80-годишнината на един от главните лекари на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино д-р Кадир Кабакчъоглу, живеещ понастоящем в Бурса, бе отбелязан тържествено в заседателната зала на общината.
Празникът на юбиляра уважиха ръководството на общината, начело с кмета Ресми Мурад. На тържеството присъства и съпругата на уважавания лекар Рейхане Кабакчъоглу. Събитието бе уважено и от лекари, медицински сестри, лаборанти, които са работили през годините в ардинското лечебно заведение.
С мултимедийна презентация бе показан професионалният живот на д-р Кабакчъоглу, както и историята на болницата в Ардино. В 170 слайта беше проследена историята на здравеопазването в Ардинско. Първият лекар в района е Садък Ефенди (Хаджийсеинов), а първата здравна служба е създадена от д-р Валдемар Христензен, руски лекар, белогвардеец. Сегашната болница в Ардино е завършена и открита през 1958 г. от Строителни войски. Първият главен лекар е д-р Марин Маринов.
Кметът Ресми Мурад връчи на д-р Кадир Кабакчъоглу плакет за големите му заслуги в сферата на здравеопазването. Прочете и поздравителн адрес до юбиляра.
Развълнуван в речта си, лекарят изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за отбелязването на 80-годишнината му.
„Гордея се, че съм роден в Ардино и съм ардинчанин. Пожелавам на всеки един от вас да достигне моите години и да ги надмине", заяви д-р Кабакчъоглу.
Организатор на проявата бе Община Ардино.

Кой е д-р Кадир Кабакчъоглу?

Д-р Кадир Кабакчъоглу е роден през 1938 година в Ардино. Завършил е Висшия медицински институт „Иван Петрович Павлов" в Пловдив. През 1963 г. е разпределен по договор като лекар в кърджалийското село Мост. През тези години детската смъртност в целия кърджалийски окръг е много голяма – 14 процента. Това го мотивира да се бори, за да спадне този процент. В рамките на година и половина намаля смъртността в селото до 4 процента. По негова идея и със съдействието на първия турски депутат в Народното събрание Исмаил Алиев и покойния председател на ТКЗС в Мост Азис Исмаил (баща на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис) в Мост се открива здравна служба. С първата си заплата д-р Кабакчъоглу купува термометри и ги дарява на всички жени в региона. През 1965 г. е назначен от Окръжното здравно управление за главен лекар на ардинската болница. В града под Белите брези работи до 1973 г. Същата година се изселва в Турция по изселническата спогодба. Съпругата му Рейхане Кабакчъоглу от Кърджали е първата аптекарка-туркиня в окръга.
Гюнер ШЮКРИ



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.