Европа би ни отпуснала средства, ако образованието, научноизследователската дейност и бизнеса се срещнат, твърди шефката на ОИЦ

Идеята за ново висше училище в града край Арда или за кърджалийски филиал към университет е закъсняла, коментира Дора Христова, ръководител на Областния информационен център (ОИЦ). Тя отбелязва, че темата е била обсъждана през годините, а преди дни от Европейската комисия препоръчали в България да останат само 10 университета.
Възможността в Кърджали да бъде разкрит филиал на Техническия университет в София обсъдиха на неформална среща областният управител Никола Чанев и ректорът на висшето училище проф. дтн  Георги Михов, който бе гост на двудневната Национална конференция „Наука и общество 2017". Държавата разполага с подходяща сграда, която би могла да предостави за учебен корпус, а възходящото развитие на машиностроителния сектор в региона изисква гъвкав подход за задоволяване на потребностите от инженерни кадри, изтъкна Чанев.
Вижте позицията на Дора Христова, управител на Областния информационен център:
Областният информационен център – Кърджали е готов да съдейства на Областния управител при разисквания на теми, които засягат синхронизирането на промени, съобразени с Европейските стандарти. Нека напомня, че форуми с представители на бизнеса и Министерството на икономиката е имало и преди. На последната такава през 2016 година бе обсъдена и програмата „Хоризонт 2020“.
Според предварителния доклад има две препоръки към България за развитието на висшето образование. Първата е свързана с това, че е необходима реформа поради фрагментирания характер на научните институции и висши училища. ЕС препоръчва в България да останат 10 университета, като осем от тях могат да бъдат създадени на базата на сега действащите. Четири от тях могат да се занимават не само с образователна, а и с научноизследователска дейност, а останалите да бъдат по-предприемачески насочени, както е в повечето европейски страни.
Втората препоръка е свързана с ниския процент, заделян от БВП за наука и образование. Повечето специалисти логично казват, че първо трябва да се ограничат до 10 университетите, това ще доведе естествено до увеличение на средствата и бавно да се подходи към покачване на процентите от брутния вътрешен продукт за образование.
С една дума – идеята за ново висше училище или филиал е малко закъсняла.
Отдавна в ЕС се говори за учене през целия живот, за квалификационни и преквалификационни форми, съобразени с пазара на труда. Интерес вече предизвиква и дуалното обучение.
Приветстваме обаче идеята да се направи широко обществено обсъждане на темата как образованието, научноизследователската дейност и бизнеса да се срещнат, защото за това ще се отделят все повече средства от ЕС.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/10/17 09:18

    В Европа на един милион се полага едно висше учебно заведение а в България само редовните са 55 да не говорим и тези нередовни които раздават дипломи формално са още толкова

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/10/17 14:49

    на Европа и трябва евтина работна ръка,а не висшисти

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.