Административният съд в Кърджали отмени т. 2 от Решение №238/14.12.2017 г. на Общински съвет - Кърджали, за определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2018 година, като незаконосъобразно, и остави без разглеждане жалбата на Областния управител против същото решение на разпоредителния орган в частта му, с която е приета план-сметка за управление на дейностите по управление на отпадъците за тази година.
Това е новината по казуса „Законна ли е такса „смет“ в Кърджали.
Делото бе образувано във връзка със Заповед на Никола Чанев, с която е оспорено решението на съветниците. В мотивите към заповедта са изложени съображения за съществени нарушения на административнопроцесуалните правила, изразяващи се в липса на мотиви, за извършеното увеличение на размера на таксата за битови отпадъци (ТБО) за 2018 г. В тази връзка се сочи липсата на конкретни факти, налагащи увеличението, разчет за изразходваните средства от ТБО от предходни години, както и обосновка за това, каква е сумата, която не достига и защо се налага увеличение на размера на таксата. В заповедта е изложен и довод за некоректно посочване на правните основания за издаване на оспореното решение, тъй като визираният в него текст на чл.25 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, е неотносим към съдържанието му.
Чанев поиска отмяна на оспореното решение. Той счита, че задължените да плащат ТБО лица следва да заплащат по-висока ТБО, без да е разяснен и обоснован размерът на увеличението.
Ответникът - Общински съвет Кърджали, намира оспореното решение за законосъобразно, като издадено по надлежния ред и при спазване на процесуалните изисквания. Сочи, че в случая било проведено обществено обсъждане, на което гражданите били запознати с основанията за увеличаване  размера на ТБО. Счита, че това увеличение следва от разпоредбата на чл.20 от Наредба №7/2013 г., регламентираща размера на таксите за обезвреждане на отпадъците, начисляван от общините, а от представените по делото план-сметки се установявало, че размерът на тези отчисления расте прогресивно през годините.
„В случая, по делото са налице доказателства, че производството по издаване на оспорения акт е оповестено публично, чрез публикуване на проекта и предложението на кмета на общината, на интернет страницата на община Кърджали. Заинтересованите лица са били уведомени за откритото производство по приемане на решението, както и за правото си да подадат предложения и становища в 30-дневен срок от съобщението. Проведено е и обществено обсъждане“, се посочва в съдебните мотиви.
Административният съд намира обаче, че решението на Общинския съвет е прието при съществено нарушение на процесуалните правила, поради липса на конкретни мотиви, които да обосновават приетото завишаване на размера на таксата за битови отпадъци, в сравнение със сега действащия размер. Доводите в предложението за увеличение на налога пък не представлявали икономическа обосновка на така предложения размер на ТБО.
„В това предложение е посочено само, че основен принос в увеличението на разходите за управление на отпадъците, дават приетите отчисления, заплащани на тон депониран отпадък по чл.60 и чл.64 от ЗУО, размерът на които се увеличавал драстично през годините. Действително, според чл. 7, ал.1 ЗМДТ, местните такси, каквато е и таксата за битови отпадъци,  се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, а съгласно  чл.8, ал.1, т.1 ЗМДТ, един от принципите за определяне размера на таксата, е възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата. Вярно е също така, че в чл.20, ал.1, т.1 и т.2 от Наредба № 7/ 19.12.2013 г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, е определен размерът на отчисленията за обезвреждане на отпадъци на регионално или общинско депо за неопасни отпадъци и на депа за неопасни и/или инертни отпадъци, както и че този размер се увеличава през годините. Така визираното в наредбата увеличение на размера на горните отчисления обаче, не може да обоснове от фактическа страна, конкретното увеличение на размера на ТБО за 2018 г. Още повече, че в чл.64, ал.5 ЗУО е предвидена възможност за намаляване  размера на отчисленията за битови отпадъци. Т.е, определеният в чл.20, ал.1 от Наредба №7/ 19.12.2013 г. размер на отчисленията не е фиксирана стойност и има възможност да бъде намалявана, в зависимост от изпълнението на определени условия. В тази връзка, неоснователни са съображенията на ответната страна, че мотивите за увеличението на таксата се съдържали в закона“, е посочено още в правните изводи на съда.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/18 13:25

    И сега ,какво следва

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/18 13:27

    Сега Общинските съветници които гласуват като овце да си понесат отговорноста,за да спре тази порочна практика

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/18 14:13

    Da vijdame video vseki den kak naprimer niakolko semeistva s decata si izhvarliat sedmichnite si bitovi otpadaci...ot razlichnite kvartali...naprimer video na obstinskite savetnici, sadiite, advokatite, notariusite, zabolekarite, doktorite, injenerite, kmetskite slujiteli, oblastnite slujiteli, danachnite slujiteli, bankerskite semeistva, ombudsmana, policaite, askerite... hartiiki, aluminievi kutiiki, plastmasovi chashki, izsahnali kitki, kartoni, kashoni, celofan, stiropor, beli stakla, zeleni stakla, kafiavi stakla, metali, stari drehi, obuvki, chanti, stara bitova tehnika, mebeli, pvc ot mineralna voda, kafe, limonadi, biri, bozi...nailonovi torbichki, bateriiki, plasmasovi butilki ot perilni i miesti preparati, kartoni ot prah za prane, masla ot automobili, l.aina ot domashni jivotni, olio ot friturnici, obelki ot hrani, stari vestnici, kabeli, stroitelni otpadaci, stari paveta, plochki, tuhli, betonni topki, burkani ot mliako, krastavici, konservni kutii ot riba, ikra, halva, sprincovkite, bankite za serum, tabletki, izriazanite chovechki, jivotinski organi i tela .......v kvartalnite podredeni, s tabelki i chisti depa konteineri za otpadaci...pa i ot hotelite, restorantite, pazarite, magazinite, barovete, sladkarnicite, magazinite za barzoto hranene, garata, autogarata, spirkite, bolnicite, poliklinikite....video s podrobnosti i detaili...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/4/18 08:58

    А какво ще стане сега с парите на съвестните граждани дето вече са платили таксите си ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/4/18 10:02

    Защо не пускате коментарите за чернооченския самозабравил се престъпник? Те са обективни и разкриват истинското лице на Отрядника. Пари, че ви плаща, ние това го знаем, но по-важно е какво знае Прокуратурата. Прикривайки престъпниците вие ставате съучастници, това не го ли знаете!
    Коментарът ми е абсолютно толерантен и в рамките на допустимия добър тон!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.