България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори Лозанския договор. Това коментира в интервю за Дарик историкът проф. Божидар Димитров по повод изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе", цитиран от международните информационни агенции.
По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв.км.
"С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказът от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган - все повече си мисля, че губи реалността. Разговорно казано, той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи - Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран", коментира още пред Дарик проф. Димитров.
Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал.
"Аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция", пояснява професорът пред Дарик.
Припомняме какво каза Ердоган в последните седмици:
„Физическите граници са едно, духовните граници са съвсем друго. Респект за физическите граници, уважаваме ги. Но граници за сърцата ни не искаме…
Задължени сме да се интересуваме от братските региони. Възможно ли е да отделим Ризе от Батум? Как може да мислим за Одрин, Солун и Кърджали отделно? От Тракия до Източна Европа, навсякъде, където стъпите, непременно ще срещнете следите на предците ни...“, това заяви на 15 октомври в реч по повод откриването на новата учебна година в град Ризе турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
"Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?", каза на 22 октомври президентът на Турция Реджеп Ердоган на официална церемония в Бурса.
„Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“. Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа. Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях. Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запита риторично Ердоган.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

25 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/16 09:51

    Mnoogo pravilno

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/16 09:54

    vreme razdelno nablijava

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/16 10:13

    Da go bade chas Po skoro pone shte se uredi jivota na horata da si pokuchvat svyastni zaplati i pensii,che ako se razchita na ganyo izgorehme!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/16 10:18

    Tova sa praznite prikazki na
    Deli Bojidar

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/16 10:49

    Този не си изпил хапчетата , чист националис

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/16 11:02

    Ако генерал Радев поиска стриктно прилагане и спазване на Санстефанския договор, какво би последвало за Турция! Границата на България ще се премести на 12 километра от Истамбол! Това значи цяла Тракия да се възстанови на България! И ние имаме исторически спомени как кан Тервел с разположени по Босфора войски е защитавал Константинопол /Истамбол/ от арабите! В ония времена границите на България са се простирали по Босфора и Дарданелите... Ако тръгнат да се ревизират границите, от днешна Турция няма да остане земя и за две селца... Ердоган да си натиска насраният дирник-и без това краката му се клатят!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/16 11:30

    До 11.02: Генерал Радев ако поиска спазване на СанСтефанския мирен договор и предложи референдум, с помощта на ДПС ще спечели! Само че лека полека ДПС ще изчезне! Няма цяла вечност този електорат да е стадо овце, ще има и кочове!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/11/16 11:32

    Докато умните се наумуват ,по въпроса за външната изолация на блоковете и по добри пътища за софиянците от София за провинцията ,на фона на тоталната европеизация (разбирай опустошаване на малките населени места и малките градчета (ние сме оставени на произвола на съдбата от ,,предвидливи ,,политици ,водени от максимата ,,бели пари за черни дни,,и разбира се по нашенски ,,ден година храни,,.Политици със стратегическо мислене ,разбира се стратегическа дълбочина,предвидили далновидно ,че нашата татковина няма нужда от многобройна армия ,защото видите ли дошло е време за мир -вечен или най малкото столетен.Гениите на стратегията носят гръмки имена ,познати са дори на дечурлигата.Каквото сме посяли ,това ще ожънем....

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/11/16 11:53

    DO 11:02 Za stane sanstefanska bılgaria trebe dupe no promenata na lozanskia dogovor mai nikoi balkanska darjava ne moje spre TÜRKİYE ako pojelaee

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/11/16 12:03

    Ердоган ли обезлюди красива България а?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/11/16 12:03

    Булгаристан нее на Ердоган Булгаристан е на нас Турците където Дедите ни са живяли от 600 години на сам във тези територитрялни земи.Уважаваме славните и добродушните българите които ни уважават мразим хора Националисти като Фалшивите доктори като Божидар Димитров и сие и що става въпрос за господин другарят кандидат президента Румен Радев ний сме повярвали дани бъде главно командващ и го гласувахме на доверие за наш общ Президент. итъй ако се наложи може м дасе отнесем на Жълтите павети всички Тоест сме повече от 2.5000.000 мюслюмаани в България както гласувахме и тъй да свалим държавната ни глава.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/11/16 15:45

