Общественото обсъждане на проекта за Общ устройствен план (ОУП) на община Ардино, както и докладът за екологичната оценка към него, отново премина при голяма активност и интерес от местното население и изпълнителната власт. В него участие взеха председателят на ОбС Сезгин Байрям, ръководителят на колектива от ДЗЗД „Архсет - Димитрова- Салджиева" арх. Хубена Салджиева, ландшафтен арх. Мария Ковачева, инж. Надежда Парлъкова, инж. Стойчо Стоев, гл.арх. на общината Росен Хаджиев. Тук бяха още Бисер Велинов, гл. експерт в РИОСВ-Смолян, кметове на населени места, представители на държавни институции, граждани.
Арх. Хубавена Салджиева представи структурата на Предварителния проект за ОУП, текстовата част с правила за норми за прилагане на плана и графичните материали. „Планът е реалистичен, тъй като ръководството на общината взе активно участие в създаването му. Посочени са най-неотложните потребности към момента и какви перспективи се виждат за развитието на общината. Общината има ясна визия за развитието й", заяви арх. Салджиева.
Арх. Людмил Гочев запозна присъстващите с доклада по екологичната оценка на плана и доклада за съвместимост, предмета и целите за опазване на зоните по Натура 2000. Той подчерта, че проектът е изключително щадящ по отношение на околната среда. „Териториите, които евентуално биха отнели от защитените зони при реализацията на предвидените 100% от Общия устройствен план няма да прехвърлят 9 хектара", уточни инж. Гочев.
Основен акцент на обсъждането бе необходимостта от изграждане на допълнителни водоснабдителни съоръжения на територията на общината, особено в района на Горно и Долно Прахово, Башево, Търна, Чернигово, Китница, Сухово, Боровица. Кметовете на населените места имаха допълнителни предложения за водоснабдяване с конкретни  идеи и предложения за нови транспортни трасета.
Инж. Стойчо Стоев, експерт ВиК заяви, че за решаването на недостига на питейна вода в района на Горно и Долно Прахово, Башево, Търна, Чернигово, Китница, Сухово, Боровица и зоната за туризъм на опашката на яз. „Кърджали" се предвижда обследване на терасата на р. Давидовска при вливането в р. Арда, както и изграждане на помпена станция за подаване на вода за целия район. „Давидовска река е с постоянен приток, не пресъхва през летния период. На нея има хидрогеоложки замервания и се явява единствен водоизточник в района с възможност за целогодишно подаване на вода", заяви инж. Стоев.
Гюнер ШЮКРИ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/8/17 12:33

    Всичко е възможно в тази държава.В Ардино с нова помпена станция на р. Давидковска решават проблема с безводието на 8 села.а в с.Пресека общ.Кирково помпената станция е готова и от години няколко махали са без вода.Да се чудиш и се маеш.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/8/17 20:45

    Колега, защо се чудиш и маеш! В Брезен ардинските общинари построяват детска площадка, като най младото "дете" в селото е на 60 години /шейсет години/! Сега ще построят помпа на река Давидсковска! Помпата ще има да помпа въздух към споменатите села... Хората ще има да чакат... Колега, въпросът е да се вкарат някакви пари някъде, за да може част от тях да се "приберат"! Ардинските общинари са "прибрани" хора... Но скоро и тях ще ги приберат...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/8/17 23:16

    tozi proeky go imaje i prez 80 godini

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.