Над 100 талантливи ученици от 7-те кърджалийски общини представиха групови и индивидуални таланти в заключителния концерт на третото издание на конкурсите „БУКЕТ – България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността 2017/2018”. Както вече 24rodopi.com писа, конкурсът под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган се състоя в събота в столицата.
„Ние живеещите в 21-ви век все още живеем с надеждата, че можем да се докоснем до идеала на древния за единството на доброто, истината и красотата. И вярваме, че който живее с добро и красота, той е прегърнал и истината. А истината е в думите на Мевляна Джеляледин Руми: „Бъди с тези, които ти помагат да бъдеш“, заяви в приветственото си слово председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред участниците и организаторите на конкурса. Той изпрати сърдечни поздрави от почетния председател. „Всеки един от нас да устоява себе  си, своята свобода и култура по начина, по който да не пречи на другите също да бъдат свободни и да бъдат себе си. Устоявайте толерантността!“, каза Карадайъ, който е и председател на организационния комитет на конкурси „БУКЕТ“ .
Сред основните целите на надпреварата са повишаване интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България; съдействие за утвърждаване на мултикултурализма в обществото и създаване среда за изява и развитие на таланти – посочи Мукаддес Налбант – главен координатор на Конкурси „БУКЕТ“.
От 80 представени сценични изпълнения във финалната част на конкурса, 11 бяха от седемте общини в област Кърджали.
Много от участници от област Кърджали са класирани на призови места по категории.
В „Изобразително изкуство /до 12 години/“ 1-во място взе Карделен Исмаил от гр. Момчилград.
В „Индивидуални вокални изпълнения /до 18 г./“ 1-во място е за Туче Бекир от гр. Джебел. В „Групови вокални изпълнения /до 18 г./“ на 1-во и 3-то място се класираха Трио „Карамфилче“ гр. Крумовград и детска вокална група „Звънче“ към НЧ „Родопска искра“ гр. Ардино.
Всички призови места в категория „Групови танцови изпълнения /до 18 г./“ бяха спечелени от участниците от област Кърджали. На 1-во място е класирана Група „Родопея” гр. Момчилград. На 2-ро са Група „Ачелия” гр. Крумовград. 3-то място си поделят Група за модерни танци гр. Джебел и Група „Пъстра китка“ гр. Крумовград. Специални награди на организаторите получиха най-малките от Черноочене.
В категория „Художествено слово/театър“ първо място поделиха Елиф Айхан от гр. Джебел и Назлъджан Халибрям от с. Фотиново, а на трето е Кюбра Дурали от с. Бенковски.
В категория до 18 г., за написано есе и стихотворение на 3-ти места се класираха Мелтем Юсуф от гр. Джебел и Ефтелия Юмер от гр. Момчилград.
Със свое стихотворения в категория над 18 г. 1-во място взе Мевлия Сюлейман от с. Рогозче. Второ място си поделиха Селин Дургуд от гр. Джебел и Хатидже Дургуд от гр.  Кърджали.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/18 19:03

    Брей, едно българско име не прочетох, все едно новини от Турция чета!!! Потурчихте насила този район!Срамота!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.