Бивш служител на Община Доспат осъди държавното обвинение

Оневинен бивш общинар от Доспат по дело за злоупотреба с евросредства поиска общо 41 000 лева обезщетение от Прокуратурата. К. Б. успя да осъди държавото обвинение за причинени имуществени и неимуществени вреди години след като съдът го призна за невинен по повдигнатите му обвинения.
Бившият служител в Общинската администрация застана пред Темида заедно с екскмета на Доспат Красимир Долев и още двама души по случая, станал известен като доспатския вариант на аферата „Батко и братко".
Припомняме, че бившият управник на родопския град бе обвинен  за източване на евросредства,  престъпление по служба и умишлена безстопанственост. След години дела по различни инстанции той бе оправдан. Заедно с него оправдателна присъда получиха още трима души, замесени в изграждането по проект на ФАР на 43-километрова екопътека от Доспат до смолянското село Гела, както и на велоалея през 2006 г. Те бяха съдени за източване на средства чрез документна измама. Според обвинението, чрез нереализирано строителство Долев е ощетил управляваната от него родопска община с близо 163 хиляди лв. Той бе кмет от НДСВ в периода 2003-2007 година. Един от свидетелите по делото беше и покойният вече Димчо Михалевски, който по онова време бе ресорен зам.-министър.
Разследването тръгна от анонимна жалба и отекна в Брюксел. Подписаният с простичкото „група граждани" лист хартия извади на показ афера за източване на еврофондове, станала известна като „батко и братко" в доспатски вариант. Цялата съдебна сага приключи с оправдателни присъди.
Бившият общинар К. Б. поиска малко над 11 000 лева за причинени по време на съдебното производство материални вреди, както и 30 000 лева за претърпени неимуществени щети.
Наказателното производство продължило близо пет години, през които К. Б. изпитвал продължителен и интензивен страх, че може да бъде несправедливо осъден и да бъде лишен от свобода за продължителен период от време. Силно се притеснявал, че поради евентуалното му осъждане няма да може да издържа семейството си и да полага грижи за него. Изпаднал в състояние на тревожност и интензивен психоемоционален стрес и напрежение, както и несигурност от изхода на делото. Притеснявал се и дали ще може да заплаща хонорара на защитника му, тъй като по време на процеса бил безработен, а и живее в беден район, в който е развито само тютюнопроизводство. През тези пет години многократно му се налагало да се явява пред досъдебните органи и съда в качеството му на обвиняем и подсъдим, поради което изпитвал чувство на срам и неудобство, отрицателни емоции и чувство на малоценност…
Всички тези мотиви бяха взети под внимание от магистратите в Смолян, които отсъдиха в полза на оневинения бивш общинар. Прокуратурата ще трябва да изплати на К. Б. обезщетение в размер на 8 863 лева за имуществени вреди и 15 000 лева за претърпени неимуществени щети.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/5/18 21:18

    Значи е нямало източване ! Някоя евроКалинка се е хванала на анонимен сигнал !Сега трябва да плащат и фалшивите новинари, които раздуваха историята - за лъжливи новини ! Тогава БГ ще се оправи !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.