Европа стъпи в Източните Родопи, а всички искат в Крумовград?!

Всичко започва преди хилядолетия. Траките са усвоили направата на златни украшения до съвършенство, а майсторските им изработки достигат дори Египет. Ведно с тънкостите, те добиват самороден материал от Родопите. Най-старият златен рудник в Европа пък е на Ада тепе…
„Всъщност, единствено траките са добивали тук злато, ние ще трошим камъни”, обяснява по най-простия начин цикъла на работа изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс-Крумовград” д-р инж.Илия Гърков. Компанията ще разработва находището в следващите 15 години.

10 месеца преди златодобива

След 10 месеца се очаква да започне реалният добив на Ада тепе. През март догодина стартира строителството на рудника, а към момента инвестицията е изпълнена на 50%. Добивът и преработката на златосъдържащи руди ще се извършва с едни от най-модерните технологии в цял свят. Част от тях вече са били внедрени в другия рудник на компанията-този в Челопеч. Флотационният процес ще е последно поколение, като чрез него ще се спестява в пъти повече електрическа енергия. „Тази т.нар. „зелена икономика” вече успешно прилагаме в Челопеч. Там намалихме разхода на енергия въпреки, че увеличихме прозводството два пъти”, посочва Илия Гърков.
Добивът ще се извършва по способа на милисекундно взривяване, единствено при подходящи метеорологични условия-тоест няма да се прилага при силен вятър и температури над 40 и под минус 13 градуса. Тежко оборудване няма да минава през урбанизирани територии, а от компанията осигуряват постоянен мониторинг на околната среда, който покрива всички компоненти за предотвратяване на негативен ефект. Извършва се преместване и съхраняване на повърхностния почвен слой, ще се оросяват пътищата в зоната на строителството. Изработени са канавки за дъждовни води и временни утаители за пречистване на водите. На рудника няма да има хвостохранилище, а интегрирано съоръжение за депониране на минни отпадъци. Пред завършване е огромно депо за подпочвена и дъждовна вода, която ще се използва при добива. Изградено е и аварийно депо за съхраняване на материала при аварийни ситуации.
„Ще бъдат използвани води, генерирани от обезводняването на хвоста и дъждовни, паднали на територията на обекта. При възникване на необходимост от заустване, те ще бъдат пречиствани до питейно качество. Отпадъчните битово-фекални води ще бъдат пречиствани и използвани в производствения цикъл. Преработката на рудата ще се извършва чрез флотация до концентрат със съдържание на злато и сребро, който ще се извозва за преработка. Отпадъкът от флотацията се обезводнява до гъста пастообразна маса и се подава по тръбопровод заедно с отпадна скала за депониране в интрегрираното съоръжение за съхранение на минни отпадъци”, обясняна процеса инж. Илия Гърков.

Разходка из Крумовград

„Какво снимаш, ще купуваш ли? Тук, който се спре купува”, изрича сергиджия по време на пазарния ден в Крумовград. Щандовете край реката са пълни със стока, не липсват и клиенти. Най-важното за търговците обаче е-всеки купува по нещо.
„Тук живна, ще сменяме стоката. Гумени галоши и синджири за магарета още вървят, но трябва да конкурираме и моловете”, усмихнат обяснява сергиджия. По думите му, купувателната способност в града вече се е вдигнала.
„Едно място в минната индустрия генерира до десет в други сектори”, обясняват без да осъзнават усмивката на търговеца от „Дънди Прешъс” по време на представянето на постигнатото по инвестицията „Ада тепе”.
Икономическите реалности в пограничния регион вече са други. Метаморфозата продължава с приближаването на старта на златодобива.
В града кипи от живот. Празните преди години заведения вече са пълни. Почти цял нов квартал е изникнал в периферията на Крумовград. Еднофамилни къщи на по няколко етажа се издигат в „Изгрев” в доказателство, че местните хора не пестят средства, за да инвестират в родния край. „Извърши се много от страна на общината и инвеститорът, който стъпи тук. Градът има променен облик и той продължава да се подобрява. Все още има какво да се желае, но видимо е, че нещата се случват”, коментира крумовградчанин, който срещаме по време на пазарния ден.

600 лева наем за жилище в „тъча” на държавата?!

Месеци преди старта на златодобива на Ада тепе, многомилионната инвестиция на „Дънди Прешъс” вече е дала отражение в стандарта на Крумовград. Наемите на жилища в общинския център надминаха по цени тези в Кърджали и Хасково и се изравниха по стойности със София.
Шест пъти е скочил наемът на малко жилище в родопския град. 70 квадрата апартамент вече намира свои временни обитатели за 600 лева на месец, като преди години за подобно жилище наемът е бил около 100 лева.

„Цялата база е пълна. Хотелите са заети, квартирите. За да се посети ресторант в града е необходима предварителна резервация. Цените в заведенията скочиха с около 20 на сто”, коментират жители на общинския център.
„Нашата инвестиция вече се усеща в региона. Отварят се нови магазини. Още в началото бяхме посочили, че минната индустрия генерира отваряне на нови работни места и в други сектори, като съотношението е 1 към от 6 до 10”, посочва директорът ”Проекти” в „Дънди Прешъс-Крумовград” Глен Шрум.
В същото време в компанията е залегнала програма за подпомагане на малкия и средния бизнес, като нейната стойност е 5 млн. долара. Средствата ще бъдат за фирми, които по никакъв начин не са свързани с минната индустрия.

 1700 молби за работа за 2 200 лева средна заплата!