    Божо, ДС, те всичко знаят хахахаха амсалаци с амсалаците, марш у лево, Одрински амсалак. Тичай до личния лекар бързо ...дясно мислещи

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/11/16 15:53

    Този малоумник, който за съжаление е насадил страх у повече от 70млн турци определено страда от шизофрения и в най-скоро време трябва да попадне в лудницата. Жалко, че превратът беше измислен от него, а не истински. Такива откачалки като него не стигат далеч. А за претенциите му по Лозански и други подобни договори да има много здраве. Както Византия не е равносилна на Гърция, така и Османската империя, самонастанила се върху територията на Византия не е равносилна на днешна Турция. Поне султаните им да бяха с турска /селджукска/ кръв, а то болшинството с майки - християнки, че дори и вездесъщият Мустафа Кемал е помак, демек с български корени.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/11/16 15:53

    Абе глупаци, Вие гласувахте,защото сте стадо и овчарят ви Доган искаше да ви преброи.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/11/16 16:36

    България е граничела с три морета ,да не ти се сбъднат мечтите!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/11/16 18:26

    15.53
    НЕ.Гласувахме срещу НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ-ДОСТ.Иначе изобщо нямаше да излезим да гласуваме-този път факс нямаше.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/11/16 18:26

    15.53
    НЕ.Гласувахме срещу НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ-ДОСТ.Иначе изобщо нямаше да излезим да гласуваме-този път факс нямаше.

    ОтговорИзтриване
  18. Нищо няма да се промени.
    Гражданите на България не биха искали промени на границата.
    Ние Тюрките имаме много държави, но всички са си с свойте начини на живот.
    Начинът на живот на Тюрките в България е коренно различен с този на Ердоган.
    Промени Да.
    Учища, Преса на Тюркски0 и участие в управлението на България.
    Не на промени на браздата и начина ни на живот, Българите са част от нас и ние част от тях.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен23/11/16 18:49

    Върте да правите деца. Дела, дела, и пак дела.

    ОтговорИзтриване
  20. Mom4ilgrad23/11/16 20:36

    Bravo za komentara 15.53.eyvalah 200 000.sa dupedaykovcite

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен23/11/16 20:53

    bulgarıya ....samo ımeto ı ustana...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен23/11/16 20:59

    Znachi na vlprosnoto izkazvane lichno prislstvah...iskam samo da utochnya slednoto...tova e Poetichno izkazvane,da Poetichno I nishto Politichesko prosto go kazva po taklv nachin che nie vsichki sme Hora na tozi svyat..ne razbiram zashto tolkova go Raztyagat nyakoi hora kato Lokum I si pravyat razni izvodi I razbiraniya..Mnogo e smeshno,nishto Poveche

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен23/11/16 21:36

    Ердоган е гений,ще го разберете след време,а този който писал горе че преврата е бил изценировка, е чист курви син без спор,

    ОтговорИзтриване
  24. ISKAME NEZAVISIMA RIDOPSKA REPUBLIKA. BULGARITE I SEGA NE SPAZVAT CHOVESHKITE NI PRAVA. NIE SME NASLEDNICI NA TEPUBLIKA ZAPADNA TRAKIYA ILI KAKTO KAZVAT GIRCITE- TRAKIKON TURKA DIMOKRATIYA.

    ОтговорИзтриване
  25. O NERAZUMNI YURUKE! PORADI SHTO SE SRAMISH DA SE NARECHESH TURK. DA NE BI NIE TURCITE DA NYAMAHME NAY GOLYAMATA IMPERIYA NA 3 KONTINENTA ZA 500 GODINI. DA NE BI DA NYAMAHME 16 IMPERII DO SEGA?! TURCHIN DA SE NARICHAM E EDINSTVENA RADOST ZA MENE. OPOMNETE SE, KENDINIZE GELIN. DEDELERIMIZIN VASIYETINI UNUTMAYIN. Setreliyata.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.