Курбан Байрам познат и като Коч Байрам, е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Отбелязва се в края на ежегодното поклонение (хадж) в Мека на 10–ия ден от месец "зул хидж" по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.
Първият ден от празника започва със сутрешния намаз (молитва), последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.
По време на празника изповядващите мюсюлманското вероизповедание трябва да извършат поклонение (хадж - в Мека) - ритуалът се извършва в долината Мина, където се
"убива Дяволът с камъни". Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка срещу три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират
дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.
Ислямът казва, че щом някой събере пари за хадж - да не се бави, а да заминава. Тъй като е невъзможно всички мюсюлмани да посетят светите места и да извършат поклонение, останалите празнуват по родните си места.
Курбан Байрам е характерен с жертвените животни, които се принасят в името на Аллах. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на  боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля., както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага. Обредът по жертвопринасянето на чисти животни е свързан с онзи момент от живота на Ибрахим (библейския Авраам), когато, за да изпита неговата вяра, Бог му повелява да принесе в жертва сина си Исмаил /Исаак/; Ибрахим не се възпротивява и Бог заменя сина с овен.
Само една част, обикновено една трета, от месото на животното се изяжда от семейството, извършило обреда. Останалото следва да се раздаде. Курбанът се яде само от вярващи и се раздава на близки роднини, съседи, бедни хора.
Хората, които правят курбан заедно, са винаги нечетно число - 3, 5, 7.
Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди.
Курбан Байрам започва в джамията с молитва - намаз. Ходжата чете Корана и подчертава в проповедта си значението на вярата и силата на молитвата и поклонението.
На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните се помиряват.

Започваме мащабна благотворителна кампания за Курбан Байрама, която ще стигне до всяко село на областта и до социално слабите й жители независимо от етнос и вяра, съобщи районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.Той сподели,че кампанията е под егидата на Главно мюфтийство и се спонсорира от местни дарители,  както и сдружения и фондации от Турция и Германия.
По време на празника от днес до 4 септември ще бъде раздадено месо от 65 броя едър рогат добитък и 15 кочове и кози.
По инициатива на районният мюфтия Бейхан Мехмед е установена връзка с старческите домове на територията на областта,както и защитените жилища за подрастващи и дневните центрове.Такива има в шест общини на областта. Още утре месо от първите десет животни ще тръгне към социалните домове.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.