Българската дипломация работи на макс! Изправени сме в абсурдна ситуация - в последната година България е връщала на Турция гюленисти в нарушение на човешките им права, за да може днес да издейства човешки права за свои граждани в страна, която е в извънредно положение


Мира Яшар Абдулселямоглу – българката от кюрдски произход, която беше задържана в Турция заедно с майка си Веселина, разказа пред бТВ, че е била арестувана основно заради британския ѝ приятел Джо. Тя обаче отрече той да е участвал в бойни действия срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в Сирия.
Веселина е освободена, а Мира е с мярка за неотклонение „Подписка“. Тя няма право да напуска Турция. Тя е заподозряна за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура.
Британецът Джоузеф Робинсън, е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той е обвинен в тероризъм.
Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия, разказа пред бТВ Мира. Тя е имала във фейсбук профила си кюрдското знаме.
Както вече 24rodopi.com писа, разследващите в Айдън са питали красивата Мира защо иска независимост за Кюрдистан и защо поствала снимки на бойци от YPG.Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан, защото дори и да смачкаш цветето, не можеш да спреш пролетта“, гласи пост в профила на Мира Абдулселямоглу. Баща й е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си по отношение на наближаващия референдум за независимост на кюрдите в Ирак. „Обвиниха ме, че лъжа, понеже имам знамето на Иракски Кюрдистан в лаптопа си. Казаха ми: „Тук е Турция и има само едно знаме - турското“. В този момент се стряскаш, съгласяваш се“, разказа Мира.
Момичето заяви, че е готово да се бори за освобождаването на приятеля си от ареста. Тя и майка ѝ разказаха, че са били задържани буквално на плажа на петия ден от своята почивка. Двете благодариха на българския посланик в Турция Надежда Нейнски.
Дипломатът каза, че се очаква в най-скоро време да бъде насрочено делото и там да се реши дали обвиненията ще се потвърдят. Междувременно семейството възнамерява да остане в Измир, докато тече процесът. Нейнски увери, че българските граждани могат да разчитат на правна помощ от държавата.

Междувременно в студиото на Нова телевизия Илхан Андай от 24rodopi.com заяви, че случващото се Мира и Веселина в последните 48 часа показва, че българската дипломация работи на макс. Получило се нещо абсурдно – в последната година България е връщала на Турция гюленисти в нарушение на човешките им права, за да може днес да издейства човешки права за свои граждани в страна, която е в извънредно положение, смята той. Освобождаването на Мира идвало след телефонни разговори между София и Анкара, София и Истанбул, Анкара и властите в Айдън. „Разбира се, Бойко Борисов няма да излезе и да каже, че е водел разговори, но знайте, че ако в профила на жена от планините в Анадола бъдат открити текстове и снимки с подобно съдържание като на Мира, то тази жена щеше да си остане в затвора“, коментира по Нова тв Андай.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/7/17 14:20

    Последните дни в България много заобичаха турците, че ги защитават чак в Турция ! Това е роля на мразещите, които преди месеци влачеха и удряха туркини на границата ! Не ви вярваме !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.