Огромни площи с люцерна и други посеви са изорани от участниците в петото юбилейно издание на „Кърджали оффроуд фест“, алармираха пред 24rodopi.com ощетени земеделски производители. Собствениците на имотите настояват организаторите на състезанието да покрият загубите от съсипаната реколта и да подравнят терените.
Припомняме, че в продължение на 3 дни - от 16 до 18 март, 150 състезателни машини се надпреварваха по екстремните трасета в Кърджали и в землищата на няколко села.
Състезатели  от България (84 екипажа), Гърция (40 екипажа), Турция (24 екипажа), Дубай ( 2 екипажа)  премериха сили в първата офроуд надпревара за годината.
„Преди седмица пристигнаха от организационния комитет с АТВ. Явно тогава са начертали картата с маршрута, но когато започна състезанието всички минаваха през моята нива. В продължение на два дни – в петък и събота, машините на състезателите изораха и оставиха коловози върху 1,5 декара нива, засята с люцерна“, заяви пред 24rodopi.com Юмер Сабахтин от село Соколяне. Според него ощетени са още 5-6 стопани от същото село. Не е изключено подобен гаф да има в землищата и на други населени места.
„Трасето минава на около 350 метра от селото. Машините идват откъм Люляково, качват се нагоре в посока към Соколяне, заобикалят го и заминават в неизвестна за мен. Обходих трасето. Там, докъдето стигнах, други щети не видях. Само в района на Соколяне са изораните ниви. Всяка година минават през имота ми, но стига толкоз. Прекаляват. Ще си търся правата“, коментира Юмер Сабахтин.
На въпрос на 24rodopi.com дали може да се изчислят лесно щетите, той отговори:
 „Щетите са видими и лесно може да се изчисли техният размер. Люцерната се жъне между 2 и 4 пъти в годината. При тези валежи, минимум 3 пъти щях да получа реколта.
Една бала люцерна през лятото струва 4 лева, а през зимните месеци – 6 лева. От засетите декар и половина щях да получа поне 20 бали, т. е. тази година ме лишиха от 60-80 бали. Това е минималната щета, която са ми нанесли. Отделно са разходите за оран - 40 лева на декар, за ново засяване, килограм семе за люцерна е 15 лева, трябва да се плати за нова оран. Освен това, като се стегне земята, при тези коловози, просто не ми се мисли как ще се обработва тази земя“.
На снимките: Проблемното трасе край Соколяне
Във видеото: Безпроблемният финал на състезанието на брега на Водното огледало
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/3/18 17:52

    Провеждането на Off-road трябва да се забрани!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/3/18 18:19

    Прави са земеделците.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/3/18 19:40

    Kardjali jivna te revat za nivute si

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/3/18 20:38

    Нищо няма да получите това е България

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/3/18 20:55

    bRATCET SHTE POLUCHISH 80 LEVA

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/3/18 22:41

    Таз година пии една студена водица, пък догодина се застраховай.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/3/18 08:34

    Този селянин направи световен проблем дайте му 1000 лв. И да млъкне...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/3/18 08:35

    Това са малоумници! Няма какво повече да кажа!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/3/18 09:13

    Кефа винаги си има цена, жалко е когато някой друг я плаща, но в България сме свикнали май...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/3/18 10:13

    Не всеки градоначалник би се съгласил подобно мероприятие да се провежда в околностите на района.Къде са прословутите екозащитнници,изораха ниви и ливади,огърмяха горите и изгониха дивеча за месеци напред,и за какво?Не е чак толкова престижно да те качат на мотор и да те показват като палячо.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/3/18 14:31

    Този селянин направи световен проблем дайте му 1000 лв. И да млъкне..
    А БЕ ТЪПАК КАТО СИ ТОЛКОВА ОТВОРЕН ДАЙ ГИ ТИ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/3/18 14:47

    Tezi idioti karat iz celia grad bugitata, djipovete,atvtata,a policaite gi gledat ,siaksh nepoznavat zakona???!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/3/18 15:52

    Ami snaiperi nemat li polskite, gorskite pazachi i fermerite?! :-)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.