задължения полковникът среща искрената подкрепа на местното население. А в тези драматични години предизвикателствата са много. Кърджали влиза във водовъртежа на бурните, изпълнени с трагизъм
събития на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Източна и Западна Тракия с население над 1 милион души (българи, турци и гърци) и с площ 1/3 от днешна България, се явява ябълката на раздора, както между България, Турция и Гърция, така и за сферите на влияние на великите сили.
Потоци от хиляди бежанци от трите народности кръстосват земите на Тракия в хода на войните и години след това. Мизерия, глад, епидемии, хиляди убити по фронтовете и хиляди невинни жертви, това е съдбата и преживяното от предшествениците ни в тези безкрайно дълги за тях години.
В края на 1912 г. българското правителство обявява Кърджали за град и център на новосформираната Кърджалийска околия.
В началото кметовете са се назначавали. Първият кмет, макар и за кратко, е абаджията от с.Устово – Никола Белев.
В началото на 1913 г. тук започват да се установяват първите, прокудени от родните им огнища тракийски бежански семейства. Не са малко и семействата, заминаващи за Турция. В тези смутни и трудни години общината се ръководи умело, отговорно и всеотдайно от кмета Сава Недялков с помощници Хасан Ибрахимов и Мехмед Идризов.
Сред мизерията, глада, отвратителната мръсотия по някогашните сокаци /улички/ и най-вече липсата на покрив над главите за новопристигашите български семейства духът е този, който крепи съзиданието…

***

На 17 януари 1878 г. казашката кавалерийска бригада на генерал Черевин влиза победоносно в Смолян. Седем месеца по-късно Берлинският договор ликвидира Санстефанска България. Смолянският край остава в пределите на Османската империя до 1912 година. 34 години след Освобождението, по време на първата Балканска война през 1912 г., е освободен и Смолянският край. На 13 октомври 1912 г. 21-ви пехотен средногорски полк начело с полк. Владимир Серафимов освобождава Смолян, а на 21 октомври се водят боевете на вр. Кавгаджик (дн. Средногорец), които са решаващи за победоносния край на военните действия в този регион. Боевете на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, в които войните от 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-и пехотен Пловдивски полк, пограничните роти от състава на Родопския отряд и присъединените към тях местни доброволчески чети отблъскват врага, решават съдбата на Родопите и я присъединяват към територията на България. 96 български войни остават завинаги на връх Средногорец и дават кръвта си за свободата на родопчани.
„Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!”, казва полк. Владимир Серафимов, на който му предлагат да се предаде.
Думите му остават завинаги в историята на България и на Родопите. В знак на признателност към безсмъртния героизъм и жертвите на полка, дадени за свободата на родопчани през Балканската война, на връх Средногорец днес извисява снага величествен паметник, построен с труд и средствата от признателното население на Смолянско, Девинско, Златоградско. Само за борени дни те събират 30 000 лв.
Заради подвига на двамата командващи Владимир Серафимов и Васил Делов-имената им остават в историята като освободителите на Родопите.
Иван Колев - председател на Клуба за приятелство с Русия
24rodopi.com
На снимките: Стотици кърджалийци се стекоха в Градската градина за тържествената церемония по поднасяне на венци пред паметника на Освободителите миналата година
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.