Хора с увреждания излязоха на протест срещу реформите в ТЕЛК. Те са недоволни от идеята за въвеждането на нова система за експертиза на работоспособността, въпреки че вчера проектът за нови правила беше оттеглен.
Над 6 000 души протестираха пред Министерския съвет, като 150 души бяха от област Кърджали. Три автобуса превозиха до София хората с увреждания от Кърджали и региона. Някои пътуваха за първи път от 30 г. с автобус поради проблеми с поносимостта, поясниха организаторите. На някои им се наложило да слязат по пътя, а на други им помагали медицински екипи.
Оттеглена беше наредбата за лекарската експертиза, но концепцията за оценка на работоспособността все още стои. Това е една огромна реформа, протестът казва - "да" на реформа, но не по този начин".
Протестиращите настояват с тях да бъдат обсъдени всички детайли по тази реформа.
"Национално представителните организации най-напред трябва да се срещнем с министъра, за да обсъдим как ще продължи този диалог и въобще дали ще има диалог, как ще протече тази реформа - тя трябва да бъде кардинална, да касае всички сфери и всички групи на хора с увреждания", каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Междувременно след правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев обясни, че в коалиционното споразумение с ОП задължително условие, е да спре източването на различните системи от хората, които злоупотребяват с инвалидните пенсии, съобщи БНР.
Вчера Кирил Ананиев обяви, че по указание на премиера, Министерството на здравеопазването оттегля предложенията за промени в медицинската експертиза, а Бисер Петков увери, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността цели да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не да отнема придобити права.
Петков посочи, че лице, което може да работи, и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава.
Премиерът Борисов уточни, че правителството от години работи прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които сега протестират пред Министерския съвет, и изтъкна, че те са съюзници на правителството.
Борисов информира, че на 12 и 13 април ще има среща на ресорните министри, вицепремиера Симеонов с представители на организации на хората с увреждания, на която ще се обсъждат необходимите промени в Концепцията за работоспособността на хората с увреждания. Точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко нещо, което ги тревожи, обеща премиерът.
Той заяви, че по отношение на комисиите ТЕЛК ще бъде използван целият ресурс на държавата за по-голям контрол. Над 1,7 млрд. лева отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички, допълни Борисов. Той призова за диалог по темата, за да може за хората с увреждания да останат повече средства.
Снимка: Новини Бг
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.