Дни след като от РИОСВ увериха, че проверките на дерето на „Веселчане” са показали „добри резултати”, водата отново е придобила различни цветове. Затова алармираха 24rodopi.com жители на съседните блокове в кърджалийския квартал.
„Водата е с различни, нетипични нюанси – от едното място тече тъмно синя вода, от другата – кафява. Миризмата е нетърпима, задушлива, убийствена. Вероятно дейностите по изливане на замърсени води продължават веднага след като проверките отшумят. Вие писахте, инспекторите дойдоха, но тогава странно водата започна да си възвръща цвета. Дали пък някой предварително не предупреждава отровителите, че трябва да спрат дейността, че ще има проверки”, посочиха граждани, които ни изпратиха снимки с дата 16 ноември.
„Състоянието на дерето във „Веселчане” е „добро” по повечето от характерните показатели, като на 23 октомври са установени неголеми наднормени концентрации на азот нитритен, ортофосфати, общ фосфор и общ азот, а на 24 октомври-минимални превишения на общ фосфор и общ азот”, пък посочиха преди дни от РИОСВ-Хасково. Екоинспекцията извърши проверки на водата след публикация на 24rodopi.com от 23 октомври под заглавие „Във„Веселчане”: Миризмата от дерето е нетърпима! Кой излива отрови в Арда?”.
„В резултат на извършените проверки не е установен източник на замърсяването в квартал „Веселчане”. Състоянието на дерето е сравнително добро, вероятно и в резултат на падналите валежи. Считаме, че наблюдаваното замърсяване е било краткотрайно и инцидентно, като до началото на проверките голямата част от мръсните води са изтекли и качеството на водите в дерето се е подобрило”, посочиха от Екоинспекцията. Участъкът от дерето е бил посетен два пъти от инспекторите. „При първия оглед се наблюдава леко сивеещо оцветяване на водите. При втория се констатира синкаво оцветяване, без наличие на миризма. Обходът на участъци по-нагоре по течението, под площадката на АРЗ „Капитан Петко войвода”, показва видимо чисти и бистри води в дерето. Взети са проби от мястото на сигнала и от пункт под площадката на АРЗ. Установено е, че производствените отпадъчни води от Фабрика за пране, сушене и багрене на конфекция все още се извозват до площадката на „Капитан Петко войвода”, където се изпускат в шахта, свързана с градския коректор по улица „Първи май”. Според представители на „ВиК”-Кърджали, единственият преливник , по който е възможно изтичане на отпадъчни води от градския колектор в дерето, се зауства под моста на кръстовището. При проверките от него не изтичат води”, констатирали проверките.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/11/17 08:40

    А дерето на пазара пак е станало като гора, започват дъждовете ,но като стане белята ще дадем на нашата фирма парите за въстановяване от бедствието
    Улиците не са почистени от листата ,какво да пиша повече като редакцията не помества критиките

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/11/17 09:47

    Taksa spokoystvie :)

    ОтговорИзтриване
  3. Нурикян Мехмедали17/11/17 11:14

    Позната до болка узтория, цяла гофина се борих с РИОСВ и МОСВ, и бакрая успях да изчистя река бялизворска, с РИОСВ Хасково нещата са по зле, не мисля, че те ше могат да се оправят, хората заразиха, нищо не може да накара контролния органот Хасково да хване замърсителя, за това е виновен сегашния дългогодишен началник на РИОСВ Хасково, той оцелява на поста си от 39 години почти, стара к*рва е збае да се нагажда, за това никак бвмнямаа да ви е лесно. Нурикян Мехмедали съм, този човек ме знае много добре, а тази река в това състояние е живо престъпление, лефовете на РИОСВ имат късмет, че не съм министър на Екологията, щяха да соят на реката до улавянето на замърсителя.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/11/17 12:59

    Това е вълшебната рекичка.От години си променя цветовете и миризмата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.