Митрополит, командоси, мъжко хоро в една осветена река, пресичаща един смирен и разумен град. С това изречение може да се опише Богоявление в Кърджали. Столицата на Източните Родопи попадна пряко във фокуса на вниманието, а очакванията, коренящи се в думите „алтернативен ритуал, скандал и…”, просто бяха сгазени от показаното единство по време на празници.
Пловдивският митрополит Николай пристигна в Кърджали, за да оглави тържествения ритуал на Йордановден. Владиката освети бойните знамена на 68-ма бригада „Специални сили”, а строят на парашутната част бе приет от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Бог да опази България и христолюбивото българско войнство”, изрече митрополит Николай пред стотици кърджалийци край храм „Свети Йоан Предтеча”. На церемонията присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис, заедно със своите заместници, както и областните управители на Кърджали и Пловдив-Никола Чанев и Здравко Димитров.

За първи път Богоявленският кръст бе хвърлен от брега на манастир. Около 25 млади момчета скочиха от специално поставен понтон във водите на Арда. Кръстът успя да извади най-малкият от тях-15-годишният Станимир Димов. Момчето е ученик в Езиковата гимназия в Кърджали. Минути по-късно десетки малки деца скочиха за кръста в подготвен за целта басейн в двора на средновековния манастирски комплекс. Ритуалът завърши с празничен камбанен звън и заря.

Час след това пък стотици кърджалийци се събраха на брега на Водното огледало, за да видят един възроден прастар български обичай-Мъжки Водици. Идеята за него бе на кмета Хасан Азис.
„Днес участвахме заедно с Негово високопреосвещенство митрополит Николай в тържествения ритуал за Богоявление. С хвърлянето на кръста водите на река Арда бяха осветени. Традициите трябва да се спазват, но празниците не трябва да разединяват хората. Уверих митрополит Николай, че днес няма да бъде нарушен църковния канон и алтернативен ритуал няма да има. Днес, ние ще възродим един прастар български обичай-Мъжки Водици. При него млади мъже влизат във водите на Йордановден, за да се хванат за рамената в символично хоро и борба. На излизане те получават китка здравец с червен конец и пита за здраве и берекет. По този начин ние ще допълним това, което направи митрополит Николай. Кърджали показва, че е мъдър и се води от разума. Отправям своя призив да бъдем смирени, като смирението бъде част от нашето битие. Празниците трябва да ни събират всички заедно”, заяви кметът Хасан Азис.
Девет мъже влязоха във водата, а седем от тях се хванаха на хорото.

Огромният балон с горещ въздух пък се превърна в основна атракция за децата, които на групички успяха да се повозят, издигайки се над Водното огледало.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.