Тримата български граждани, които бяха задържани край одринското село Йеникадън за трафик на гюленисти са Николай Касабов от Крумовград и кърджалийците Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа. Представител на генералното ни консулство в Одрин вече ги е посетил в затвора.
Пред бТВ кореспондентът на вестник „Сабах“ Мурад Саваш коментира, че в последните месеци много издирвани за връзки със сочената от Анкара за терористична организация FETO се опитват да избягат в България. Той потвърди новината на Илхан Андай от 24rodopi.com, който вчера пред бТВ разкри, че има и други български граждани по затворите, срещу които са повдигнати обвинения. Припомняме, че голяма българо-турска група, която бе разбита пред февруари, е успяла да преведе у нас 57 гюленисти, за което е получила около 550 000 евро. Прокуратурата иска между 5 и 19 години затвор за трафикантите.
Срещу последните трима нашенци, задържани край Одрин, все още няма обвинителен акт, но според полицията те са организирали нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагали престъпна организация.
„Важно е какво ще кажат пред прокурора тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, каза по бТВ вчера Илхан Андай. Мястото, където е спрян микробус с 6-ма сочени за гюленисти и 5 деца, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. „Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден. Активността на трафикантите по този канал – лодка по Марица и разтоварване в района на село Генералово, показва, че другите два лъча през зелената бразда, в търсене на компрометиран участък от нашата граница, и с фалшиви документи през граничните пунктове „Капъ куле“ и „Капитан Андреево“, са станали трудни за преодоляване.
„Това е бизнес, каналджиите просто изкарват пари от трафика на хора, не се интересуват кого ще прехвърлят – дали гюленисти или сирийци. Но цената е различна – ако за едните   прехвърлянето струва 1000 долара, то за другите е пет пъти по-скъпо”, обясни пред бТВ журналистът от Одрин Мурат Саваш.
„Властите в Анкара, колкото и да са независими една от друга, са еднакво много чувствителни когато стана дума за престъпления, в които ключовата дума е FETO. Тези тримата български граждани са направили много грешна стъпка, лош избор за лесно правене на пари с нарушаване на закона. Ако някой не иска да вади прехраната с честен труд, да чете и да се интересува поне. Много по-опасно е в Турция да те заловят с 6-ма гюленисти, отколкото с 6 кг хероин или кока“, това каза Илхан Андай в интервю за телевизия „България 24“.
Разследването срещу крумовградчанина и кърджалийците ще продължи до 6 месеца, но самият съдебен процес може да се проточи с години.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/17 07:59

    какъв бизнес бе бахти бизнеса, по тази логика бизнесмените ще се увеличат все е едно легален бизнес се развива що за приказки.

    ОтговорИзтриване
  2. Гюлен Мюлен всичко е уйдурма.
    Турция се управлява от чедата на Гюлен.
    Всичко друго е саморазправа с Кемалистите и Интелектуалците.
    Вижте връзките на Гюлен в миналото, всички са в управлението.
    Това което става в Турция ще има тежки и непоправими последствия.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/17 09:10

    Kasaba e nevinen pusneto go !!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/17 10:18

    от действията, от обвиненията и от резултатите на изследванията се стига да извода ,че бизнес и бизнесмен значи престъпление и престъпник

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/17 12:54

    Това се нарича бизнес сикишалки

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/17 14:07

    то и в действителност без престъпност бизнес не се развива връзват се нещата.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/17 14:57

    Ot koi selasa tezi dvama vodaci pisete po konkretno

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/11/17 19:03

    Zaferius ti si golqm maytap,dnes s DPS utre s DOST drugiden hulish sultan ERDOGAN

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/11/17 07:45

    bravo na turskata policiq

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/11/17 10:30

    От село Странджево са Крумовградско

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.