„В момента Гърция има 15 хиляди евро национален приход на глава от населението, но в Западна Тракия тази сума е 2 200 евро. Тази разлика е потресаваща. А тази сума е важна, с оглед на това, да разберем при какви условия живеят тези хора“, това каза при разговорите си в Атина с министър-председателя Алексис Ципрас президентът на Турция Реджеп Тайип Едоган, визирайки 150-те хиляди мюсюлмани в Северна Гърция. Днес Ердоган говори пред техни представители в Комотини.
По време на посещението си в малцинственото средно училище „Джелял Баяр” в Комотини турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори пред множеството, което го посрещна. Ердоган каза следното:
„Тук всички вие водите борба за съществуване заставайки със своята земя, със своята идентичност, със своята личност. Искам да ви поздравя за това.
Вчера имахме срещи с Президента, както и с делегации от двете страни. След което осъществихме и срещи с Министър-председателя на Гърция. Бяхме с Президента и по време на вечерята, която беше организирал в моя чест.
Надявам се на следното: Ние се определяме като съседи (комшии), с израза на дедите ни. Гърция е наш съсед, Турция е съсед на Гърция. Ето защо тези проблеми между Гърция и Турция трябва да бъдат преодолени. Тук живеят близо 150 хиляди турци и мюсюлмани. Вие сте мостовете между Турция и Гърция, ние ви възприемаме по този начин.
Доколкото знам в момента имате четирима народни представители в гръцкия парламент, които ви представляват. Сега тези ваши народни представители трябва да направят много неща. Трябва да дадат гласност на вашите проблеми. Поради това трябва да се предприемат някои стъпки, като се изтъкнат тези проблеми. Може би сте гледали, вчера аз посочих някои от тези проблеми. Надявам се, че както президентът, така и министър-председателят ще могат да решат тези проблеми възможно най-скоро, защото без значение дали са турци или помаци решаването на проблемите на местното население ще укрепи солидарността и единството на Гърция. Например, аз нямам никакви проблеми с моите граждани от гръцки произход. Имуществото на християнското вероизповедание, което е било отнето преди от гърците, по тяхно желание и искане беше върнато или изплатено чрез специален закон.
Нямахме и капчица колебание докато правехме това. Защо? Всички тези недвижими имоти бяха на притежателя им, казахме, че те трябва да им бъдат върнати и ги върнахме. Трябва да добавя и че този, който вярва в своята религия, не се притеснява и от свободата на религията.

Турция е демократична, светска и правова държава. По същия начин и Гърция е демократична, светска и правова държава. Следователно трябва да продължим тази солидарност. Гърция има подкрепа в Европейския съюз. Гърция излезе от НАТО, но я подкрепихме и тя отново е член на НАТО.
Трябва да разширим нашата солидарност. И не виждам пречки за това. И в този момент, скъпи граждани, солидарността на нашите младежи тук, единството, сътрудничеството е много важно.
Сега, младежи имам две препоръки към вас. Първият е от нашия поет Мехмед Акиф, който е написал химна ни: Ще послушаш ли стария си чичо, синко Невруз? Не казвай големи думи, не казвай много неща; героят си личи по делата. Не подражавайте на хората, които приказват много и имат голям корем. Стани мъж със мъжка дума и здрава същност.

Това е от поета ни. А сега да дам своята си препоръка: Прочети, мисли, приложи, завърши! Ако не осмисляме това, което четем, излишно е да четем. Анализирали сме го, но не го прилагаме на практика, има ли някаква полза? Не. Четвъртото е: „Завърши го”. Трябва да завършим всичко това, за да сме успешни.  Ето защо тайната тук е: прочети, мисли, приложи, завърши. Виждам у вас желание за успех. Поздравявам ви от свое име и от името на делегацията ни. Пожелавам ви успешна учебна година!”
24rodopi.com
Снимки: О хронос и Азънлъкча
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/12/17 22:29

    promiyanata e nay sigurnoto nesto na zemiyata vsi4ko se promeniya i granitcite sisto

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/17 14:12

    Така е! Време е да се възстановят историческите граници-България да си върне Източна /Одринска/ Тракия както и земите в Северна Гърция... Време е кюрдите да си вземат техните земи и от днешна Турция да остане само виалета около Анкара... Това ще бъде справедливо... Ердоган може би това има предвид като справедлив мюсюлманин! Афеерим!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/12/17 00:52

    Гн.. Ердоган много се радвам че живея в същото време с вас, добре е че те има, много несправедливости има тоя свят, политик номер 1 сте в целия свят, Аллах да е с вас,,,,,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.