Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция от 65 години, пише Haberler.
В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност /Гърция отрича термина „турска“/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават. Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.
На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.
„В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия“, заяви Ердоган, който днес ще посети Комотини.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/12/17 09:16

    Велик Държавник, политик и човек. Достоен за СУЛТАН е Реджеп Тайип Ердоган. Аллах да го пази и да му деде много здраве, за да се учат от него, следващите поколения!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/12/17 09:56

    Психопат

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/12/17 10:14

    Голям политик,след Ататюрк видяхме след 100 г един истински турчин милеещ за сънародниците и страната си,това много добре да видят някои самозабравили се изселници в Турция и турци в БГ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/12/17 10:16

    А Борисов се крие като мишка когато псевдопатриотичните лидери говорят с езика на злобата и омразата от прламентарната трибуна...3-ти мандат на Борисов и не се решава с казуса за нов Ислямски духовен център в София...кога Борисов ще даде държавни пари 3 милиона евра за джамия в майка България

    ОтговорИзтриване
  5. умник8/12/17 12:55

    Който те хвали лошо ти мисли!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/12/17 14:10

    Ердоган е най-големият разсипник на Турция-Ататюрк се обръща в гроба си като гледа как Анадолецът разбива демократичната държава, която Мустафа Кемал беше изградил! От както ислямисти и Ердоган управляват Турция, турската лира от един лев се смъкна на 0,44 български стотинки! Ташак и половина! Една минимална пенсия в Турция се обменяше за 700 лева, а сега се обменя за 400 лева! Един килограм телешко в България струва 10 лева, а в Турция-50 лева!... Цигарите и бензина са тройно по-скъпи... 196 хиляди писатели, журналисти и интелекуалци-демократи са по затворите! Еваллах! Да живее разсипвикът на Турция, Реджеб Таиб Ердоган-дано кюрдите по-скоро му изпратят имамин, та да спасят Турция! Вер Аллах!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/12/17 14:18

    Do 09.16 i 10.14 glupaci, ne vijdate po-daleche ot nosa si!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/12/17 20:19

    ,,ziko,,-do 12.55. te ti s dve dumi istinata. ashkolsum.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.