10 години след влизането на България в Европейския съюз, евростандартът е на път да влезе в Източните Родопи, но чрез… канадската компания. „Дънди” вдигна летвата пред големите работодатели в региона с нивата на възнагражденията си.
„2 200 лева е средната заплата на оперативния персонал, която дружеството дава на служителите си в Челопеч. Искам да бъдем коректни към останалите работодатели тук и засега няма да коментираме заплатите в Крумовград, но те ще растат прогресивно още през първата година. Тази година служителите ни ще получат и бонуси за Коледа в размер чисто на 500 лева. Под един процент отчитаме напускане на служители. По време на големия бум на строителството имахме трима, които напуснаха, но само след три месеца отново се върнаха на работа”, посочва изпълнителният директор на компанията, която ще разработва находището на Ада тепе, д-р инж. Илия Гърков.
60 са наетите до този момент служители на компанията в Крумовград, като 11 от тях са жени. Средната възраст на инженерно-техническият състав пък е 34-36 години. 1700 молби за работа са постъпили до този момент само от община Крумовград. Общо 220-240 души ще наброява персоналът на рудника, като в началото на следващата година подборът на служители предстои да приключи. 80 на сто от работниците ще бъдат от Крумовград.
Същевременно от компанията продължават да инвестират в своите бъдещи кадри. Два випуска вече са завършили обучение по „Основи на механо-поддръжката”, като в момента се подготвя и трети.
„Молби за работа са подали хора с основно, средно и висше образование. Много добре работим с гимназията по транспорт в града, където се извършва обучението, след което с добитата квалификация, те ще могат да кандидатстват”, посочва още Илия Гърков.

Бонуси дори за море

„Няма такива заплати в региона, каквито са тук. Няма скрито-покрито. Осигуряват те на това, което получаваш. Всичко е извънредно точно. Не знам друга компания да е давала освен бонуси за Коледа, но и бонуси за море. Тази година през юли получихме такива. Около 300 лева чисто на човек. Имаше бонуси и за Деня на миньора. Работниците на подизпълнителите по проекта също казват, че под 1200 лева не получават. „Дънди” вдигна летвата и за другите компании. Аз съм работил в чужбина, но се върнах и започнах в компанията. Бях няколко години в Челопеч, в момента завършвам и втора магистратура. Тази компания дава път на всеки, които иска да се развива”, категоричен е служител на „Дънди” със сериозен вече стаж в компанията.

„В Кърджали не става, искам в Крумовград”

Молби за постъпване на работа на Ада тепе има от целия регион, включително и от областния град Кърджали. „Баш граждани” са готови да оставят всичко край Арда и поне за няколко години да станат крумовградчани заради възможностите, които отваря малкия родопски град.
„Има промяна и тя се усеща. Крумовград се съживява. Много хора започнаха да се връщат от чужбина, вдигат къщи, отварят магазини, започват малък бизнес защото виждат, че този пограничен град има бъдеще. Обезлюдяването вече е в миналото. Това е нашето ново начало и мисля, че всички хора тук го заслужават. Общината печели проекти, реализира евросредства в инфраструкурата, но няма как да се превърне в мастит работодател. Тук идва ред на инвеститорите. Стъпи „Дънди”, а след компанията и „Теклас” планира производство. Това е което искат младите, за да не се налага да бягат извън страната. Други започват бизнес, разчитайки на бъдещата повишена покупателна способност на служителите в двете големи компании. От Крумовград вероятно ще започне и повишаването на възнагражденията в целия регион. Европа първо стъпи в Крумовград”, категорични за местните от „златния” град.
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com
На снимките:
Трошачката за руда на Ада тепе;
Директорът „Проекти” Глен Шрум показва работните площадки

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/12/17 08:18

    До кмета на община Крумовград
    Г-жо защо фирмата Дънди не спазва обещанията си
    А именно ,че първо ще се вземат на работа хора от Крумовградска община иако нямаме такива специалисти само тогава от други общини
    Ето ви пример във всяко село имаме специалисти строители ,а в АДА ТЕПЕ строителите са от цяла България и са по хотели
    Защо не се спазват законите
    Ако така продължава съм сигурен с под изпълнител ще работят и природата на Крумовградско какво ли ще става не ми се мисли

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/12/17 08:20

    Не се напрягайте толкова за работа в АДА ТЕПЕ
    по проекта за 5г работа трябва да се вземат общо 550работника
    от тях в момента на работа са към 350работника
    Значи до края на цикъла на 5г работа остават работа за 200души като към тях се изчисли и тази които ще рекултивират

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/12/17 08:23

    Мустафа от с Лещарка който в момента работи в общината защо се спира да работи в Ада тепе

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/17 08:24

    Някой като пише за село Крумовград да не би да сънува
    Връщали се младите и чака пък са почнали строителство

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/12/17 08:27

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/12/17 08:47

    Да, точно така се развиват процесите в Крумовград и в частност в Дънди, но не стоят така нещата в останолите фирми, и най-вече в общитата, която продължава да е неадекватна с реолностите в Крумовгрод. Колко години бяха загубени, поради недалновидноста на чиновниците в Крумовград. Те продължават да са в летаргия. Изминалата нощ градът осъмна в пълен мрак, с изключение пак на градския парк. И осветлението ли чакате да ви оправи Дънди? Последните години разчитате само на Дънди. Къде сте Вие?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/12/17 08:49

    Защо за парцелите около автогарата не беше публикувано
    Защо бяха продадени по втори начин за свои хора
    Но този път ги изпързаляха и своите хора защото въздуха около Теклас в Крумовград ще е толкова чист че ще има да го дишат техните хора ЧЕСТИТО

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.