Хасан Азис: Кърджали показа мъдрост и разум, празниците трябва да ни обединяват!
Втори ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст не се състоя в Кърджали. Вместо това девет мъже скочиха във водата, за да изпълнят стар българския обичай Мъжки Водици. Седем от тях се хванаха на символично хора в студените води на Арда. Предложението за възраждане на този ритуал на хиляди години бе на кмета на Кърджали Хасан Азис.
„Днес участвахме заедно с Негово високопреосвещенство митрополит Николай в тържествения ритуал за Богоявление. С хвърлянето на кръста водите на река Арда бяха осветени. Традициите трябва да се спазват, но празниците не трябва да разединяват хората. Уверих митрополит Николай, че днес няма да бъде нарушен църковния канон и алтернативен ритуал няма да има. Днес, ние ще възродим един прастар български обичай-Мъжки Водици. При него млади мъже влизат във водите на Йордановден, за да се хванат за рамената в символично хоро и борба. На излизане те получават китка здравец с червен конец и пита за здраве и берекет. По този начин ние ще допълним това, което направи митрополит Николай. Кърджали показва, че е мъдър и се води от разума. Отправям своя призив да бъдем смирени, като смирението бъде част от нашето битие. 

Празниците трябва да ни събират всички заедно", заяви пред стотиците на брега на Водното огледало кметът Хасан Азис.
Огромният балон с горещ въздух пък се превърна в основна атракция за децата, които на групички успяха да се повозят, издигайки се над Водното огледало.
Очаквайте подробностите

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.