Преди 1989 година в магазините в Кърджалийско имаше забранителни списъци за продажба на алкохол, днес стресът и трудният живот кара повече хора да посягат към чашката

„Всеки пияч си има стил – едни си бият жените и децата, други се прибират кротко и лягат да спят, някои налитат да се бият, а моят приятел „пиявец“ заспива край пътя. Не чува шума на моторите. Като се наспи, става и продължава по пътя си“, казва пред 24rodopi.com приятел на пияния мъж (на снимките), който е заел позата "Ако имаше и едно одеяло... и възглавница, разбира се!" на сантиметри от пътното платно.
Преди 1989 година в магазините в Кърджалийско имаше закачени списъци с лицата, на които им е забранено да се продава алкохол, твърди той и добавя, че днес в Източните Родопи е много по-тревожно. Заради стреса и трудния живот, нашенци пият още повече, предимно евтин алкохол.
Всеки седми българин пие твърд алкохол - ракия, водка, мастика или уиски, всеки ден.
Става дума за 13,8% от хората между 25 и 64 г., показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
При близо 3% от мъжете и 2% от жените консумацията на алкохол е рискова за здравето им. Става дума за близо 28 500 мъже, които са предимно във възрастовата група от 45 до 64 г.
Съгласно официални данни на Световната здравна организация, консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10,04 литра на глава от населението за година.
Според данни на „Изследване на факторите на риска за хронични болести сред население на възраст 25-64 години в зоните на програма „СИНДИ-България” - редовно консумират алкохол 33% от мъжете и 9,5% от жените.
Разумно седмично количество употребен алкохол (до 280 мл АА за мъжете и 140 мл АА за жените) се установява при 78,2 на сто от мъжете и 86,8 на сто от жените. С рискова алкохолна седмична консумация (280-350 мл АА за мъжете и 140-210 мл АА за жените) са 9,1 на сто от мъжете и 7,9 на сто от жените, с високо рискова консумация (над 350/210 мл АА) - съответно 12,7 на сто и 5,3 на сто от тях. Делът на злоупотребяващите с алкохол мъже е 1,7 пъти по-голям от този на жените (съответно 21,8 на сто и 13,2 на сто). Злоупотребата е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/4/17 08:49

    приятел на пияния мъж -pişete ama tuka -ne pişete koe selo e...koy e tozi covek damu pomognem...mnogo vi molya pişete imeto na tozi covek...da pomognem i seloto

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/17 08:50

    приятел на пияния мъж -pişete ama tuka -ne pişete koe selo e...koy e tozi covek damu pomognem...mnogo vi molya pişete imeto na tozi covek...da pomognem i seloto

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/4/17 10:45

    Къде е Асвалт паша да види народа си в какви първобитни условия се живеее в стана членка на ЕвроГейския съюз

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/4/17 10:48

    Не знам защо обществото прави разграничение между алкохол и наркотик и тези, които го употребяват са си живи наркомани. Да наричаме нещата им с истинските им имена, алкохола си е един от гадните наркотици, които в голям процент вредят и на околните, погледнете статистиката на наркотиците, алкохолът е в челните места.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/4/17 13:39

    Ас"В"алт паша,вместо асфалт .Пълен бунак !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/4/17 17:50

    В България най много алкохолици от ПОМАЦИТЕ,, БЕЗСПОРНО Е,,,,,,

    ОтговорИзтриване
  7. nali nyakoyi vajni klecki tryabva da pecelyat.kakvo im puka koy se napiva koy se naspiva,haistina bih iskal da pomogna na tezi hora ,no e trudno ,ako popadne covek na nevej toy si kara po svoe

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/4/17 21:44

    tova myasto e mejdu selata Pepeliste i Makedonsi do grobisteto na Pepeliste ````

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/4/17 22:02

    До 13.39-- долно олигофренче-комплексарче.....иди и си изкарай училище поне до 6 клас

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.