Федералният съюз на европейските националности (ФСЕН), която включва 90 организации от 33 европейски държави, остро осъжда забраната за използване на език различен от официалния български по време на предизборна кампания. От организацията считат забраната за недопустима, тъй като ограничава правото на гражданите на политическо участие на техния майчин език, съобщиха от пресцентъра на ДПС.
Фактът, че в България, на лицата принадлежащи към малцинствата може да бъде наложена санкция за използването на собствения им майчин език по време на предизборна кампания, е в противоречие с принципа на равенство, прогласен от Конституцията на Република България. Според президента на организацията Лорант Винче наложената забрана нарушава и правото на свободно изразяване на гражданите.
Забраната за използването на език, различен от българския по време на предизборна кампания, е в явно нарушение на правата и противоречи на ценностите залегнали в  редица договори на Европейския съюз, в частност Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи /ЕКПЧС/ и Хартата на основните права на Европейския съюз, по които България е страна. Според Европейския съд по правата на човека, регулаторна рамка, състояща се от обща забрана за използване на неофициални езици, съчетана с наказателни санкции не може да се счита за съвместима с основните ценности на демократично общество, което включва свободата на словото.
Федералният съюз на европейските националности приветства внесената от ДПС петиция срещу дискриминационното ограничение и призовава за нейната подкрепа, подчертавайки, че следва да се насърчи активното участие на малцинствата в изборния процес в България.
Припомняме, че петицията бе внесена от евродепутата Илхан Кючук, след като неговият колега Неджми Али насочи вниманието на Европейския парламент към проблема.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus e kazal.
    Sozin ananizi.......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/11/16 21:42

    Евала на ДПС! Аллах да ви помага.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/16 08:48

    Глупаци и като говорите на турски език да не би портмонето и хладилника ще ти е по пълен бе загубеняци

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/16 10:03

    maychin ezin na dps e EVREYSKI !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/16 10:21

    Престанете с тези вредни популистки писаници на темата "майчин език" ! Никой ли в кърджалийско не осъзнава, че никой няма претенции за който и да е майчин език, камо ли за турския. Не може обаче, живеейки в една държава, чийто официален език е различен от нечий майчин, този официален да не се знае или да се знае на елементарно ниво. Не може изселници от преди повече от 25г. в Турция да говорят брилянтен книжовен български език, а живеещи тук турци да стават смешни и жалки с владеенето на езика, попадайки във вътрешността на страната, кандидатсвайки в учебни заведения или на по-престижна работа. Така че ДПС и ДОСТ да спрат с простотийте си, а да се замислят за грамотността на гласоподавателите си. Защото нежеланието за интеграция е характерна черта не само за местното турско население, а за турските гастарбайтери в Европа, а от това те нямат полза.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/16 10:39

    Тази статия внимателно да прочетат националистите и да вземат поуки

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/16 13:08

    prosti bg nacionalisti v svecariya ima 4 oficialni ezika tova za vas prostotiya li e i v bg ste ima nyakolko oficialni ezika vie ste ste malcinstvo za napred togava dase govori sama na turski te ste sa mnozinstvo zastoto ciganite govoryat na turski

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.