7 български депутати обясняват на изселниците ни в Турция за коя кандидат-президентска двойка е най-добре да гласуват на 6 ноември, за да се класира за балотаж. Изселниците получават и разяснения коя е „правилната“ двойка
на втория тур.
Това предаде от Турция сътрудник на 24rodopi.com.
Народните ни представители са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али, Дурхан Мустафа, Ердинч Хайрулла, Салиха Емин и Мустафа Ахмед.
Едната група от депутати - независимите, които създадоха партия ДОСТ, присъства по-трайно в турските медии в последните дни. Колегите им от ДПС, за разлика от началото на годината, също са намерили медийна ниша.
И едните, и другите се срещат най-вече с изселнически лидери и представители на местните власти. Провеждат се събрания по квартали.
На 6 ноември в Турция ще се преброят електоратите на ДПС и ДОСТ - това казват и депутатите, и изселническите лидери, и нашенците по квартали, които обаче не изгарят от ентусиазъм да се качат в неделя на автобуса и да пропътуват 300 км, за да пуснат бюлетина за Цецка Цачева или Пламен Орешарски.

„Президентските изборите на 6 ноемврии ще бъдат първият политически изпит пред избирателите на народните представители от турски произход, учредители на политическа партия ДОСТ. По-рано те понесоха опита за отстраняване от политическия живот вследствие на декларация, която подкрепя Турция“, пише турският вестник "Милиет", цитиран от „Дневник“ (на голямата снимка: публикацията в „Миллиет“).
Преди две седмици лидерът на ДОСТ Лютви Местан обяви "непоискана подкрепа" за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Турският вестник "Милиет" пише, че ДОСТ си поставя за цел "да съблюдава правата на българските турци и българските граждани, живеещи в Турция. Още преди обявяването на кандидатите за президент новата партия на Местан успя "да усети активно пулса на своите избиратели". В статията се отбелязва, че въпреки ограничения си кадрови ресурс партията работи усилено, провеждайки активна кампания с избирателите си в България и най-вече с 500 хил. избиратели в Турция.
ДОСТ работи неуморно, за да представи своя кандидат само за 15 дни пред цяла Турция, пише още в. "Милиет", цитиран от „Дневник“.
Последното мероприятие в подкрепа на българския кандидат-президент било организирано в истанбулския квартал "Еюп" по ръководството на зам.-председателите на партията Шабанали Ахмед и Айдоган Али. На работната закуска в Османлъ парк са се отзовали ръководствата на местни неправителствени организации. Събитието уважиха и председателят на групата за приятелство с България в турския парламент (Меджлиса) Азиз Бабушчу, народен представител от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), кметът на "Еюп" Ремзи Айдън, кметът на "Байрампаша" Атила Айдинер, кметът на "Газиосманпаша" Хасан Тахсин Уста, кметът на "Баджълар" Локман Чагръжджъ, кметът на "Султангази" Джахит Алтънай и представители на над 30 НПО-та.
Шабанали Ахмед призова за подкрепа на Цачева, защото, въпреки че е партиен кандидат, е "за" европейските ценности, а ако спечели кандидатът на социалистите, ще бъдат ощетени всички блага, свързани с Европейския съюз, информира още вестникът. Азиз Бабушчу от AKP e заявил, че винаги ще подкрепят партия, която работи за благото на българските турци, но тяхната подкрепа е логистична, а основополагаща тук е волята на избирателя, който ще направи избор.
На предходните избори в Турция бяха разкрити 126 секции, но според последните законодателни промени този път се предвижда да има само 35. В. "Милиет" отбелязва, че според проучванията Цецка Цачева е подкрепена от над 30% от избирателите. С гласовете, които ще дойдат от ДОСТ за нея, е сигурно, че тя ще бъде първа още на първи тур. Като евентуален подгласник се очертава кандидатът на социалистите ген. Румен Радев.
ДПС подкрепя бившият министър-председател Пламен Орешарски, но не провежда активна кампания в Турция, освен че има две събития в Измир и Истанбул, пише още вестникът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/11/16 18:46

    Go lyama novina izselnicite sa tolkova glupavi ce ne znayat koy e prezidenta

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/11/16 19:42

    Нека който е закрилник на идеите на Ататюрк там, да прецени КОЙ може да е достойния наш президент. Другите дърпат света назад и там и тук!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/11/16 07:56

    Препоръка: Да гласуват най-добре за тези, които им смениха имената, които ги сваляха от автобусите през зимните студове, които ги глобяваха, които им/ни диктуваха живота, как да живеем, кога да се женим, до колко години да раждаме, ергенски данък, ДОНОСНИЦИТЕ, за изхвърляне от работните им места, сестра - сестра е предавала, мъж - жена е предавал, за тези, които им отнеха имущество и ... отнасящо се за всички български граждани, независимо от етнос, религия...благодарим ви за грижите ви, достоверно е, че работите в интерес на хората, но за чии хора, ЗА ВАШИТЕ, а за останалите?!!Да живее ДС/ДАНС. благодарим ви, доносници. живи и здрави. с обич. от мнозинството обикновени граждани!упълномощен

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/11/16 08:46

    По добре да гласуват за патриотите

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/11/16 17:57

    NAY DARE E DANESE GLASUVA V TURTSIYA CHE NYAKOY DANE PECHELI OT TEZI GLASOVE TUK BG... KOYTO ISKA DA GLASUVA SAMO ZA REFERENDUM DA GLASUVA

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/11/16 19:44

    има ли разлика между тях освен в имената?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/11/16 11:49

    Имаме приятели изселници в Турция. И техният отговор, знаете ли кой ще е? НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е АХМЕД ДОГАН! За тях той е Аллах, За тях той е всичко. През 1989, той беше само на 35 години

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.