73-годишният бивш затворник от Белене Ремзи Йозтюрк от Бурса дари 1000 лева за ремонт и реставрация на джамията в ардинското село Любино, която е една от най-старите на територията на общината. Дарението му е провокирано от желанието да се ремонтира Домът на Аллах в родното му село. „Тук сме родени и не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Джамиите са местата, където укрепваме и пазим съмосъзнанието си и научаваме религията и ценностите си", заяви Ремзи Йозтюрк.
Той е роден през 1945 година в Любино. През 1967 г. се преселва в айтоското село Черноград. По време на т.нар. „Възродителен процес" е лежал 36 месеца в лагер в Белене. През 1989 г. е прогонен от родината си в Турция, без дори багаж. В Турция  има над 20 години трудов стаж като сервитьор. Има двама синове и една дъщеря. Радва се на осем внуци и правнуци.
Председателят на Джамийското настоятелство в Любино Гюнер Мюмюн благодари на дарителя за благородния му жест. Той уточни, че досега са събрани 5 489 лв. в дарителската сметка за реставрирането на джамията.
Молитвеният дом в Любино е на два етажа, като вторият е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход и се забелязва от далечно разстояние. Уникалната архитектурна ценност е изградена през 1222 г. по хиджра (около 1807 г.) от местни майстори-строители. Единствена е в Източните Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение. Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, а впоследствие е престроено за духовно училище.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN  BG88STSA93000024707607, BIC:STSABGSF.
Гюнер ШЮКРИ



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/6/18 17:55

    Защо Общинският Кмет не прави нищо за Джамията

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.