„България е бяла лястовица на мира и спокойното съжителство. Нашите основни човешки права са защитени и това не е заслуга на една или друга политическа сила или благодарение на някакъв етнически модел, а е резултат от присъединяването ни  към европейската общност и правилата, които действат в нея". Така областният управител Никола Чанев обобщи ползите от 10-годишното членство на България в ЕС пред жители и гости на село Пчеларово, община Черноочене. „Можем да пътуваме и работим свободно в другите страните-членки. Знам, че много от вас имат деца и внуци в ЕС и че политиците са длъжници на населението, защото не са осигурили на хората добър стандарт в родния край. Трябва да направим така, че емигрантите да се завърнат. Но нека не забравяме, че децата ни могат да учат и работят зад граница, да участват в образователни програми и да получават медицинска помощ навън и това не е малко",  подчерта той. В презентацията си по време на публичното събитие от Комуникационната стратегия за ЕС- 2017 г той изтъкна, че големите промишлени предприятия в Кърджали изнасят главно на европейския пазар, че от ЕС идват субсидиите за земеделските производители, гради се инфраструктура и се повишава заетостта, а средствата, които сме усвоили са три пъти повече от вноската, която плащаме в бюджета на Евросъюза.
Жителите на Пчеларово  - едно от най-старите и живописни населени места в региона, поддържат живи традициите в местното читалище, възкресявайки самобитния народен фолклор и предавайки на младите духа на песните, танците и ритуалите. По време на събитието те излязоха на сцената в автентични носии заедно с малчуганите от детската градина в близкото село Минзухар, които декламираха стихове за Европа, в знак на приемственост между поколенията.
Публично събитие, посветено на предстоящото българско европредседателство, се състоя и в село Бенковски, община Кирково. Там, след презентацията на областния управител, самодейците от читалището показаха разностранните си дарования, изнасяйки пъстър концерт от песни и танци, характерни за различните общности в Източните Родопи. Представиха и детска пиеса с герои от приказки на европейските народи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/12/17 19:48

    Заминавам за Германия

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/12/17 20:03

    В БЕНКОВСКИ ПРЕД ДЕЦАТА ЛИ ГОВОРИ ТОВА

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/12/17 22:57

    Има само едно вълшебство което една част да се върнат от гурбет хората от с. Бенковски !!! Заплати не по малко от 2000 лева, може да ви звучи малко прекалено ,,, но не е така!! Те първи стъпиха в чужбината след тодоровата система и са най добре запознати с централната Европа ,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/12/17 08:11

    Никога няма да се върнат заминалите в чужбина.Не ,че им е лесно ,но какво да правят като се върнат?.Какво е направено и какво се прави за младите ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/12/17 08:14

    Българския етнически модел е признат в Европа,и то не е някакъв.Един истински политик,дори да прохожда сега не е нормално да нарича,българския етнически модел някакъв.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/12/17 10:12

    ГЕРБ и ДОСТ знаят как
    Но дпс им пречи

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/12/17 10:52

    Пчеларовци по времето на Тато бяха най-върлите комунисти. Навсякъде те: директори на предприятия, главни счетоводители, домакини, в системата и сие. Те са си тук, а някои успяха да закупят на децата си тук и из страната т.е. в големите градове жилища на дечицата си, а и т.н. Кахър за тях Николовци, Пчеларовци не берете, а що се отнася за останалите, умни са, някои на 19, други след казармата, усетиха се навреме и веднага заминаха и сега са "Черешката на тортата". Работохолици са. А и на тази от Русия, СССР от Биг Брадър женичката(нищо против нея, НО...) не всички мила умни имат пари(въпреки, че щастие с пари не се купува), а по точно непосредствените, далавераджиите(явно Жоро , ако е вярно с кредитните карти(тук не съм по темата), или както казваше една покойница наскоро от София, но дълги години живяла и работила в Мастанли. А тя живееше бедно, но беше образована...искам да съм проста и да мога да си посрещна най-необходимото-парите, харизвам ума на който желае(нещо от тоя род). А бе, що ли ви пиша всичко това, а всеки не си гледа в неговата парица, най-добре ще да е. ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ НЕЗАВИСИМО КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ПО СВЕТА!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.