Една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права, подкрепи петицията срещу съществуващата дискриминационна забрана за използване на език, различен от българския по време на предизборна кампания. Това бе сторено в писмо от Организацията на непредставените нации и народи /UNPO/.
След като се запозна подробно с каузата, UNPO се ангажира също така и с различни инициативи за нейното популяризиране.
Организацията изразява загриженост, породена от нарушаването на принципа на многоезичието в страната ни, с въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.
UNPO подчертава, че цитираната забрана е не само дискриминационна, но е и в нарушение на редица международни актове, по които България е страна – в това число Договора от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.
Организацията строго осъжда неоправданото езиково ограничение, подчертавайки, че всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната.
UNPO призовава българското правителство да измени дискриминационния текст на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс на Република България, така че да се позволи използването и на други езици, като по този начин се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания и се осигури свободното циркулиране на мнения и информация на езици, разбираеми за всички избиратели – основна предпоставка за провеждането на честни и демократични избори.
Припомняме, че петицията бе внесена от евродепутата Илхан Кючук, след като неговият колега Неджми Али насочи вниманието на Европейския парламент към проблема.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus e казал.
    Рано или късно ще има училища на Тюркски език, ще се подават всички документи до всички инстанций на Тюркски език.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/11/16 18:11

    Заферус,преди турския да не тръгне арабския?!Ей ся като дойдат сирийците на какъв език мислиш да общуваш с новите си съседи?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/11/16 18:24

    Зафер хубаво казва, но аз не мога да разбера нашия Ганьо до кога смята да играе на инат "Възрожденски"!? Живеем в 21 век като членове на Европейска държава, модерна цивилизация. Защо когато откриваме училище, детска градина, вестник, списание на български език в Америка, Англия, Испания, Германия и т.н. се гордеем, пък пък не можем да позволим на четвърт от населението си да общува на майчиния си език?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/11/16 18:59

    Лютви Местан беше инициатора преди година и май беше спечелил дело срещу БГ сега от ДПС не си преписвайте неговия успех
    Но даже да е ваш или негов това е успех за всички етноси в БГ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/11/16 19:30

    чудя се на реджеп иведик, като не му харесва защо не семени терена. така ще може да практикува постоянно майчиния си език.

    ОтговорИзтриване
  6. Тази земя е Болгарска.
    Ние сме част от Болгарската Държава.
    Ние сме си братя с Болгарите.
    Никога на тази земя няма да има нито сирийци нито араби.
    zaferiyus е казал.
    НАШЕТО СИ Е НАШЕ, ЧУЖДОТО ОБЩО.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/11/16 20:08

    Защото тая четвърт от населението е толкова тъпа и неграмотна,че чак е етническа диагноза.Не е възможно,и в целия свят го няма,една етническа група да живее повече от 500 години на едно място, с друга национална общност,и да не научи местния език.Вие турците сте най-простата нация на света.Научете първо българския,и тогава учете турския.А момента не знаете нито единия,нито другия.В интерес на истината,от всички турци живеещи в страната,в нашия окръг са най-прости и неграмотни.Чупят "тъпомера" от всякъде.Вие самите ако можехте да се погледнете отстрани,с нашите критерии,щеше да ви е срам да се гледате и слушате.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/11/16 20:46

    Хахахахахаха......, разби ме! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/11/16 20:57

    60 на сто от етническите българи не знаят литературно български език.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/11/16 21:14

    Щом сега във България се говори на български,това означава,че 500 години не е имало забрана.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/11/16 23:28

    До 20.08 А ти тапунгеро умник колко езика владееш освен болгарския. Аз съм турчин и владея още три. Колко пъти си излязъл от Кърджали, няма да те питам дали си излязъл в чужбина. Гледай си прасетата в маймундере, приказвай си с тех на грог грог и им се радвай, ако ги имаш разбира се, недей бра грижа за акъла на турците.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/11/16 00:14

    До 20:08 потърси в YouTube за Naim Suleymanoglu Dunya rekoru и ще видиш какво точно чупим!Чакаме ти и такива умници и можещи като теб да го заместите.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/11/16 04:39

    DO 20.08 ABE TAPANAR 500 GODINI OFITSIYALNIYAT EZIK E TURSKIYAT I DIRJAVATA E OSMANSKATA IMPERIYA .ZA TOLKOVA VREME TI BI TRYABVASW DA NAUCHIS TURSKIYA TAPANAR. NIKOLAY.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/11/16 07:06

    naricas turskata obstnos v bilgariya tipa vi bilgarite ako ste mnogo umni zasto bilgariya e tolkova bedna izostanalai nekadirni prost narod slaba dirjava glubcooo

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/11/16 08:05

    Абе киртик,къде има изискване, че средно статистическия българин, трябва да знае литературен български.Интересно ми е,колко от вашия етнос знае повече от сто думи на български,че да може да води и най-елементарната комуникация,в държавата в която живее.Повечето от вас нямат интелекта и на маймуна,за култура или елементарно възпитание,въобще не може да се говори.В еволюционно отношение, огромна част от вас живее в 5-6 век.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/11/16 08:13

    Във Видинско и Врачанско се говори на румънски диалект, в Монтанско, Кюстендилско и Пернишко на сръбски диалект, в Благоевградско на македонски диалект и т.н. Покрай навлизането на интернет азбуката на братята Кирил и Методий е тотално закърбена, от следващата учебна година първолаците ще изучават българския език от раздадените им таблети. Братя българи, ама наистина сте прекалено нагли и комплексирани! Преди да тръгнете сипете обиди по адрес на турците и да да ни поучавате първо погледнете в собствения си двор, па сетне търсете сметка от турците и от другите етноси в Б-я на какъв език да говорят и пишат!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/11/16 09:17

    Това да се чете от всеки ,за да не стигне до конфузна ситуация председател на общински съвет да прави забележка на кмета на общината на какъв език да говори с избирателите.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/11/16 16:43

    До 23:28 Ти артик трябва да знаеш не три,а десет езика.И не защото си умен,а защото си тъп безотечественик.Ако не знаеш какво означава мога да ти го убесня на елементарен български,макар че поемам риска и да не ме разбереш.Ти чалма проста не си нито турчин в Турция,нито българин във България,нито германец във Германия,ти си един вечен чергар,каквито сте и всички турци.Където и да отидете унищожавате всичко де що носи белезите на цивилизацията.Ти кертико не се и съмнявам че имаш и наглоста да носиш и българско име,защото много от вас разбраха че ислямския белег в целия свят е една грозна реклама.Цялото ви племе,пиша племе защото даже не сте и нация,сте носители на всичко деградивно,във всяка една сфера на културния живот.Ама каквото и да ти пиша,няма да го разбереш,защото си една проста чалма,която се приема насериозно.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/11/16 19:41

    16:43 ха хах Турците градят или рушат!?Бих те посъветвал да гледаш един от малките проекти на турците например Kanal Istanbul projesi tanıtım.За другите проекти няма и да споменавам даже,защото ще ти прилошее.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.